4 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟ ΠΡΩΙ
Εάν δεν είσαι πρωινός τύπος, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις αλλά και ότι έχεις μειωμένα επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας κάθε πρωί, δοκίμασε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου κάποια από τις παρακάτω συνήθειες.
Το ξυπνητήρι χτύπησε κι εσύ, αφού πάτησες 2-3 φορές αναβολή, αποφασίζεις επιτέλους να σηκωθείς. Πριν πέσεις στο κρεβάτι, κατά πάσα πιθανότητα δεν μπήκες στον κόπο να κάνεις πρόγραμμα σύμφωνα με τον κανόνα των 90 λεπτών, για καλύτερο ύπνο. Η ώρα έχει περάσει αρκετά, ενώ προσπαθείς να ετοιμαστείς γρήγορα γρήγορα για να φύγεις για τη δουλειά, τη σχολή ή κάποια άλλη πρωινή υποχρέωση. Όχι μόνο δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό, αλλά ούτε καλά καλά να πιεις μια γουλιά καφέ. Όλο αυτό που περιγράφω μοιάζει με ό,τι λέμε μη παραγωγικό πρωινό.
Πολλές φορές έχω ξεκινήσει την ημέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Μετά από κάποια χρόνια, κατάλαβα ότι όχι μόνο δεν με βοηθάει αλλά μου ρίχνει και τη διάθεση ή την ενέργεια μέσα στην ημέρα. Γι’ αυτό αποφάσισα να το αλλάξω και έκτοτε –τουλάχιστον τις μισές ημέρες της εβδομάδας– ακολουθώ ορισμένες συνήθειες που θεωρώ ότι με βοηθούν να είμαι πιο αποδοτική μέσα στη μέρα.
Tips για να πάει η μέρα καλύτερα από το πρωί
1. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας λίγο νωρίτερα
Υπάρχει μια φράση που λέει: Υou can always make more money but you can’t make more time. Δηλαδή, μπορείς πάντα να βγάλεις περισσότερα χρήματα αλλά ποτέ να δημιουργήσεις περισσότερο χρόνο. Το να έχετε χρόνο το πρωί για να κάνετε κάτι για εσάς είναι ανεκτίμητο. Μπορεί να είναι για να πιείτε έναν καφέ με την ηρεμία σας, να κάνετε γυμναστική, ή να διαβάσετε τα νέα της ημέρας.
Ρυθμίστε το ξυπνητήρι 5, 10 ή 15 λεπτά νωρίτερα από ό,τι ξυπνάτε συνήθως. Υιοθετήστε αυτή τη συνήθεια σταδιακά, προσθέτοντας για αρχή ένα μικρό χρονικό διάστημα και αυξήστε το καθώς θα αναπτύσσετε τη συνήθεια.
2. Δημιουργήστε ένα πλάνο από το προηγούμενο βράδυ
Ο προγραμματισμός του πρωινού αλλά και ολόκληρης της ημέρας από το προηγούμενο βράδυ είναι μια καλή πρακτική. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζουμε ψυχολογικά τον εαυτό μας να είμαστε παραγωγικοί.
Μπορείτε να προγραμματίσετε τη μέρα γράφοντας τις δουλειές και τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε σε συγκεκριμένες ώρες. Αν, για παράδειγμα, αποφασίσετε να ξυπνήσετε στις 6 το πρωί, μπορείτε να πείτε ότι:
- μεταξύ 6:00 - 6:30 π.μ. θα κάνετε γιόγκα, διατάσεις ή θα διαβάσετε ένα βιβλίο,
- μεταξύ 6.30 - 7:00 π.μ. θα φάτε πρωινό και θα ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική ή ένα podcast,
- μεταξύ 7:30 - 8:00 π.μ. θα ετοιμαστείτε για τη δουλειά, κ.ο.κ.
Φροντίστε να αφήσετε κενά κάποια χρονικά διαστήματα για να ξεκουραστείτε. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα και δεν εντάσσονται σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το να πληρώσετε του λογαριασμούς, για παράδειγμα, ή να απαντήσετε σε ένα email.
3. Ετοιμάστε το φαγητό σας από το προηγούμενο βράδυ
Το να κανονίσετε εκ των προτέρων το φαγητό της επόμενης μέρας μπορεί να σας απαλλάξει από μια περιττή σκέψη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μαγειρέψετε το προηγούμενο βράδυ (κάτι στα γρήγορα, αν δεν έχετε χρόνο, όπως σπαγγέτι με ντοματίνια σε μια κατσαρόλα) ή ότι θα πρέπει να πακετάρετε το ήδη μαγειρέμενο φαγητό που έχετε στο σπίτι ή να φτιάξετε μια γρήγορη σαλάτα.
Λογικά, μια τέτοια συνήθεια στην αρχή θα σας φανεί «βουνό». Ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία, όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα:
- Οργανώστε όλα τα γεύματα της εβδομάδας από το Σαββατοκύριακο.
- Μαγειρέψτε τουλάχιστον 2 γεύματα την Κυριακή για να τα καταναλώσετε την εβδομάδα.
- Αποθηκεύστε στην κατάψυξη ό,τι περισσέψει. Πολλά τρόφιμα κρατάνε στην κατάψυξη ακόμη και μήνες.
4. Θέλετε να είστε πιο παραγωγικοί το πρωί; Πιείτε ένα ποτήρι νερό
Αυτό που ακούω συνέχεια, αλλά προσωπικά με δυσκολία τηρώ: ένα ποτήρι νερό το πρωί. Η πρωινή κατανάλωση νερού αναπληρώνει τα χαμένα υγρά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορεί να χάσαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, μια τέτοια συνήθεια αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και διεγείρει τον μεταβολισμό.