Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Αν θυμάστε την πάστα φλώρα από τα παιδικά σας χρόνια, δεν έχετε παρά να τη φτιάξετε με μια παλιά, αυθεντική συνταγή.

Ποιος δεν «λιώνει» στη σκέψη μιας φρεσκοψημένης πάστα φλώρας, με υπέροχη σπιτική –και κάπως ξινούτσικη– μαρμελάδα; Εγώ την αγαπώ από μικρό παιδί. Βλέπω τώρα τον γιο μου πώς κάνει όταν τη φτιάχνω, και μου φέρνει ωραίες, μυρωδάτες αναμνήσεις. Είναι κλασικό μαμαδίστικο γλυκό και το τηρώ αυτό με ευλάβεια, ακολουθώντας την παλιά συνταγή της μαμάς μου, που την έχει από τη δική της μαμά.

Ξέρουμε όμως την πραγματική ιστορία αυτής της υπέροχης τάρτας; Ονομάζεται κανονικά pasta frolla και έχει ιταλικές ρίζες. Στην Ελλάδα μπερδέψαμε το frolla, που στην ουσία περιγράφει το είδος της ζύμης, με το flora, που σημαίνει λουλούδι, και μας έμεινε. Μικρό το κακό, σημασία έχει να πετύχει το γλυκό!

Συνταγή για κλασική πάστα φλώρα

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Vegetarian

πάστα φλώρα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 8–10 κομμάτια

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
  • 630 γρ. αλεύρι
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 αβγά (χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι)
  • 90 γρ. καστανή ζάχαρη (ψιλή)
  • 100 ml κονιάκ
  • 1 ½ κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • 50 ml γάλα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο, ή άλλη μαρμελάδα της επιλογής σας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού, και ζυμώνουμε.

Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το κονιάκ με τους κρόκους και το γάλα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα σταδιακά στο αλεύρι ενώ ζυμώνουμε. Τέλος, ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμόνι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι λεία, σχετικά μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 3 χιλιοστών και το απλώνουμε στη βάση μιας ταρτιέρας ή στρογγυλής φόρμα με διάμετρο 25-30 εκ. Κόβουμε σύριζα ό,τι περισσεύει γύρω από τα τοιχώματα της ταρτιέρας.

πάστα φλώρα
Καρολίνα Δωρίτη

Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα μέσα στην τάρτα.

Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης με τον πλάστη και το κόβουμε σε ισόπαχες λωρίδες. Τις τοποθετούμε πάνω στην τάρτα πρώτα οριζόντιες και στη συνέχεια κάθετες από πάνω. Χτυπάμε τα ασπράδια του αβγού και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.