ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ
Γνωρίζεις καλά ότι το άγχος μπορεί να σε επηρεάσει σωματικά και ψυχολογικά. Γνωρίζεις, όμως, ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματός σου και να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων;
Οι λόγοι που έχεις για να αγχωθείς είναι σίγουρα πολλοί. Από τις πυρκαγιές, την ακρίβεια και την ανεργία μέχρι μια επαγγελματική παρουσίαση ή ένα πρόβλημα στη σχέση σου. Ο αντίκτυπος που έχει το άγχος αποτυπώνεται στην ψυχή, αλλά και το σώμα σου και φυσικά στο δέρμα σου. Σκέψου πόσο κοκκινίζεις ή ιδρώνεις, όταν έχεις να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο.
Πέρα από τους ψυχολογικούς παράγοντες που συμβάλουν στο στρες του δέρματος, το όργανο αυτό είναι διαρκώς εκτεθειμένο και σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ζέστη.
Το άγχος «χτυπά» και το δέρμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το οξύ όσο και το χρόνιο στρες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική ευεξία του δέρματος, καθώς και να επιδεινώσουν μια σειρά δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.
Όταν είσαι αγχωμένος, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) αυξάνονται. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της λιπαρότητας του δέρματος. Ακόμη και άτομα χωρίς πρόβλημα ακμής τείνουν να εμφανίζουν προσωρινά πρόβλημα, λόγω της αυξημένης παραγωγής ελαίων από το δέρμα.
Το στρες, επίσης, έχει αρνητική επίδραση στον επιδερμικό φραγμό (την «ασπίδα» προστασίας της επιδερμίδας από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενδογενείς παράγοντες) και στον χρόνο επούλωσής του σε υγιή άτομα.
Στρεσάρονται τα μαλλιά σου;
Αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα υγείας και τις δίαιτες, όταν κάποιος βιώνει κάποιον στρεσογόνο παράγοντα, τα μαλλιά μπορούν να περάσουν στην τελογενή φάση (την τρίτη και τελική φάση του κύκλου ζωής της τρίχας). Η τελογενής τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί έως και τρεις μήνες μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός και τα μαλλιά συνήθως αναπτύσσονται ξανά σε έξι με εννέα μήνες.
Γεγονότα, όπως ο τοκετός ή μια χειρουργική επέμβαση, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Στην ουσία, κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, το σώμα «αποφασίζει» να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση και την επούλωση κι έτσι κάνει ένα διάλειμμα από άλλες εργασίες, όπως η ανάπτυξη μαλλιών.
Το άγχος έχει, επίσης, συνδεθεί με το γκριζάρισμα των μαλλιών. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι διεγείρεται η απελευθέρωση νορεπινεφρίνης, η οποία εξαντλεί τα μελανοκυτταρικά βλαστοκύτταρα του θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γκρι τρίχες.
Πώς επηρεάζονται τα νύχια
Τα νύχια δεν έχουν ανοσία στο στρες. Σκέψου μόνο πόσους ανθρώπους γνωρίζεις που έχουν την κακή συνήθεια να τα… τρώνε ή να τα πειράζουν, όταν αισθάνονται άγχος. Τα νύχια που σπάνε ή ξεφλουδίζουν εύκολα είναι ακόμα μια παρενέργεια του στρες.