ΠΕΤΑΣ ΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΕΣ; ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Μπορεί να θεωρείς τις μπανανόφλουδες άχρηστες, αλλά με τη σωστή προετοιμασία μπορούν να γίνουν εξαιρετική πρώτη ύλη για συνταγές που χρειάζονται αλεύρι.
Κάθε φορά που καθαρίζεις μπανάνες, οι φλούδες τους καταλήγουν είτε στα σκουπίδια είτε στον κάδο κομποστοποίησης. Έχεις σκεφτεί ποτέ, αντί να τις πετάξεις, να τις χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική;
Με το ενδιαφέρον για τις plant-based δίαιτες και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων να… φουντώνει, πολλοί ψάχνουν δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιήσουν κάθε μέρος των λαχανικών και των φρούτων τους (όπως π.χ. τα κοτσάνια των μυρωδικών).
Όπως δείχνει, μάλιστα, και έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science & Technology, οι ψημένες φλούδες μπανάνας φαίνεται να είναι πραγματικά ωφέλιμες για την υγεία σου.
Μαγειρικά πειράματα με φλούδες μπανάνας
Ομάδα επιστημόνων θέλησαν να παρασκευάσουν μπισκότα, αντικαθιστώντας μέρος από το αλεύρι σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας, ώστε να μελετήσουν τη διατροφική τους αξία, τη διάρκεια ζωής τους στο ράφι και την αποδοχή τους από τους καταναλωτές.
Για να φτιάξουν το αλεύρι, καθάρισαν ώριμες, άθικτες μπανάνες και στη συνέχεια ζεμάτισαν τις φλούδες, τις αποξήραναν και τις άλεσαν. Έπειτα, ανάμειξαν διαφορετικές ποσότητες άλευρου με βούτυρο, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ζάχαρη άχνη, φυτικό λάδι και αλεύρι σίτου και ετοίμασαν πέντε διαφορετικές παρτίδες μπισκότων.
Τα μπισκότα με αλεύρι από φλούδα μπανάνας είχαν λιγότερα λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά περιείχαν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Μάλιστα, όσο αυξανόταν το ποσοστό αλευριού από φλούδα μπανάνας στις παρτίδες (έφτασε έως 15%) τόσο πιο καφέ και σκληρά ήταν τα μπισκότα, πιθανότατα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι παρτίδες με την καλύτερη αποδοχή από τους καταναλωτές ήταν τελικά εκείνες που παρασκευάστηκαν με αλεύρι που περιείχε σε ποσοστό 7,5% φλούδα μπανάνας.
Τα οφέλη, ωστόσο, από τη χρήση της φλούδας δεν περιορίστηκαν στη θρεπτική αξία του μπισκότου, αλλά και στη διάρκεια ζωής του προϊόντος, που διατηρήθηκε τρεις επιπλέον μήνες σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάλε μια δόση φλούδας στις παρασκευές σου
Αν και η μελέτη εξέτασε πώς η προσθήκη φλούδας μπανάνας επηρεάζει την παρασκευή μπισκότων, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η χρήση του συγκεκριμένου αλευριού σε ψωμιά (όπως αυτό που προτείνει η δική μας Καρολίνα Δωρίτη στη γάστρα), κέικ και ζυμαρικά αξίζει μια ευκαιρία. Για παράδειγμα, μελέτη στο Journal of Pharmaceutical Research International διαπίστωσε ότι η χρήση της φλούδας σε κέικ πρόσθεσε φυσικό χρώμα στο ψημένο προϊόν και βελτίωσε τη θρεπτική του αξία.
Αλλά και μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι αντικαθιστώντας έως και 10% του αλευριού σίτου με αλεύρι από φλούδα μπανάνας εμπλουτίζεις το ψωμί με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και αυξάνεις την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες B1 και B2, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο κ.ά.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη φλούδα μάνγκο, η οποία βρέθηκε ότι ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενός κέικ και βελτιώνει τη γεύση του.