ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Δίνουμε στο κλασικό ντοματόρυζο μια άλλη διάσταση, με μαύρο ρύζι και γιαούρτι. Ό,τι πρέπει για ένα πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι!
Καλοκαιράκι και μαγειρεύουμε εποχιακά με ωραίες, ζουμερές ντοματούλες και μυρωδάτο βασιλικό. Εδώ παίρνουμε την παραδοσιακή συνταγή για ντοματόρυζο και την κάνουμε αρκετά διαφορετική. Κατ’ αρχάς βάζω μαύρο ρύζι αντί για ένα συμβατικό ρύζι Καρολίνα.
Το μαύρο ρύζι είναι πολύ πιο θρεπτικό και ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει μια ιδιαίτερη γεύση και χρώμα που εντυπωσιάζει σίγουρα! Το μαγειρεύω σαν ριζότο, προσθέτοντας σταδιακά ζωμό. Παίρνει λίγο παραπάνω χρόνο να γίνει από ό,τι το λευκό ρύζι, αλλά αξίζει τον μικρό αυτό κόπο!
Βάζουμε αποκλειστικά και μόνο φρέσκιες ντομάτες, ώριμες και ζουμερές, αφού αυτές βασικά θα δώσουν γεύση στο ρύζι. Από μυρωδικά χρησιμοποιώ μόνο φρέσκο βασιλικό, που είναι και αυτός τώρα στα φόρτε του και αξίζει να τον ευχαριστηθούμε.
Δροσίζω το ρύζι στο τέλος με γιαούρτι, που του προσδίδει μια ευχάριστη κρεμώδη υφή και το κάνει πιο ελαφρύ και δροσερό.
Συνταγή για ντοματόρυζο με μαύρο ρύζι και γιαούρτι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 2-4 μερίδες
- 550 γρ. φρέσκιες ώριμες ντομάτες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 700-900 ml βραστός ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 γρ. μαύρο ρύζι
- 100 ml λευκό κρασί
- 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, συν 2 κ.σ. επιπλέον για το τέλος
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χοντροκόβουμε. Τις βάζουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ και τις πολτοποιούμε.
Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, ανακατεύουμε να αρωματίσει και ρίχνουμε μέσα το ρύζι.
Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και το ρύζι. Αυτό βοηθάει ώστε να διατηρηθεί ωραία η υφή του. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας με όλα τα ζουμιά του.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και ανακατεύουμε πάλι σιγά-σιγά, μέχρι να τραβήξει το ρύζι τα πολλά υγρά της ντομάτας.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά ζωμό, περίπου μισή κούπα τη φορά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί και να προσθέσουμε ξανά άλλο λίγο. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου μισή ώρα μέχρι να γίνει το ρύζι.
Το ρύζι πρέπει να μαλακώσει. χωρίς όμως να γίνει πολύ μαλακό. Πρέπει να κρατάει την υφή του και να είναι λίγο al dente για να είναι σωστό. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Μόλις γίνει το ρύζι, σταματάμε τη διαδικασία με τον ζωμό προσθέτουμε τον βασιλικό και την τριμμένη παρμεζάνα ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Προσθέτουμε λίγο ακόμα πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε αμέσως.