ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΜΠΙΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
Όσοι αγαπούν τη μπίρα ήρθε η ώρα να δικαιωθούν (εν μέρει). Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα ποτηράκι μπίρα την ημέρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εντέρου.
Πριν από λίγες ημέρες, σκεφτόμουν πόση ευεξία μπορεί να σου προσφέρει μια μπίρα. Η έμπνευση ήρθε ενώ βρισκόμουν με μια παρέα και συζητούσαμε μεταξύ άλλων πώς θα μπορούσε κάποιος να ξεφύγει από τις όποιες σκοτούρες τριγυρίζουν στο μυαλό. Η μπίρα ήταν μία από τις άτυπες λύσεις που αναφέραμε.
Λίγες μέρες αργότερα, συνάντησα τυχαία μια έρευνα που τονίζει ότι η μπίρα πράγματι μπορεί να μας ωφελεί! Όχι ως προς την ευεξία, αλλά ως προς την υγεία του εντέρου, ενός οργάνου που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Άλλωστε, δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως ο «δεύτερος εγκέφαλός» μας.
Το κύριο συμπέρασμα της παραπάνω έρευνας ήταν ότι όσοι έπιναν μια αλκοολούχα ή μη αλκοολούχα μπίρα (των 330 ml) ημερησίως είχαν πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα (στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσω ότι μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που κατοικούν στο σώμα μας).
Γιατί το έντερο αγαπάει την μπίρα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβόνας και τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Agriculture and Food Chemistry. Όσον αφορά το δείγμα της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν μόλις 19 άντρες ηλικίας μεταξύ 23 και 58 ετών. Όλοι τους είχαν καλή υγεία πριν από τη μελέτη. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν την μπίρα τους με το δείπνο κάθε βράδυ για τέσσερις εβδομάδες. Στην αρχή και στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι ερευνητές τους πήραν δείγματα αίματος και κοπράνων.
Συνολικά οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μπίρα ενισχύει τα υγιή βακτήρια που καταπολεμούν ασθένειες και λοιμώξεις. Τα οφέλη πιστεύεται ότι προέρχονται από τις πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο λυκίσκο, το κριθάρι και τη μαγιά.
Ακόμα και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ υπάρχουν καλά νέα: Οι ερευνητές διαπίστωσαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην υγεία του εντέρου σε όσους έπιναν μπίρα, ακόμα και αν αυτή ήταν μη-αλκοολούχα. «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι επιδράσεις της μπίρας στη διαμόρφωση του μικροβιόκοσμου του εντέρου είναι ανεξάρτητες από το αλκοόλ και μπορεί να επιτυγχάνονται μέσω των πολυφαινολών της μπίρας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στο βάρος των εθελοντών, στον δείκτη μάζας σώματος και στους δείκτες αίματος για την υγεία της καρδιάς κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η μπίρα, ίσως το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στον κόσμο, είναι η μοναδική πηγή πολυφαινολών λυκίσκου στην ανθρώπινη διατροφή. Η Ana Faria, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια στο NOVA, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο εντερικός μικροβιόκοσμος (ο οποίος όπως αποδείχθηκε επηρεάζεται θετικά από τη μέτρια κατανάλωση μπίρας), παίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.