5 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
Νοικιάζεις ένα διαμέρισμα, το οποίο δεν έχεις τα χρήματα –ή δεν σε αφήνουν οι ιδιοκτήτες– να το αλλάξεις πολύ. Κάνε προσιτές, στοχευμένες κινήσεις στη διακόσμηση για να το φέρεις πιο κοντά στα μέτρα σου.
Αγανάκτησες μέχρι να βρεις διαμέρισμα. Ούτε που ξέρεις πόσες ώρες διάβαζες αγγελίες και κοιτούσες φωτογραφίες σπιτιών, μέχρι να καταλήξεις στο ένα που πληρούσε τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις που είχες θέσει. Και να ’σαι. Οι κούτες άνοιξαν, τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους, τα έπιπλα που είχαν λυθεί ξαναστήθηκαν από την αρχή, τα πατώματα γυάλισαν και τα ποτήρια μπήκαν στα ράφια της κουζίνας. Όλα έτοιμα, κι όμως ακόμα νιώθεις ότι κάτι λείπει.
Η αλήθεια είναι πως χρειάζεσαι χρόνο για να προσαρμοστείς στη νέα κατάσταση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, να πετάγεσαι και να μην ξέρεις πού βρίσκεσαι. Με μικρές προσθήκες, θα κάνεις το νοικιασμένο διαμέρισμα πιο οικείο, πιο στα μέτρα σου.
Μικρές αλλαγές που δημιουργούν άλλη αίσθηση στο διαμέρισμα
Γράφω για μικρές αλλαγές, γιατί οι ιδιοκτήτες μάλλον θα θέλουν να παρέμβεις πολύ στον χώρο τους, ακόμα κι αν εσύ θέλεις να καλύψεις το κόστος. Δεν χρειάζεται να αγχωθείς, γιατί λύσεις υπάρχουν και μάλιστα πολύ οικονομικές. Ακόμα και με αντικείμενα που μπορεί να έχεις ήδη στο διαμέρισμά σου, αλλά να μην τα έχεις τοποθετήσει στα σωστά σημεία, θα κάνεις κινήσεις ματ.
1. Δώσε σημασία στον φωτισμό του διαμερίσματος
Ο φωτισμός έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, γιατί μπορεί να μεταμορφώσει τη διακόσμηση και να αλλάξει τελείως την αντίληψη ενός εσωτερικού χώρου. Η σωστή επιλογή για το σαλόνι είναι το θερμό φως, με ένα κεντρικό φωτιστικό που θα δίνει διάχυτο φως. Πέρα από αυτό, μπορείς να τοποθετήσεις αμπαζούρ ή φωτιστικά δαπέδου σε κάποια από τις γωνίες του σαλονιού, για να φτιάξεις μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα.
2. Άλλαξε τα πόμολα
Απλή και οικονομική λύση, για την οποία δεν χρειάζεται μεγάλη δεξιότητα. Αρκεί ένα κατσαβίδι για να κάνεις τη δουλειά σου – κι έχουμε πει πως είναι από τα εργαλείο που είναι χρήσιμο να έχεις στο σπίτι σου ούτως ή άλλως. Στην αγορά υπάρχουν πόμολα για κάθε γούστο και κάθε στιλ, οπότε κάνεις την έρευνά σου. Ανάλογα με τα οικονομικά σου, μπορείς να αντικαταστήσεις τα χερούλια από τις ντουλάπες, τα πόμολα στις πόρτες, ακόμα και τα χερούλια από τα ντουλάπια της κουζίνας ή του μπάνιου.
3. Βάλε χαλιά (και στους τοίχους)
Τα χαλιά δίνουν στη διακόσμηση του σπιτιού αυτό το κάτι. Σκέψου έξω από τα συνηθισμένα και κρέμασε το αγαπημένο σου χαλί στον τοίχο. Αντί να μπεις στη διαδικασία να συνεννοηθείς με τους ιδιοκτήτες για να βάψεις από την αρχή το διαμέρισμα, μπορείς να καταφύγεις σε αυτή τη λύση και να κάνεις μόνο δύο τρύπες που εύκολα κλείνουν αν χρειαστεί.
4. Δημιούργησε ζεστές γωνιές
Γωνιές, γωνιές και πάλι γωνιές. Αντί να προσπαθείς να φτιάξεις έναν ολόκληρο χώρο, επικεντρώσου σε μικρά που θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Φέρε την πολυθρόνα σου στη γωνία του δωματίου, βάλε μια βιβλιοθήκη (ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου θα δεις το μέγεθός της) και κρέμασε κάδρα στους τοίχους. Με τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα του σπιτιού, αλλά σε διαφορετική διάταξη, θα έχεις ένα νέο, αισθητικά αναβαθμισμένο αποτέλεσμα.
5. Δες τον καθρέφτης του μπάνιου αλλιώς
Πάμε και στην πιο «πονεμένη» ιστορία πολλών διαμερισμάτων, που δεν είναι άλλη από το μπάνιο. Εδώ η πίστα δυσκολεύει, αν το διαμέρισμα δεν έχει ανακαινιστεί προσφάτως. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις;
Να αντικαταστήσεις τον καθρέφτη και μάλιστα να ξεφύγεις από την πεπατημένη και να δοκιμάσεις κάτι εναλλακτικό, τόσο ως προς το χρώμα όσο και ως προς το σχήμα. Αμέσως το μπάνιο με τα πλακάκια της δεκαετίας του ’70 θα αποκτήσει έναν δικό σου χαρακτήρα.