ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΠΙΤΙ
Το φοιτητικό σπίτι σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια από τις πιο συναρπαστικές εποχές της ζωής ενός ατόμου. Ανυπομονησία για το άγνωστο και βαθιά επιθυμία για εξερεύνηση. Πριν όμως γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να οργανωθείτε σωστά με τα απαραίτητα έπιπλα και αντικείμενα.
Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι ένα φοιτητικό σπίτι είναι συνήθως μικρό. Στα λίγα, λοιπόν, τετραγωνικά θα πρέπει να κινηθείτε με τη λογική του less is more, ώστε να διατηρήσετε τον χώρο σας «καθαρό» και λειτουργικό. Υπάρχουν αντικείμενα «κλειδιά» που δεν μπορούν να λείπουν.
Πώς πρέπει να κάνετε την αρχή; Θα φτιάξετε μια λίστα η οποία θα χωρίζεται σε τέσσερα υποσύνολα:
- σαλόνι,
- υπνοδωμάτιο,
- κουζίνα,
- μπάνιο.
Αυτούς τους βασικούς χώρους θα εξοπλίσετε με τα άκρως απαραίτητα αντικείμενα που θα κάνουν την καθημερινότητά σας ευκολότερη. Μια συμβουλή εκ πείρας: Μην παραφουσκώσετε το μπάτζετ για να επιπλώσετε το φοιτητικό σπίτι σας. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε τα χρήματα για ταξίδια, παρά για να πάρετε έναν πανάκριβο καναπέ που θα υποστεί βαρύτατη και απρόσεκτη χρήση. Εστιάστε σε «έξυπνες» αγορές που σκοπό θα έχουν τη λειτουργικότητα αλλά και τη δημιουργία ενός σπιτιού φιλόξενου, ζεστού και μοντέρνου.
Σαλόνι
Το νούμερο ένα είναι ο καναπές. Τριθέσιος ιδανικά, αλλά αν δεν το επιτρέπει ο χώρος πάτε ένα βήμα πίσω και επιλέγετε έναν διθέσιο, με άνετα μαξιλάρια, στον οποίο θα περνάτε πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας σας. Το χρώμα θα εξαρτηθεί από το γούστο και το γενικότερο στιλ διακόσμησης. Η δική μας προτροπή είναι να μην προτιμήσετε έναν ανοιχτόχρωμο καναπέ που θα λερώνεται πολύ εύκολα, ούτε κι ένα ευαίσθητα ύφασμα που μπορεί εύκολα να «τραυματιστεί».
Μια έξυπνη κίνηση είναι να αγοράσετε καναπέ που ανοίγει και γίνεται κρεβάτι. Οι γονείς θα σας επισκεφθούν, οι φίλοι σας θα θέλουν να κοιμηθούν στο σπίτι σας, οπότε με μια κίνηση αποφεύγετε το στρίμωγμα και τη στρωματσάδα.
Το τραπεζάκι είναι η δεύτερη αγορά σας για το σαλόνι. Αν ο χώρος το επιτρέπει και δεν υπάρχει στο σπίτι δωμάτιο που μπορεί να γίνει γραφείο, μπορείτε να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο τραπέζι, τύπου τραπεζαρίας. Στις εξεταστικές θα μας θυμηθείτε.
Υπνοδωμάτιο
Κρεβάτι, στρώμα και κομοδίνο δεν μπορούν να λείπουν από το υπνοδωμάτιό σας. Αν πρέπει να επενδύσετε σε κάτι, αυτό είναι με βεβαιότητα το στρώμα, αφού ο καλός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Θα ακολουθήσετε τον συνδυασμό απλότητας και χρηστικότητας. Όσο λιγότερα αντικείμενα έχει ο χώρος, τόσο πιο μεγάλος θα δείχνει και τόσο πιο εύκολα θα τον καθαρίζετε (είναι κι ένας από τους λόγους που αγαπάμε τα μικρά σπίτια, είναι η αλήθεια).
Για να αυξήσετε τους αποθηκευτικούς χώρους, μπορείτε να αγοράσετε ένα κρεβάτι που είτε ανοίγει προς τα επάνω κι έχει χώρο από κάτω, είτε διαθέτει συρτάρια. Ένας λόγος παραπάνω αν δεν υπάρχει ντουλάπα στο υπνοδωμάτιο, αφού έτσι θα εξοικονομήσετε χώρο για να οργανώσετε τα ρούχα σας. Ένα κομοδίνο με ένα φωτιστικό θα αποδειχθούν χρήσιμοι «βοηθοί».
Και μην ξεχνάτε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Μπορούν να ζωντανέψουν τον χώρο, να του δώσουν χρώμα αλλά και να καθαρίσουν τον αέρα που αναπνέετε. Μία πολύ καλή επιλογή είναι η σανσιβέρια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η σανσιβέρια παράγει οξυγόνο αντί για διοξείδιο του άνθρακα.
Όσο για τα βιβλία σας, εκτός από αναπόστατο κομμάτι των φοιτητικών σας χρόνων μπορείτε να τα κάνετε και μέρος της διακόσμησης του σπιτιού σας. Έχουμε 10 τρόπους που θα σας εμπνεύσουν.
Κουζίνα
Πιθανόν να έρχονται ταπεράκια από τη μαμά –ακόμα και με το ΚΤΕΛ!– αλλά να μην κάνετε κι εσείς τις πρώτες σας απόπειρες στη μαγειρική; Ξεκινήστε με τα πολύ βασικά κι αν δείτε ότι η μαγειρική είναι το δυνατό σας σημείο θα περάσετε και στα πιο εξειδικευμένα εργαλεία – αν σας αρέσει, με το καλό να φτιάξετε και δικό σας ψωμί.
Ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, τηγάνια, κατσαρόλα, ταψί και κουτάλες θα εξοπλίσουν την κουζίνα σας.
Και, όπως μας λέει και η Αντιγόνη Στρατηλάτη, σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας, ένα βιβλίο μαγειρικής είναι πάντα χρήσιμο. Ή μπορείτε να ξεκινήσετε με τις δικές μας γρήγορες συνταγές, που ιδανικά γίνονται σε ένα μόνο σκεύος, όπως σπαγγέτι με ντοματίνια σε μία κατσαρόλα, ή μπριζόλα με πατάτες στο ίδιο τηγάνι.
Μπάνιο
Απλά τα πράγματα στο μπάνιο: Τα απολύτως απαραίτητα είναι αφράτες πετσέτες, ένα μπουρνούζι κι ένα καλάθι για τα άπλυτα. Κατά πάσα πιθανότητα το μπάνιο στο φοιτητικό σας σπίτι θα είναι μικρό, γι’ αυτό και θα πρέπει να κινηθείτε με βάση την αφαίρεση. Μινιμαλισμός.
Μια καινούργια κουρτίνα για την μπανιέρα καλό θα ήταν να μην σας λείπει.
Όσο για τον αποθηκευτικό χώρο, είτε ένα ντουλάπι, είτε ένας καθρέφτης που ανοίγει και μπορείτε να βάλετε τα πράγματά σας. Αν ο χώρος το επιτρέπει, μπορείτε να καταφύγετε στη λύση των ραφιών που προσαρμόζονται στις διαστάσεις που χρειάζεστε.