ΦΤΙΑΞΕ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ
Τα πιο απολαυστικά σοκολατένια μπισκότα γίνονται με κουβερτούρα πλούσια σε κακάο και λίγη ζάχαρη, τραγανά εξωτερικά και υγρά στο εσωτερικό!
Αυτή η συνταγή για μπισκότα είναι εύκολη και άκρως σοκολατένια! Για να κρατάω τα λιπαρά πιο χαμηλά, χρησιμοποιώ σοκολάτα κουβερτούρα, πολύ λίγο βούτυρο και τα κάνω αρκετά πιο άγλυκα. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους και γίνονται με απλά και λίγα υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι.
Βάζουμε λίγη ζάχαρη στη ζύμη και χρησιμοποιούμε κουβερτούρα περιεκτικότητας 65% σε κακάο, οπότε το αποτέλεσμα είναι πολύ ισορροπημένο μετά τη χρήση της άχνης (που μπορείτε και να μη βάλετε, αν προτιμάτε) και αφήνει στην επίγευση την αγαπημένη μου πικρίλα της σοκολάτας.
Προσωπικά, τα σοκολατένια μπισκότα μου αρέσουν και χωρίς την άχνη, αλλά ο γιος μου τα προτιμάει με αυτήν. Πέρα από τη γεύση, η άχνη τραβάει την εξωτερική υγρασία του μπισκότου κατά το ψήσιμο. Έτσι, είναι τραγανά εξωτερικά ενώ μέσα παραμένουν μαλακά, και αποκτούν πιο ωραία εμφάνιση. Εφόσον τα καλύπτουμε με άχνη στο τέλος της παρασκευής και πριν από το ψήσιμο, μπορούμε κάνουμε τα μισά έτσι και τα υπόλοιπα αλλιώς.
Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε πόσο τραγανά θα γίνουν τα σοκολατένια μπισκότα από τον χρόνο που θα τα ψήσουμε. Συνήθως τα ψήνω για 8 λεπτά, ώστε να παραμένει μέσα υγρασία. Αν τα αφήσουμε παραπάνω, γίνονται πιο τραγανά, σαν κουλουράκια. Και οι δύο εκδοχές είναι ωραίες, ανάλογα με το τι αρέσει περισσότερο στον καθένα.
Προσοχή: Μην προσπαθήσετε να τα κουνήσετε ή να τα ακουμπήσετε όσο είναι ζεστά γιατί είναι μαλακά και θα χαλάσει το σχήμα τους.
Αν θέλουμε, μπορούμε πριν τα σερβίρουμε να τα πασπαλίσουμε ελαφρά με άχνη για ωραία παρουσίαση – μοιάζουν στην όψη με σοκολατένια κουραμπιεδάκια!
Συνταγή για σοκολατένια μπισκότα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά, συν 1 ώρα αναμονή
- Vegetarian
Υλικά για 40-45 κομμάτια
- 250 γρ. κουβερτούρα 65%, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 2 αβγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. βανίλια
- 190 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Θέλουμε η λιωμένη σοκολάτα να γίνει λεία και γυαλιστερή.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορούμε να την προσθέσουμε με ασφάλεια στα αβγά.
Βάζουμε τα αβγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ (με το σύρμα).
Χτυπάμε σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα για περίπου 6-8 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να δείχνει αφράτο.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και τη βανίλια, και σταδιακά προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Σταματάμε το μίξερ και είτε αλλάζοντας το εξάρτημα σε φτερό είτε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα –ιδανικά σιλικόνης–ανακατεύουμε σταδιακά στο μείγμα το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
Δημιουργείται μια ζύμη σφιχτή και έντονα σοκολατένια. Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα και βάζουμε την άχνη σε ένα ρηχό πιάτο.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, περίπου 15 γρ. καθένα, και τα ρολάρουμε στη ζάχαρη να καλυφθούν ελαφρώς. Τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε για 8-12 λεπτά, ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε εσωτερικά. Τα βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα μεταφέρουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για να τα διατηρήσουμε καλύτερα.