ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Στο συμπέρασμα ότι τα κύτταρα δεν πεθαίνουν τόσο γρήγορα όσο υπέθεταν οι επιστήμονες κατέληξε νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ζώα.
Το ζήτημα του θανάτου έχει απασχολήσει την επιστήμη και την ανθρωπότητα συνολικά ίσως όσο τίποτε άλλο. Φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, ποιητές, φυσικοί, ιατροί και πολλοί άλλοι έχουν ασχοληθεί με την έννοια του θανάτου προσπαθώντας όχι μόνο να εξηγήσουν το φαινόμενο που ορίζει το τέλος του ανθρώπου, αλλά και να αναζητήσουν τρόπους που θα μπορούσαν να μας χαρίσουν παράταση ζωής.
Παλαιότερες μελέτες προσπάθησαν, για παράδειγμα, να δείξουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν πεθαίνουμε, καταγράφοντας εγκεφαλική δραστηριότητα τη στιγμή του θανάτου ενός ανθρώπου, ενώ άλλες έχουν επιχειρήσει να εξηγήσουν τις εμπειρίες κοντά στον θάνατο.
Ένα άλλο καίριο ερώτημα είναι το αν μπορούν ορισμένα κύτταρα να παραμείνουν ζωντανά έπειτα από τον θάνατο ενός οργανισμού. Πειράματα που έγιναν πρόσφατα σε χοίρους αποδεικνύουν πως ίσως αυτό μπορεί να συμβεί και θέτουν νέα ερωτήματα για το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον άνθρωπο και αν θα διευκόλυνε τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων.
Η έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και χαρακτηρίζεται ως πειραματική, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Πώς πραγματοποιήθηκε το πείραμα στους χοίρους
Τα κύτταρα δεν πεθαίνουν τόσο γρήγορα όσο υπέθεταν οι επιστήμονες, διαπίστωσε η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Yale. Οι ίδιοι οι ερευνητές δήλωσαν ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία του αίματος και άλλες κυτταρικές λειτουργίες σε χοίρους μία ολόκληρη ώρα μετά τον θάνατο των ζώων.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύστημα που ονομάζεται OrganEx, το οποίο επιτρέπει την ανακυκλοφορία οξυγόνου σε όλο το σώμα ενός νεκρού χοίρου, διατηρώντας ζωντανά τα κύτταρα και ορισμένα όργανα μετά από καρδιακή ανακοπή. Όπως εξήγησε ο Δρ. Nenad Sestan, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, τα κύτταρα αυτά φαίνεται να λειτουργούν μετά από χρονικό διάστημα που δεν θα έπρεπε να λειτουργούν και αυτό μας δείχνει ότι θα μπορούσε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα των κυττάρων σε πολλά ζωτικά όργανα ακόμα και μία ώρα μετά τον θάνατο.
Η έρευνα σχολιάστηκε θετικά και από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε αυτήν, όπως ο Δρ. Sam Parnia, καθηγητής εντατικολογίας και διευθυντής της έρευνας για την εντατική θεραπεία και την ανάνηψη στην Ιατρική Σχολή Grossman του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Πρόκειται για μια πραγματικά αξιοσημείωτη και απίστευτα σημαντική μελέτη. Αποδεικνύει ότι μετά το θάνατο τα κύτταρα σε όργανα θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) όπως ο εγκέφαλος δεν πεθαίνουν για πολλές ώρες», δήλωσε ο Parnia στο Science Media Centre.
Η συμβολή της έρευνας στις μεταμοσχεύσεις
Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι ανάλογες πρακτικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στον άνθρωπο, καθώς και ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν τρόπους που θα βοηθήσουν στην παράταση του χρόνου που χρειάζεται μια μεταμόσχευση.
«Νομίζω ότι η τεχνολογία υπόσχεται πολλά όσον αφορά την ικανότητά μας να διατηρούμε τα όργανα μετά την αφαίρεσή τους από έναν δότη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Stephen Latham.
Επιπλέον, για τις δυνατότητες της έρευνας να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές θεραπείας για τους ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο έκανε λόγο ο Δρ Robert J. Porte, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Groningen στην Ολλανδία, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε παράλληλα με τη μελέτη.
Ωστόσο, αυτό που έκαναν ξεκάθαρο οι ερευνητές ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν επαναφέρουν τους χοίρους στη ζωή και ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να κατανοηθεί αν αυτά τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις.