Unsplash Guido Jansen

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ: 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η φλεγμονή στο σώμα μας εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα και σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Πώς θα κάνουμε τη διατροφή μας «όπλο» ενάντια σε αυτό;

Η φλεγμονή χαρακτηρίζεται σαν μια φωτιά που καταστρέφει τον οργανισμό. Όλα τα κοινά προβλήματα υγείας που μαστίζουν στις μέρες μας σχετίζονται με φλεγμονές, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.

Η φλεγμονή στο σώμα εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, με πονοκεφάλους, με δερματικά προβλήματα όπως ακμή ή ψωρίαση, με κατάθλιψη, κούραση, διαταραχές στην διάθεση.

Η επιλογή των σωστών τροφών είναι σε πολλές περιπτώσεις ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για μείωση της φλεγμονής, βελτίωση στα συμπτώματα και στην ποιότητα ζωής των ατόμων που επηρεάζονται.

10 συμβουλές διατροφής για μείωση των φλεγμονών

1. Απαραίτητη η διατήρηση της βιταμίνης D3 στο αίμα στα ιδανικά πλαίσια, που είναι μεταξύ 50-70 ng/ml.

βιταμίνη D
iStock

2. Μείωση τροφών που προκαλούν φλεγμονές, και κυρίως των επεξεργασμένων τροφίμων όπως πατατάκια, μπισκότα και μαργαρίνη, που είναι πλούσια στα ωμέγα-6 λιπαρά.

3. Αποφυγή της ζάχαρης και των γλυκών τροφών και σνακ, ώστε να μην υπάρχουν έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

4. Αποφυγή γλουτένης – της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η γλουτένη βρίσκεται στα μακαρόνια, τα κράκερ, σε είδη αρτοποιείου, μπισκότα, μπάρες δημητριακών κ.λπ. Έχει βρεθεί ότι πολλά άτομα με φλεγμονές και αυτοάνοσα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η θυροειδίτιδα Hashimoto έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στην γλουτένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μείωση στην πρόσληψη της γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής, ενώ μια διατροφή εντελώς gluten-free επιβάλλεται όταν κάποιος έχει κοιλιοκάκη.

5. Πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην υγεία του εντέρου. Προσθέτουμε τροφές με προβιοτικά , όπως είναι τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (sauerkraut ή ξινολάχανο), ή και συμπληρώματα με προβιοτικά.

6. Προσθέτουμε τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως λιπαρά ψάρια, αλλά και συμπλήρωμα με ωμέγα-3 λιπαρά.

7. Προσθέτουμε κουρκουμά στη διατροφή μας, λόγω της ισχυρής του αντιφλεγμονώδους δράσης. Για καλή απορρόφηση της ενεργής ουσίας κουρκουμίνης, προσθέτουμε μαύρο πιπέρι και ελαιόλαδο μαζί με τον κουρκουμά στα φαγητά μας.

Unsplash

8. Αυξάνουμε τις τροφές που έχουν μαγνήσιο ή λαμβάνουμε συμπλήρωμα με μαγνήσιο για 5-6 εβδομάδες. Το μαγνήσιο μειώνει την CRP, πρωτεΐνη στο αίμα που είναι ένας αξιόλογος δείκτης της φλεγμονής στο σώμα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), το κακάο, το γιαούρτι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

9. Ανιχνεύουμε τροφικές δυσανεξίες. Οι τροφές που προκαλούν ερεθισμό στο έντερο ή στις οποίες έχουμε δυσανεξία δημιουργούν φλεγμονές στο έντερο, υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού, κούραση, πόνους σε μυς και αρθρώσεις, και τροφοδοτούν με φλεγμονή ολόκληρο το σώμα.

10. Χειριζόμαστε το στρες στην καθημερινότητά μας με άσκηση, διαλογισμό, ασκήσεις yoga, χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια, όπως π.χ. αιθέριο έλαιο λεβάντας, ή καταναλώνοντας τσάγια που βοηθούν στην χαλάρωση, όπως είναι το πράσινο τσάι matcha, το χαμομήλι και το μελισσόχορτο (lemon balm).

Η Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine. Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 ξεκινούν τα live διαδικτυακά σεμινάρια διατροφής που οργανώνει, με θέμα τον ρόλο της διατροφής στην υγεία και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των τροφών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.