7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ
Μπορείς να αντιμετωπίσεις την αιτία που σου προκαλεί στρες ακολουθώντας τα επτά απλά βήματα που προτείνει μια ειδικός.
Δεν μπορείς να το αποφύγεις. Δεν είναι κάτι ανύπαρκτο, που γεννά το μυαλό σου. Είναι πανταχού παρόν και οι αιτίες που το προκαλούν πολλές και διαφορετικές. Αποτελεί, ωστόσο, σε έναν βαθμό μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μια απειλή, όπως για παράδειγμα οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής. Γι' αυτό η επιτυχημένη διαχείριση του στρες είναι ζητούμενο για πολλούς εκεί έξω και ξεκινά από τον εντοπισμό της πηγής του. Αφού βρεις την αιτία (ή τις αιτίες) του δικού σου στρες, το επόμενο βήμα είναι η κατά μέτωπο επίθεση εναντίον τους, φτιάχνοντας το κατάλληλο στρατηγικό πλάνο.
Η Δρ Lee Brosan, σύμβουλος ψυχολόγος στο Cambridgeshire & Peterborough NHS Foundation Trust, στο μικρό βιβλίο της «Αντιμετωπίζοντας το στρες», προτείνει επτά βήματα για να τα καταφέρεις. Ποια είναι αυτά;
Βήμα #1
Κατά πάσα πιθανότητα οι πηγές του στρες σου είναι πολλές και όχι μόνο μία.Το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη διαχείρισή τους είναι να τις βάλεις σε μια σειρά και να επιλέξεις ποια θα αντιμετωπίσεις πρώτη. Μπορεί να είναι αυτή που σε ταλαιπωρεί περισσότερο ή αυτή που μπορείς να λύσεις πιο εύκολα. Εστίασε στο νούμερο 1 και βγάλε από το μυαλό σου τις άλλες, μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψεις ξανά στη λίστα.
Βήμα #2
Αφού αποφασίσεις από πού θα ξεκινήσεις, πάρε χαρτί και μολύβι (που λέει ο λόγος) και γράψε τους επιμέρους στόχους που χρειάζεται να πετύχεις, προκειμένου να φτάσεις στην επίλυση του προβλήματος. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, σαφείς και μετρήσιμοι. Επίσης, φρόντισε να ορίσεις ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και μην το αφήσεις... φλου, τύπου «μέσα στη βδομάδα θα το έχω τελειώσει».
Βήμα #3
Τι πόρους έχεις στη διάθεσή σου για να πετύχεις τον στόχο σου; Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε στηρίξουν στην προσπάθεια αυτή; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Εντόπισε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου.Τα όποια κενά.
Βήμα #4
Κάνε μια καταγραφή με όλες τις πιθανές λύσεις που σου έρχονται στο νου. Μην ντραπείς. Βάλε ακόμα και τις… κουλές (ποτέ δεν ξέρεις από πού μπορεί να αντλήσεις έμπνευση). Όπως και προηγουμένως, κάνε για καθεμία από αυτές μια μικρή ανάλυση με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της, τις ευκαιρίες και τις απειλές που εμφανίζονται. Έτσι, θα καταλήξεις σε κάποια.
Βήμα #5
Ήρθε η ώρα για να ετοιμάσεις το πλάνο διαχείρισης της πηγής του δικού σου στρες. Γράψε αναλυτικά όσα χρειάζεται να κάνεις, προκειμένου να φτάσεις σε κάθε στόχο χωριστά μέχρι τον τελικό. Αν μπορείς, να περιγράψεις όλα τα βήματα μέχρι το τέλος. Αν δεν μπορείς, σημείωσε όσα χρειάζεται να γίνουν στην αρχή. Αν θες π.χ. να χάσεις 5 κιλά, αλλά δεν τα πας καλά με τις δίαιτες, μην αλλάξεις εν μία νυκτί όλη σου τη διατροφή. Ξεκίνα με κάτι πιο μικρό, π.χ. κόψε τα πολλά αναψυκτικά.
Βήμα #6
Κάνε την αρχή! Κάνε το πρώτο βήμα! Από αυτό το πρώτο βήμα ξεκινάνε όλα τα ταξίδια και θα βρεθείς πιο κοντά στην επιτυχημένη διαχείριση της αιτίας που σου προκαλεί στρες.
Βήμα #7
Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα για τη διαχείριση της αιτίας που σου προκαλεί στρες. Ανά τακτά διαστήματα φρόντισε να ελέγχεις την εξέλιξη της προόδου σου. Πόσο απέχεις από το να λύσεις το πρόβλημα; Τα πας καλά ή χρειάζεται το πλάνο σου μερικές βελτιώσεις;