iStock

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΕΡΟΨΙΑΣ

Η φύση αξίζει τον σεβασμό μας και μερικά έθιμα, όπως το αιματηρό κυνήγι φαλαινών και δελφινιών στα νησιά Φερόες, καλό είναι πια να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Διαβάζοντας πριν λίγες μέρες το κείμενο της Κέλλυς Σώκου για τα δελφίνια του Αιγαίου και πώς να τα βοηθήσουμε, θυμήθηκα όσα είχαν συμβεί λίγες εβδομάδες πριν στα νησιά Φερόες, αυτά που ανήκουν στην πολιτισμένη Δανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου ήρθαν πάλι στο νου εικόνες ανθρώπινης αλαζονείας, ανύπαρκτου σεβασμού απέναντι στα υπόλοιπα είδη που κατοικούν στο πλανήτη, άρνησης για ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής δράσης. Εικόνες με πολύ αίμα.

Θυμήθηκα το τραγικό έθιμο του «grindadráp» ή «grind», που αναβιώνει κάμποσες φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κυνηγοί περικυκλώνουν δελφίνια και φάλαινες πιλότους και, με τον θόρυβο των μηχανών από σκάφη που έχουν στη διάθεσή τους, οδηγούν τα στρεσαρισμένα θαλάσσια θηλαστικά σε κόλπους. Εκεί, στα ρηχά νερά, ψαράδες τα σφάζουν με μαχαίρια ή τα τραβούν στη στεριά με σχοινιά πριν τα σκοτώσουν.

Κάθε χρόνο, οι εικόνες του αιματηρού κυνηγιού γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Μια βάρβαρη πρακτική συντηρείται από μια λανθασμένη αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας. Γιατί σήμερα το grindadráp δεν γίνεται από ανάγκη για επιβίωση.

Όπως αναφέρει η οργάνωση Sea Shepherd, το grindadráp θα ήταν παράνομο σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι το Βασίλειο της Δανίας ανήκει στην ΕΕ, οι Νήσοι Φερόες θεωρούνται αυτόνομη χώρα, αν και επωφελούνται από επιδοτήσεις από τη Δανία και από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SEASPIRACY (@seaspiracy)

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021, συνολικά 1.428 δελφίνια οδηγήθηκαν σε απόσταση 45 χιλιομέτρων (χρειάστηκαν περίπου 5 ώρες) και σφαγιάστηκαν, αφού πρώτα υπέφεραν για ώρες, με πρόσχημα την παράδοση, το έθιμο. Η μαζική δολοφονία απαθανατίστηκε από μέλος της οργάνωσης και οι εικόνες και το βίντεο προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Ήταν το μεγαλύτερο κυνήγι δελφινιών στα νησιά Φερόες και ίσως το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Μετά από αυτό, ο πρωθυπουργός των νήσων ζήτησε συνολική ανασκόπηση των γεγονότων και πολλές χώρες ζήτησαν να σταματήσει το κυνήγι μικρών κητοειδών. Η έκθεση της έρευνας έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν είναι ακόμη δημόσια προσβάσιμη και δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση, όπως αναφέρει η οργάνωση Ocean Care.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.