Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ
Ο χαμηλός μισθός δεν προκαλεί μόνο οικονομική ανασφάλεια, αλλά κάνει και τον εγκέφαλο να γερνάει πιο γρήγορα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μνήμη.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα που γνωρίζει ανάπτυξη έχει οριστεί στα 713 ευρώ. Δεν θα πιάσω πολιτική κουβέντα, μιας και είμαι σίγουρη ότι στις παρέες σου έχεις ήδη αναλύσει διεξοδικά πώς γίνεται ένας άνθρωπος να ζει αξιοπρεπώς με τα χρήματα αυτά. Θα πιάσω το θέμα πιο… ολιστικά, μιας και βρέθηκα –ήταν καρμικό πιστεύω– μπροστά σε έρευνα που συνδέει τον χαμηλό μισθό με τη γνωστική μας λειτουργία και πιο συγκεκριμένα με τη μνήμη μας. Γιατί το άδειο πορτοφόλι βλάπτει ποικιλοτρόπως και την υγεία μας.
Για παράδειγμα, ο χαμηλός μισθός έχει συσχετιστεί με συμπτώματα κατάθλιψης, παχυσαρκία και υπέρταση. Καταστάσεις, δηλαδή, που αυξάνουν τον κινδύνο ταχύτερης γνωστικής γήρανσης. Ποια είναι η σχέση του, όμως, με τη μνήμη, όταν πλέον έχεις βγει στη σύνταξη (υποθέτοντας βέβαια ότι θα πάρεις σύνταξη);
Ο χαμηλός μισθός βλάπτει τη μνήμη
Η κομψή απάντηση είναι ότι αν για μεγάλα διαστήματα παίρνεις χαμηλό μισθό, τότε κινδυνεύεις με σημαντικά ταχύτερη έκπτωση της μνήμης. Με άλλα λόγια, αν κακοπληρώνεσαι ο εγκέφαλός σου γερνάει πιο γρήγορα από τον εγκέφαλο κάποιου που καλοπληρώνεται. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Η έρευνά μας παρέχει στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των χαμηλών μισθών κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών μας χρόνων, υποστηρίζοντας ότι σχετίζεται με ταχύτερη έκπτωση της μνήμης στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε η Katrina Kezios, μεταδιδακτορική ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης.
Τα δεδομένα που μελέτησαν
Η ομάδα χώρισε το ιστορικό μισθοδοσίας 2.879 ατόμων για το διάστημα μεταξύ 1992 και 2004 σε τρεις κατηγορίες: τα άτομα που δεν εργάστηκαν ποτέ με χαμηλό μισθό, τα άτομα που έπαιρναν κατά διαστήματα χαμηλό μισθό και τα άτομα που πάντα έπαιρναν χαμηλό μισθό. Στη συνέχεια, εξέτασε τη σχέση των μισθών με τη μείωση της μνήμης στα επόμενα 12 χρόνια.
Όπως διαπιστώθηκε, σε σύγκριση με τους εργαζόμενους μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, οι σταθερά χαμηλόμισθοι παρουσίασαν σημαντικά ταχύτερη έκπτωση της μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 10 χρόνια φυσιολογικής γνωστικής γήρανσης που βιώνει ο μέσος άνθρωπος, ο εγκέφαλος ενός χαμηλόμισθου γερνάει 11 χρόνια.
«Οι κοινωνικές πολιτικές που ενισχύουν την οικονομική ευημερία των χαμηλόμισθων εργαζομένων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τη γνωστική υγεία», τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας Adina Zeki Al Hazzouri, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας.