ΠΟΤΕ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς μας, το κακάο σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται σημαντικός σύμμαχος.
Αν είσαι από αυτούς που λατρεύουν τη μαύρη σοκολάτα, είσαι ήδη κερδισμένος. Αν ανήκεις στη δική μου κατηγορία και προτιμάς τη σοκολάτα γάλακτος, τότε σε ενημερώνω ότι καλό θα ήταν να προσαρμόσουμε τη γευστική μας παλέτα και να προτιμήσουμε σοκολάτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Αν θέλουμε το καλό της καρδιάς μας.
Δεν το συστήνω εγώ, αλλά μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι φλαβανόλες (είδος φλαβονοειδών) του κακάο μπορούν να «ρίξουν» την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν την αρτηριακή δυσκαμψία, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αύξηση της αορτικής συστολικής αρτηριακής πίεσης.
«Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή δυσκαμψία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών, επομένως είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους», τόνισε ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής Christian Heiss, ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition (Ιούνιος 2022).
Σοκολάτα και καρδιά
Προηγούμενα πειράματα είχαν εξετάσει την επίδραση του κακάο στην καρδιά υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο εάν το κακάο μειώνει την αρτηριακή πίεση και σε υγιείς ανθρώπους.
«Πριν εισάγουμε το κακάο στις κλινικές πρακτικές, πρέπει να ελέγξουμε εάν τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν σε εργαστηριακά περιβάλλοντα μεταφράζονται με ασφάλεια σε πραγματικές συνθήκες, με τους ανθρώπους να ακολουθούν τους καθημερινούς ρυθμούς ζωής τους», δήλωσε ο Heiss.
Για το σκοπό αυτό, ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Surrey μελέτησε την επίδραση που έχει το κακάο στην καρδιά σε πραγματικές συνθήκες.
Τι μελέτησαν οι ειδικοί
Στη αυστραλιανή μελέτη συμμετείχαν 11 υγιείς άνθρωποι, που λάμβαναν έξι κάψουλες με φλαβανόλη κακάο ή έξι κάψουλες εικονικού φαρμάκου μέρα παρά μέρα για μία εβδομάδα. Κάθε συμμετέχοντας είχε, επίσης, λάβει ένα πιεσόμετρο βραχίονα και ένα κλιπ δακτύλου για τη μέτρηση της ταχύτητας μετάδοσης του παλμικού κύματος, που μετρά την αρτηριακή δυσκαμψία.
Επί τρεις ώρες, η ομάδα έπαιρνε μετρήσεις κάθε 30 λεπτά, ενώ συνέχισαν να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση και την ταχύτητα μετάδοσης του παλμικού κύματος κάθε ώρα για άλλες εννέα ώρες.
Τα βακτήρια στο έντερο, η καρδιά και το κακάο
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη είναι ότι το κακάο μειώνει την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή δυσκαμψία μόνο στους συμμετέχοντες στους οποίους οι τιμές ήταν ήδη υψηλές. Από την άλλη, δεν υπήρχε καμία επίδραση στις περιπτώσεις που η αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλή το πρωί.
Επιπλέον, παρατήρησε αύξηση στην ευεργετική επίδραση του κακάο οκτώ ώρες μετά την κατανάλωση. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτή η δεύτερη αιχμή στις μετρήσεις πιθανότατα συνδέεται με τον τρόπο που τα βακτήρια στο έντερο μεταβολίζουν τις φλαβανόλες του κακάο.
Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε έναν μήνα αργότερα και μετα-ανάλυση στο περιοδικό Foods, με τη διαφορά ότι η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η κατανάλωση κακάο μείωσε σημαντικά τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας τόσο στα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση όσο και στα άτομα με αυξημένη. Μάλιστα, καλύτερη επιλογή για να φτάσουν οι φλαβανόλες του κακάο στο έντερο ήταν η σοκολάτα και όχι το ρόφημα κακάο.