ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
H κακή διατροφή και το χαοτικό περιβάλλον στο σπίτι επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου των μικρών παιδιών, λένε οι επιστήμονες.
Ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να μεγαλώσει ένα παιδί; Ποια είναι η ιδανική διατροφή και ποιες οι καθημερινές συνήθειες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή του; Πρέπει να έχει υιοθετήσει ένα σταθερό πρόγραμμα από μικρή ηλικία ή όχι; Φαντάζομαι ότι αυτές είναι μερικές μόνο από τις απορίες των νέων γονιών.
Οι επιστήμονες έρχονται να μας μάθουν πώς... δεν θα πρέπει να μεγαλώνουμε ένα παιδί: με κακή διατροφή και ένα αποδιοργανωμένο σπίτι.
Ειδικότερα, η ανθυγιεινή διατροφή, η πολλή ζάχαρη, τα έτοιμα σνακ, αλλά και μια αποδιοργανωμένη καθημερινότητα είναι καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά για εύρημα πρόσφατης έρευνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Oι γνωστικές δεξιότητες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τους παραπάνω παράγοντες περιλαμβάνουν τη μνήμη, την προσοχή και τον συναισθηματικό έλεγχο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 18 μηνών και δύο ετών και περίπου 300 οικογένειες, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Urbana-Champaign του Ιλλινόις και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.
Η κακή διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά που κατανάλωναν επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ με ζάχαρη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μνήμη εργασίας τους, με τον προγραμματισμό και την οργάνωση εργασιών.
«Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν ταχύτατα τις εκτελεστικές λειτουργίες τους γύρω στις ηλικίες 2-5 ετών και θέλαμε να εξετάσουμε αυτή την αρχική περίοδο, κατά την οποία οι γονείς έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα και τον αντίκτυπο που αυτές είχαν στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών», αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Samantha Iwinski, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Οι πληροφορίες για τα παιδιά συλλέχθησαν από τους φροντιστές τους και επικεντρώθηκαν στο πόσο συχνά κατανάλωνε κάθε παιδί φρέσκα τρόφιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Επίσης, προκειμένου να γίνει η συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των γνωστικών δεξιοτήτων, τόσο οι γονείς όσο και οι φροντιστές, έδωσαν στοιχεία σχετικά με τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα το αν το παιδί έχει προβλήματα με το παιχνίδι ή αν μιλάει πολύ δυνατά.
Τι ρόλο παίζουν οι συνθήκες διαβίωσης;
Δεν ήταν, όμως, αυτό το μόνο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι μελετητές. Το ταραχώδες νοικοκυριό, συμπέραναν, έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις. Όταν λέμε ταραχώδες νοικοκυριό, εννοούμε την ύπαρξη πολύ θορύβου, συνωστισμού και τη γενικότερη αποδιοργάνωση στο σπίτι. Το να μένει ένα παιδί σε ένα τέτοιο σπίτι επιδεινώνει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου του, ανεξάρτητα από τη διατροφή του. Και πάλι, οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν οι ενήλικοι συμμετέχοντες, σχετικά με το πόσο ανοργάνωτο ή θορυβώδες είναι το σπίτι που μένει το παιδί.
Προκειμένου να αποτρέψουν τα παιδιά από το να αντιμετωπίζουν φτωχότερες δεξιότητες που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα, οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν στους γονείς και όσους προσέχουν τα παιδιά, να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που δημιουργούν υγιεινές συνήθειες και ρουτίνες για αυτά.
Όπως δήλωσε η Iwinski, «τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν τα σήματα γύρω τους όταν το περιβάλλον είναι θορυβώδες ή ανοργάνωτο και η έλλειψη ρουτίνας και συνέπειας μπορεί να επηρεάσει την προσοχή και τη συναισθηματική τους ρύθμιση. Τα παιδιά αυτά μπορεί να μην είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τα σήματα και να ανταποκριθούν κατάλληλα σε ορισμένες κοινωνικές και συναισθηματικές καταστάσεις».
Η ερευνητική ομάδα εξακολουθεί να μελετάει τους τρόπους, με τους οποίους η κακή διατροφή και η αποδιοργανωμένη οικογενειακή ζωή, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των παιδιών. Για να το πετύχει αυτό, παρακολουθεί τα ίδια παιδιά, τα οποία είναι πλέον μεταξύ πέντε και έξι ετών.