ΦΙΛΕΤΟ ΤΟΝΟΥ ΜΕ NOODLES ΡΥΖΙΟΥ

Σε ένα καλοκαιρινό πιάτο, must για τους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας, πρωταγωνιστεί ο –σωστά ψημένος– τόνος και το γευστικό αποτέλεσμα συμπληρώνουν τα noodles ρυζιού.

Χρησιμοποιώ noodles ρυζιού που δεν περιέχουν γλουτένη και γίνονται εύκολα και γρήγορα με ένα απλό μούλιασμα. Τα noodles αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εύκολα σε πολλές γευστικές και ελαφριές συνταγές, αλλά και ως συνοδευτικό, όπως κάνω εδώ.

Το φιλέτο τόνου είναι ελαφρύ, πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε λιπαρά – ιδανική επιλογή για όποιον προσέχει τη διατροφή του. Μπορούμε να βρούμε φρέσκο φιλέτο τόνου αλλά και να προμηθευτούμε κατεψυγμένο.

Ετοιμάζουμε μια εύκολη σάλτσα με σόγια και τζίντζερ, λεπτοκόβουμε αγγούρι, καρότο και μάνγκο –που ταιριάζει τέλεια εδώ–, και σε λίγα λεπτά έχουμε ένα... εστιατορικό πιάτο. Είναι σημαντικό τα λαχανικά και το μάνγκο να τα κόψουμε όσο πιο λεπτά γίνεται. Αν δεν έχουμε μαντολίνο ή υπομονή να το κάνουμε στο χέρι, τότε προτείνω να τα τρίψουμε σε τρίφτη.

λαχανικά

Για το φιλέτο τόνου, το μόνο που έχω να πω είναι προσοχή στο ψήσιμο. Θέλει ζεστό τηγάνι και περίπου 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά για να μην μας στεγνώσει και να μείνει ωραίος και ζουμερός ο τόνος.

Συνταγή για φιλέτο τόνου με noodles ρυζιού

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Gluten-free

noodles με τόνο

Υλικά για 2 μερίδες

Για τη σάλτσα

  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
  • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο
  • ½ κ.γ. sriracha
  • 10 κ.σ. σόγια
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου
  • 3 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 4 κ.σ. χυμός λάιμ

Για τα noodles

  • 250 γρ. noodles ρυζιού
  • 250 γρ. φιλέτο τόνου
  • χυμός από ½ λάιμ
  • 1 μικρό αγγούρι, λεπτοκομμένο
  • 1 καρότο, λεπτοκομμένο
  • ½ μάνγκο, λεπτοκομμένο
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βασιλικός, χοντροκομμένος
  • 2 κ.σ. φιστίκια αραχίδες, ελαφρώς καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα χτυπώντας στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και η σάλτσα να είναι λεία. Αν χρειάζεται, τη σουρώνουμε.

Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε τα noodles σε ένα μεγάλο μπολ. Τα καλύπτουμε με βραστό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (βλέπουμε τις οδηγίες της συσκευασίας για τους χρόνους). Φυλάμε 5-6 κ.σ. από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

Βάζουμε τα φιλέτα του τόνου σε πιάτο, προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που φυλάξαμε (5-6 κ.σ.) και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σουρώνουμε τα noodles. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα, τα λαχανικά και το μάνγκο και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε τα φιλέτα τόνου. Ψήνουμε από κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά. Στο τέλος, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που περίσσεψε από πριν στο πιάτο που μαρινάραμε τα φιλέτα. Σερβίρουμε τα noodles σε πιάτο και τοποθετούμε από πάνω τον τόνο. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.