iStock

TΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2022 ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΡΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης μέχρι σήμερα – και μάλιστα με διαφορά.

Έχουμε –μάλλον– καταλάβει ότι τα πράγματα στον πλανήτη δεν πάνε και τόσο καλά. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μακρινή απειλή που ΘΑ δούμε πώς ΘΑ διαχειριστούμε. Η κλιματική αλλαγή έχει εγκατασταθεί για τα καλά και οι Ευρωπαίοι (αλλά και όλος ο πλανήτης) την έζησαν και φέτος στο πετσί τους με το καλοκαίρι αυτό να χαρακτηρίζεται το θερμότερο της ζής μας.

Τα δυσάρεστα νέα επιβεβαιώνει και η Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώνοντάς μας ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο στην καταγεγραμμένη ιστορία της ηπείρου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Αύγουστος ήταν με σημαντική διαφορά ο πιο ζεστός μήνας από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή, το 1979, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2021 κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου.

Αν και τα δορυφορικά δεδομένα εκτείνονται μόνο μερικές δεκαετίες πίσω, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας δήλωσε ότι το καλοκαίρι του 2022 θεωρείται το πιο θερμό στην Ευρώπη από το 1880 (τα πρώιμα στάδια της βιομηχανικής εποχής).

Ο ρόλος των δασικών πυρκαγιών και της ξηρασίας

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας δήλωσε τον Αύγουστο του 2022 ότι η χρονιά που διανύουμε χαρακτηρίζεται ήδη έτος ρεκόρ για τις δασικές πυρκαγιές. Οι εκπομπές άνθρακα από τις φωτιές σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 2007. Επιπλέον, η συνολική καμένη έκταση στην ΕΕ από την αρχή του έτους έως τις 3 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε τα 750.000 εκτάρια (7500 km²), σε σύγκριση με τον μέσο όρο του διαστήματος που ήταν λίγο πάνω από 260.000 εκτάρια (2600km²).

Tο καλοκαίρι του 2022 είναι (προς το παρόν) το πιο θερμό της ζωής μας
iStock

Όσα για την ξηρασία; Είναι η χειρότερη των τελευταίων τουλάχιστον 500 ετών. Το δελτίο του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου ανέφερε ότι το 35% της ηπείρου είναι εκτεθειμένο σε «προειδοποιητικά» επίπεδα ξηρασίας, καταγράφοντας σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας, και το 25% έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με τη βλάστηση και τις καλλιέργειες να έχουν εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό λόγω έλλειψης νερού.

«Μια έντονη σειρά κυμάτων καύσωνα, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησαν σε ένα καλοκαίρι με ρεκόρ όσον αφορά τη θερμοκρασία, την ξηρασία και τις πυρκαγιές σε πολλά μέρη της Ευρώπης, επηρεάζοντας την κοινωνία και τη φύση», τόνισε η Freja Vamborg από την Υπηρεσία Copernicus.

iStock

Κατατρώμε τον πλανήτη

Και αντί το πιο θερμό καλοκαίρι της μέχρι τώρα ζωής μας να μας βάλει μυαλό, εμείς φροντίζουμε να ξεζουμίζουμε τον πλανήτη όλο και περισσότερο. Σε λιγότερο από οκτώ μήνες, χρησιμοποιήσαμε περισσότερους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράξει ο πλανήτης στη διάρκεια ενός έτους. Φέτος, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης («Earth Overshoot Day») ήταν η 28η Ιουλίου (στην Ελλάδα εξαντλήσαμε τους διαθέσιμους πόρους στις 21 Μαΐου). Με άλλα λόγια, μέχρι το τέλος του χρόνου ζούμε με πόρους τους οποίους στερούμε από τις μελλοντικές γενιές και χρειαζόμαστε 1,75 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.