ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ APP ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΣΥΝΘΕΤΗ MAX RICHTER
Ο κορυφαίος σύγχρονος συνθέτης Max Richter γοητεύεται από τον ύπνο και δημιουργεί μια ταινία και ένα app ως αντίδοτο στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Φανταστείτε μια συναυλία με τους θεατές να φτάνουν στον χώρο αργά το βράδυ. Να ξαπλώνουν σε κρεβάτια και να τους παίρνει ο ύπνος υπό τους ήχους οργάνων που παίζουν μουσικοί, οι οποίοι βρίσκονται επί σκηνής. Όταν ανοίγουν τα μάτια τους, το επόμενο πρωί, οι μουσικοί είναι ακόμα στις θέσεις τους και συνεχίζουν να παίζουν.
Το παραπάνω περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Πίσω από την ιδιότυπη αυτή συναυλία βρίσκεται ο Max Richter, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες. Το 2015, είχε γράψει μια σύνθεση με τίτλο «Sleep» και συνολική διάρκεια 8 ώρες και 22 λεπτά, περίπου όσο διαρκεί ένας καλός νυχτερινός ύπνος!
Σε αντίθεση με το σύνολο των καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, ο Max Richter όχι μόνο δεν εκλαμβάνει ως προσβολή το να κοιμηθεί κάποιος κατά τη διάρκεια των συναυλιών του, αλλά προτρέπει το κοινό να το κάνει. Όσο περισσότεροι κοιμηθούν, τόσο το καλύτερο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη σύνθεσή του «ένα μανιφέστο για έναν πιο αργό ρυθμό ύπαρξης. Μια ήσυχη διαμαρτυρία ενάντια στους καταιγιστικούς ρυθμούς της σύγχρονης εποχής».
Όταν έγραφε το «Sleep», ήθελε ουσιαστικά να προσκαλέσει το κοινό να κάνει ένα διάλειμμα από τη γεμάτη ασχολίες ζωή του.
«Είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστείς σε αυτή τη νέα κανονικότητα, στην οποία το σήμερα φέρνει διαρκώς νέα άγχη», εξηγεί ο συνθέτης.
Ένα ντοκιμαντέρ για τον ύπνο
Με γνώμονα ότι για τον ίδιο «η μουσική αποτελεί ένα όχημα για να ταξιδεύει στον κόσμο», και με δεδομένη την αγάπη του για τον ύπνο και τα μυστήριά του, αλλά και για το slow living, ο Max Richter αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία αντίδοτο στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Σε συνεργασία με τη σύντροφό του και βραβευμένη κινηματογραφίστρια, Yulia Mahr, εμπνεύστηκαν το ντοκιμαντέρ «Μax Richter’s Sleep», το οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε η Νatalie Johns.
Η πρεμιέρα του είχε γίνει στις 19 Μαρτίου 2021. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού αυτή η μέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Η ταινία –που ταλαντεύεται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ, τη συναυλία και τον διαλογισμό– πραγματεύεται τη σχέση μας με τη φύση και τις εμπειρίες μας, συνειδητές και ασυνείδητες (μέσω των ονείρων).
Πρόκειται για μια δουλειά που προσπαθεί να ενώσει τον συνειδητό με τον υποσυνείδητο κόσμο. Στόχος του γνωστού συνθέτη είναι να βοηθήσει με την ταινία του να κάνουμε το slow down πράξη. Να χαλαρώσουμε και να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας να «βλέπει» τη μουσική με έναν διαφορετικό τρόπο. Μέσω του mindfulness, μέσω του να είμαστε δηλαδή πραγματικά παρόντες με όλο μας το είναι.
Η ταινία εστιάζει κυρίως σε μια νυχτερινή συναυλία του Max Richter στο Λος Άντζελες, αλλά περιλαμβάνει σκηνές και από άλλα «events ύπνου» (στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στην Όπερα του Σίδνεϊ), καθώς και πλάνα από τη φύση. Στο τέλος της ταινίας, «όταν το κοινό ξυπνάει, αντιλαμβάνεται ότι δεν ήταν θεατές», σχολιάζει ο κ. Richter. «Συνειδητοποιεί ότι συμμετείχε σε μια μουσική μελέτη για τον ύπνο».
Sleep app
Το 2020, ο Max Richter δημιούργησε και ένα σχετικό με τον ύπνο app. Μπαίνοντας θα βρείτε μουσικές συνθέσεις για 3 διαφορετικές συνθήκες: για να κοιμηθείτε, να διαλογιστείτε, να εστιάσετε την προσοχή σας. Η λογική του Sleep App είναι βασισμένη στην απλότητα. Οι χρήστες επιλέγουν τη δραστηριότητα που προτιμούν, επιλέγουν την ώρα έναρξης και απολαμβάνουν μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία. Διατίθεται δωρεάν, αλλά για τη χρήση της απαιτείται συνδρομή Apple Music ή Spotify.