ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ VEGAN ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Vegan δεν σημαίνει άγευστο. Σε καμία περίπτωση. Δοκίμασε αυτό το απολαυστικό κέικ λεμονιού και θα πειστείς.
Αυτό το κέικ λεμονιού βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μου γλυκά (vegan και μη). Πριν σας δώσω τη συνταγή ήθελα να σας πω λίγα λόγια για τη σχέση μου με τον βιγκανισμό.
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα vegan γλυκά εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ πριν γίνουν μόδα στην Ελλάδα και χωρίς να είμαι η ίδια vegan. Πάντα έψαχνα τρόπους ώστε μια αγαπημένη συνταγή να γίνει πιο ελαφριά και υγιεινή, χωρίς να τη στερούμαστε. Αυτό αφορά και τη ζάχαρη, τα πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά, τα πολλά αβγά. Πάντα υπάρχουν τρόποι να τα αποφύγουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κόβουμε τα γλυκά από τη διατροφή μας.
Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατά των στερήσεων. Δεν μου αρέσουν οι δίαιτες με πρόγραμμα. Έχω μάθει να τα τρώω όλα όταν τα θέλω, αλλά ταυτόχρονα έχω μέτρο, ακριβώς επειδή δεν στερούμαι κατά τα άλλα και είμαι «χορτάτη»! Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή την εξίσωση είναι και η τακτική σωματική άσκηση.
Τα vegan γλυκά είναι μια φανταστική λύση για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με πολλά λιπαρά.
Εδώ, ετοιμάζουμε ένα εύκολο κέικ, πολύ γευστικό και λεμονάτο, ιδανικό για πρωινό μαζί με μια κούπα καφέ ή τσάι, αλλά παράλληλα τέλειο και για παιδιά.
Είναι ελαφρύ, ισορροπημένο στη ζάχαρη και έχει πολύ ωραία υφή. Το φτιάχνουμε με λάδι καρύδας που αντικαθιστά τέλεια το βούτυρο και με γιαούρτι vegan, το οποίο το κάνει ωραίο και αφράτο.
Δίνουμε προσοχή στο ανακάτεμα. Είναι προτιμότερο να το κάνουμε στο χέρι ώστε να μην ανακατευτεί περισσότερο από όσο πρέπει και βγει σφιχτό. Ξεκινάω με σύρμα και όταν αρχίσω να ανακατεύω μέσα το αλεύρι, αλλάζω σε σπάτουλα σιλικόνης.
Του ετοιμάζω ένα απλό γλάσο από πάνω με άχνη ζάχαρη και φρέσκο χυμό λεμονιού. Μου αρέσει πολύ η ξινόγλυκη γεύση αυτού του γλάσου, αλλά αν θέλετε να αποφύγετε την επιπλέον χρήση ζάχαρης, μπορείτε να παραλείψετε το γλάσο και να πασπαλίσετε το κέικ απλά με λίγη άχνη ή να το φάτε σκέτο.
Προσοχή! Πριν βάλετε το γλάσο, πρέπει να έχετε επιτρέψει στο κέικ να κρυώσει τελείως.
Συνταγή για vegan κέικ λεμονιού
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά συν 50 λεπτά αναμονή μέχρι να κρυώσει
- Vegan
Υλικά για ένα κέικ
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.γ. αλάτι ψιλό
- 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 170 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 140 γρ. λάδι καρύδας* + επιπλέον για τη φόρμα
- 140 γρ. γιαούρτι vegan
- 70 ml χυμός λεμονιού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο
- 15 γρ. χυμός λεμονιού
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα λεμονιού
* Το λάδι καρύδας πρέπει να είναι ρευστό. Αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 25-27 βαθμούς, έχει την τάση να πήζει. Αν είναι πηχτό, το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το λάδι καρύδας με τη ζάχαρη και το ξύσμα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και σε μίξερ αν προτιμάμε.
Προσθέτουμε τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινο κουτάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να ντύσουμε το εσωτερικό της φόρμας με λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του κέικ. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνουμε δέκα λεπτά να κρυώσει και το αφαιρούμε από τη φόρμα. Το ακουμπάμε σε μια επιφάνεια κοπής και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Αφού κρυώσει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη. Σταδιακά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ενώ ανακατεύουμε με το σύρμα. Το μείγμα μας πρέπει να είναι πηχτό και κρεμώδες.
Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο. Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα. Αφήνουμε το γλάσο 10-15 λεπτά να στεγνώσει και σερβίρουμε.