Unsplash Jocelyn Morales

ΒΑΛΕ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ

Είναι νόστιμα, μεταφέρονται εύκολα, σε χορταίνουν και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Τα αμύγδαλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου και αξίζει να τα βάλεις διατροφή σου.

Αφού είδα κι απόειδα, αποφάσισα να πάω σε μια διατροφολόγο – δεν γινόταν πλέον να ζω με ντελίβερι. Πέρα από το κόστος και τα ρούχα που δεν κούμπωναν πια, ήταν και θέμα υγείας. Ανάμεσα στις αλλαγές που πρότεινε και εφάρμοσα κατά γράμμα ήταν η προσθήκη ξηρών καρπών (φυσικά και αμυγδάλων) στο καθημερινό μου μενού.

Άρχισα, λοιπόν, να αγοράζω αμύγδαλα με το τσουβάλι (που λέει ο λόγος) από το ξηροκαρπάδικο της περιοχής (για να στηρίξουμε και μια τοπική επιχείρηση, βρε αδερφέ). Γιατί, όμως, οι συγκεκριμένοι καρποί είναι πάντοτε από αυτούς που συστήνουν προς κατανάλωση οι επιστήμονες;

5 τρόποι που τα αμύγδαλα κάνουν καλό στην υγεία σου

Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη Ε), χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν φυτικές στερόλες. Έρευνα του 2020 στο περιοδικό BMC Public Health, αναφέρει ότι η κατανάλωση 42,5 γρ. αμυγδάλων την ημέρα είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα. Παλαιότερη έρευνα (του 2018) επίσης υποστηρίζει ότι η συστηματική κατανάλωση αμυγδάκων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση σημαντικών παραγόντων κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης και τα χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Προκαλούν κορεσμό

Προφανώς αν τρως κάθε μέρα ένα σακουλάκι αμύγδαλα, θα παχύνεις. Δεν φταίνε αυτά. Η λαιμαργία σου φταίει. Περίπου 30 γρ. αμυγδάλων περιέχουν 165 θερμίδες, 6 γρ. πρωτεΐνης, 14 γρ. λίπους, 6 γρ. υδατανθράκων και 3 γρ. φυτικών ινών. Ωστόσο, από τα λιπαρά το 80% είναι μονοακόρεστα, το 15% πολυακόρεστα και μόλις το 5% είναι κορεσμένα. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών σε κρατούν χορτάτο περισσότερη ώρα.

Γιατί να βάλεις τα αμύγδαλα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο
Unsplash Marcia Cripps

Περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Τα αμύγδαλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες. Η τριλογία αυτή τα καθιστά εξαιρετικό σνακ για όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπλέον, «μπορούν να αποτελέσουν μέρος των διατροφικών στρατηγικών για την πρόληψη του προδιαβήτη», αναφέρουν επιστήμονες σε δημοσίευσή τους, στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Προστατεύουν τα οστά

Τα αμύγδαλα είναι από τα λίγα μη γαλακτοκομικά τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Και ως γνωστόν χρειάζεσαι το ασβέστιο, γιατί αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών σου. Εξίσου σημαντικά για την υγεία των οστών είναι και ορισμένα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει ο  συγκεκριμένος ξηρός καρπός, όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Μια διατροφή που τα περιλαμβάνει, επομένως, μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Γιατί να βάλεις τα αμύγδαλα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο
Unsplash Tetiana Bykovets

Βοηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου

Αν τρως τα αμύγδαλα, τότε έχεις ένα επιπλέον όφελος. Μία από τις κύριες αιτίες του καρκίνου είναι το οξειδωτικό στρες και τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Καρκίνο (AICR), αναφέρει ότι αν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δεν είναι αρκετά, ωστόσο μια ανάλυση μεγάλων πληθυσμών, εντόπισε 15% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για κάθε 30 γρ. ξηρών καρπών που καταναλώνονταν ημερησίως. Εντυπωσιακό;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.