ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΑΫΠΝΙΑΣ;
Οι νύχτες με λίγο ύπνο ή, ακόμα χειρότερα, απόλυτη αϋπνία αφήνουν ένα αίσθημα κόπωσης για όλη την επόμενη ημέρα. Δοκιμάζουμε τέσσερις χρήσιμους τρόπους που βοηθούν να αποφύγουμε τα συνήθη σφάλματα μετά από ένα ξενύχτι.
Έπρεπε να προλάβεις μια πρωινή πτήση, είσαι νέος γονιός ή απλά οι γείτονές σου κάνουν πάρτι και δεν σε αφήνουν να κλείσει μάτι; Όλα αυτές οι καταστάσεις έχουν ένα κοινό: επιβάλλουν λίγες ώρες ύπνου.
Πρόσφατα διάβασα κάτι εντυπωσιακό: έρευνες δείχνουν ότι μετά από μία μόνο νύχτα χωρίς ύπνο, οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές σε περισσότερες από 100 πρωτεΐνες στο αίμα μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι τύποι βιοχημικών αλλαγών μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για θέματα υγείας όπως ο διαβήτης ή η αύξηση σωματικού βάρους.
Άλλες έρευνες διαπιστώνουν ότι το να μην κοιμηθούμε για μια ολόκληρη νύχτα μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, ενώ ακόμη περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι οδηγοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου.
Και το πιο απλό, η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την εγρήγορση, τη συγκέντρωση, ακόμα και την ευκινησία μας.
Πώς να επανέλθετε από την αϋπνία
1. Δώστε προτεραιότητα στο να κοιμηθείτε καλά το επόμενο βράδυ
Είναι γεγονός ότι δεν μπορείτε να αναπληρώσετε τον ύπνο που χάσατε, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να επανέλθετε σε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου από την επόμενη κιόλας ημέρα. Θέστε ως στόχο να κοιμηθείτε την ίδια ώρα που κοιμάστε συνήθως τη νύχτα, έτσι ώστε να επιστρέψετε σε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου το συντομότερο δυνατό.
2. Αποφύγετε τον μεσημερινό ύπνο την επόμενη ημέρα
Εάν δεν κοιμηθήκατε καλά ή αρκετές ώρες ένα βράδυ, πιθανότατα την επόμενη μέρα θα νιώθετε πολύ κουρασμένοι. Αντισταθείτε, όμως, στην ανάγκη σας να κοιμηθείτε μέσα στην ημέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να παραλείψουμε τον μεσημερινό ύπνο ακόμα κι αν νυστάζουμε, και να περιμένουμε μέχρι την ώρα του βραδινού ύπνου, ή ίσως και λίγο νωρίτερα. Έτσι, θα έχουμε έναν καλύτερο ύπνο τη νύχτα και θα επανέλθουμε στο κανονικό μας πρόγραμμα ύπνου.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, «η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου σημαίνει να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα». Αυτό ισχύει ακόμη και για τα Σαββατοκύριακα ή κατά τη διάρκεια των διακοπών.
3. Αν πρέπει οπωσδήποτε να κοιμηθείτε, προτιμήστε έναν σύντομο υπνάκο
Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, τότε κάντε ένα σύντομο «power nap», ή αλλιώς έναν σύντομο υπνάκο για δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας στα 20 λεπτά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα 20 λεπτά δεν είναι τυχαίος χρόνος. Μας προσφέρουν αναζωογόνηση αλλά δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε στον βαθύ ύπνο.
Επίσης, φροντίστε το «power nap» να μην είναι αργά το απόγευμα ή το βράδυ, κοντά στην ώρα του βραδινού ύπνου.
4. Η πολλή καφεΐνη δεν κάνει καλό στην αϋπνία
Είναι λογικό να χρειάζεστε οπωσδήποτε καφέ την επόμενη μέρα για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα και την ώρα που θα την καταναλώσετε.
Σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic, το επίπεδο της καφεΐνης στο αίμα κορυφώνεται περίπου μία ώρα μετά την κατανάλωσή της και παραμένει σε αυτό το επίπεδο για αρκετές ώρες στους περισσότερους ανθρώπους. Έξι ώρες μετά την κατανάλωσή της, η μισή καφεΐνη βρίσκεται ακόμη στο σώμα, ενώ μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 ώρες για την πλήρη απομάκρυνση αυτής από την κυκλοφορία του αίματος.