Ελένη Καστρινογιάννη

Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Το υγιές μικροβίωμα του λεπτού εντέρου προλαμβάνει την παχυσαρκία και τον διαβήτη, υποστηρίζει έρευνα σε ζωικά μοντέλα.

Το εντερικό μικροβίωμα είναι μια κοινότητα μικροοργανισμών που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Υπολογίζεται ότι 500 έως 1.000 είδη βακτηρίων κατοικούν στο έντερο κάθε ατόμου, αριθμώντας τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.

«Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ένα τόσο σημαντικό στοιχείο για την υγεία, δεν είχε την παραμικρή αξία πριν από 20 χρόνια», αναφέρει σε κείμενό της η Κέλλυ Σώκου, με αφορμή ένα ξεκαρδιστικό ντοκιμαντέρ για το παράδοξο αίτημα επιστημόνων να μελετήσουν ό,τι κρύβει το έντερο των κατοίκων της Ικαρίας και της Αστυπάλαιας.

Αυτό, όμως, έχει αλλάξει και πλέον δεκάδες είναι οι έρευνες που μελετούν όσα συμβαίνουν στο έντερό μας. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Cell Reports (Ιουλίος 2022), επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών για να εξετάσουν πώς η διατροφή και τα πρότυπα διατροφής επηρεάζουν αυτά τα εντερικά μικρόβια και κατ’ επέκταση την υγεία των ξενιστών, ιδιαίτερα όσον αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Amir Zarrinpar, επίκουρο καθηγητή ιατρικής, παράγοντες του τρόπου ζωής μας, όπως το πώς και το πότε τρώμε, επηρεάζουν άμεσα το μικροβίωμά μας. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου διαρκώς αλλάζει, όχι μόνο με βάση το τι τρώμε, αλλά και με βάση την ώρα της ημέρας», δήλωσε.

Μελετώντας το εντερικό μικροβίωμα ποντικιών

«Οι περισσότεροι ερευνητές λαμβάνουν λίγα στιγμιότυπα από αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση του τι συμβαίνει στο έντερο. Στη μελέτη μας, προσπαθήσαμε να πάρουμε πολλές λήψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που έμοιαζε περισσότερο με ταινία, για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αλληλεπιδρούν τα τρόφιμα και το μικροβίωμα, επηρεάζοντας την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση διαβήτη», εξηγεί.

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΙ ΤΡΩΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Στο συγκεκριμένο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν ζωικά μοντέλα (αυτά για τα οποία έχει στηθεί άγαλμα στη Ρωσία). Κάποια μπορούσαν να καταναλώσουν όση τροφή ήθελαν και όποτε ήθελαν, ενώ άλλα ακολούθησαν μια χρονικά περιορισμένη σίτιση. Η απεριόριστη κατανάλωση τροφής είχε σαν αποτέλεσμα τα ποντίκια να γίνουν παχύσαρκα και να εμφανίσουν μοριακούς δείκτες μεταβολικής νόσου. Από την άλλη, οι αλλαγές που σημειώθηκαν στα ποντίκια της ομάδας με τη χρονικά περιορισμένη σίτιση, οδήγησαν στον περιορισμό της υπερβολικής αύξησης βάρους, στη μείωση της φλεγμονής και των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και στη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επίδραση της διατροφής και των περιορισμένων χρονικών προτύπων σίτισης στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς που διέπουν τη μεταβολική υγεία», αναφέρει ο Zarrinpar.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.