7 ΜΥΣΤΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΑ
Η διατροφή, όταν είναι πλήρης και ισορροπημένη, μπορεί όχι απλώς να βελτιώσει τη διάθεσή μας αλλά και να μας προκαλέσει ένα αίσθημα ευτυχίας. Εσείς γνωρίζετε τις μικρές αλλά θαυματουργές διατροφικές πρακτικές που μας βοηθούν να... ευτυχήσουμε;
Ότι το φαγητό μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους το έχουμε όλοι νιώσει μετά από ένα απολαυστικό γεύμα. Όμως, μπορεί το σύνολο της διατροφής μας να επηρεάσει το πώς νιώθουμε και να συμβάλλει στην ευτυχία μας; Η απάντηση είναι «ναι»! Ας δούμε γιατί και πώς.
Γιατί η διατροφή σχετίζεται με την ευτυχία;
Η καλή διάθεση είναι το κλειδί της ευτυχίας και ο τρόπος που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας σημαντικά. Αυτό έχει να κάνει με την ενέργεια, τα θρεπτικά συστατικά και την απόλαυση που παίρνουμε από το φαγητό, αλλά και από τη δράση των τροφίμων στην παραγωγή ορμονών. Παράλληλα, για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να νιώθουμε σωματικά υγιείς και δυνατοί – και η διατροφή πάλι παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
Με λίγα λόγια, η διατροφή μπορεί να «φέρει την ευτυχία» όταν είναι πλήρης και ισορροπημένη. Παράλληλα, υπάρχουν διάφοροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί λόγοι που επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε συγκεκριμένα τρόφιμα, χωρίς όμως αυτό να μπορεί πάντα να υποστηριχθεί από επιστημονικά δεδομένα.
Ποιες διατροφικές πρακτικές, λοιπόν, μπορούν να μας βοηθήσουν να… ευτυχήσουμε;
1. Μικρά και συχνά γεύματα
Mε αυτά εξασφαλίζουμε συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό και σταθερά επίπεδα σακχάρου, που με τη σειρά τους εξασφαλίζουν ομαλή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο. Παράλληλα, η τακτική κατανάλωση γευμάτων οδηγεί σε μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία, άρα μεγαλύτερες πιθανότητες κάλυψης των αναγκών μας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
2. Ανεπεξέργαστα τρόφιμα
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και πολλά άλλα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με κατάθλιψη, άγχος, υπερκινητικότητα και εναλλαγές της διάθεσης (moodswings).
3. «Καλά» λιπαρά
Τα ακόρεστα λιπαρά και ειδικά τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα ωμέγα 3 (λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος, σπόροι Chia) ωφελούν την καλή υγεία του εγκεφάλου.
4. Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Ειδικά οι βιταμίνες Β1, Β12, νιασίνη και φυλλικό οξύ, καθώς και ο σίδηρος και το σελήνιο, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καλή διάθεση.
5. Comfort eating
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και το πώς νιώθουμε. Η σεροτονίνη φτιάχνεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που περιέχεται στις πρωτεΐνες. Μάλιστα, η απορρόφηση της τρυπτοφάνης από τον εγκέφαλο είναι μεγαλύτερη όταν καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Παρόλο που αυτή η θεωρία έχει χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει την αναζήτηση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες από άτομα με κακή διάθεση («comfort eating»), δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός αυτός μπορεί όντως να οδηγήσει σε καλύτερη διάθεση. Ωστόσο, η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων (π.χ. δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνες / λιπαρά) μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κακή διάθεση.
6. Σοκολάτα
Πολλοί ισχυρίζονται πως η σοκολάτα τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Σίγουρα η γεύση της είναι ευχάριστη σε όλους, όμως η ευρύτερη κατηγοριοποίησή της ως «τρόφιμο ευτυχίας» δεν είναι επιστημονικά δόκιμη. Περισσότερο οφείλεται στο ότι την αντιμετωπίζουμε συστηματικά ως τρόφιμο «παρηγοριάς» («comfort food») και «ανταμοιβής» («reward food»).
7. Καφεΐνη
Η καφεΐνη δρα διεγερτικά στο νευρικό σύστημα, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο «ξύπνιοι» και με περισσότερη ενέργεια, ειδικά όταν είμαστε κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από ορισμένους ως «καλύτερη διάθεση».
Η Μαρία Κολοτούρου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, RD.