ΠΟΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΚΙ ΑΝ ΘΗΛΑΖΕΙΣ
Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις και ποια να προτιμάς κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.
H φίλη μου η Ε. είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί και μου ζήτησε –σχεδόν με υποχρέωσε!– να γράψω ένα άρθρο για την περιποίηση της επιδερμίδας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γιατί, μπορεί εκείνη να έχει την άνεση να με ρωτάει κάθε τρεις και λίγο, αλλά μου επεσήμανε πόσο απαραίτητο είναι να βρίσκουν οι μέλλουσες μαμάδες μαζεμένη όλη αυτή τη χρήσιμη πληροφορία.
Δεν είναι «παρηγοριά» για τις έγκυες, αλλά αλήθεια με επιστημονική βούλα ότι η εγκυμοσύνη χαρίζει στο πρόσωπο γλυκύτητα και λάμψη. Αυτό είναι το λεγόμενο «pregrancy glow»! Παράλληλα, όμως, μπορεί να φέρει μέλασμα, ακμή, έντονη ξηρότητα και ερυθρότητα.
Ένας γενικός κανόνας λέει ότι οι λέξεις-κλειδί για την περιποίηση της επιδερμίδας σ’ αυτήν την πολύ ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας είναι «ήπια», «απαλή», «λεπτόρρευστη» και «μη λιπαρή». Επίσης, να θυμάσαι το εξής: όποια συστατικά αποφεύγεις κατά την εγκυμοσύνη, καλό είναι να τα αποφεύγεις και στον θηλασμό.
Τα πιο ακίνδυνα και ασφαλή συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια έγκυος
Το υπέροχο υαλουρονικό οξύ, η ήπια νιασιναμίδη και τα αποτελεσματικά πεπτίδια θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή για τοπική χρήση πρωί και βράδυ. Το ίδιο ισχύει και με το αζελαϊκό οξύ, ένα πολύ ευγενικό οξύ για την αντιμετώπιση της ακμής, της υπερμελάγχρωσης και των κηλίδων, που αντικαθιστά τη δραστική υδροκινόνη η οποία πρωταγωνιστεί σε λευκαντικές κρέμες. Όσο για τη βιταμίνη C, οι απόψεις των δερματολόγων διίστανται. Κάποιοι την προτείνουν ανεπιφύλακτα, ενώ άλλοι είναι αρκετά διστακτικοί λόγω της δραστικότητάς της. Γι’ αυτό χρειάζεται πάντα να είσαι σε συνεννόηση με τον δερματολόγο σου.
Τι να αποφύγεις αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις
– Ρετινόλη και ρετινοειδή
«Η ρετινόλη και όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α, που πρωταγωνιστούν κυρίως σε αντιρυτιδικές κρέμες και ορούς, πρέπει να αποφεύγονται, γιατί κάνουν φωτοευαισθησία και μπορεί να χειροτερέψουν ένα μέλασμα, τη γνωστή πανάδα που “φουντώνει” στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει χαρακτηριστικά η δερματολόγος Αργυρή Καπελλάρη. Αντικατάστησέ τα με το bakuchiol, τη φυσική εναλλακτική της ρετινόλης, ή χρησιμοποίησε άλλα συστατικά με παρόμοια αντιρυτιδική δράση, όπως τα πεπτίδια.
– Parabens
Τα πιο διαδεδομένα χημικά συντηρητικά απορροφώνται από το δέρμα και ενδέχεται να έχουν ερεθιστική επίδραση πάνω του, ειδικά αν περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις μέσα στην καλλυντική φόρμουλα.
– Αντηλιακό
Η καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας συνίσταται ένθερμα από τους δερματολόγους. Παρά τους ισχυρισμούς ότι κάποια δραστικά συστατικά και χημικά φίλτρα των αντηλιακών είναι επικίνδυνα για τη μέλλουσα μαμά και, κυρίως, για το έμβρυο, το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (American College of Obstetricians and Gynecologists) δεν τους επιβεβαιώνει. Ωστόσο, αν νιώθεις το δέρμα σου ιδιαίτερα ευαίσθητο στην εγκυμοσύνη, προτίμησε ένα αντηλιακό προϊόν με φυσικά/ορυκτά φίλτρα, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου, τo οποίo είναι 100% ανεκτό και ασφαλές σύμφωνα με τους δερματολόγους.
– Απολέπιση
Κι εδώ οι δερματολόγοι διχάζονται. Κάποιοι αποτρέπουν αυστηρά τις πελάτισσες τους να κάνουν χρήση των ΑΗΑ και ΒΗΑ, γιατί φοβούνται μια ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση ή ευαισθησία στο δέρμα της εγκύου, όπως η δερματολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου.
Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι δερματολόγοι θεωρούν τα συγκεκριμένα συστατικά ασφαλή για απολέπιση τόσο στο σπίτι όσο και για peeling στο ιατρείο μετά το πρώτο τρίμηνο κύησης. Συγκεκριμένα, αν έχεις αποκτήσει πολύ λιπαρό δέρμα, προτείνουν να χρησιμοποιείς σαλικυλικό οξύ, ένα εξαιρετικό συστατικό απολέπισης που μπορείς να επιλέξεις άφοβα, αρκεί να περιέχεται σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση στη σύνθεση του προϊόντος. Αν πάλι το δέρμα σου έχει γίνει πολύ ξηρό, προτίμησε το γλυκολικό ή το γαλακτικό οξύ, με μια υποσημείωση: Το γαλακτικό οξύ είναι αρκετά ερεθιστικό, γι’ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείται σε εποχές που δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και σε πιο παχιά δέρματα, τονίζει η δερματολόγος Αργυρή Καπελλάρη. Αν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο, η καλύτερη λύση είναι το μανδελικό και το γαλακτικό οξύ.
– Φορμαλδεΰδη, τολουόλιο, p-φαινυλενοδιαμίνη, διυδρόξυβενζένιο, αμινοφαινόλη, αμμωνία
Όλα αυτά τα συστατικά εντοπίζονται στις φόρμουλες των βερνικιών νυχιών αλλά και των βαφών μαλλιών. Για περιποιημένα βαμμένα νύχια αναζήτησε φυτικά και vegan βερνίκια, που είναι μη τοξικά και απαλλαγμένα από τα παραπάνω επιβλαβή συστατικά, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για πονοκεφάλους, δερματίτιδες αλλά και καρκινογόνο δράση. Διατίθενται μάλιστα σε μια πολύ μεγάλη γκάμα αποχρώσεων και έχουν υψηλή χρωματική απόδοση. Το ίδιο ισχύει και με τις βαφές μαλλιών. Ψάξε για τις φυτικές εκδοχές τους στα κομμωτήρια αλλά και για χρήση στο σπίτι.
– Αιθέρια έλαια
Τα βρίσκεις σε χημικά αλλά και σε φυτικά καλλυντικά. Σε μικρές δόσεις δεν είναι βλαβερά, αλλά γενικά είναι προτιμότερο να αποφεύγεις την τοπική χρήση τους. Αντ’ αυτού, ρίχνε μερικές σταγόνες σε ένα diffuser για να φρεσκάρεις τον χώρο, να κάνεις αρωματοθεραπεία και να χαλαρώνεις όταν νιώθεις στρεσαρισμένη. Από τα αιθέρια έλαια, η λεβάντα ηρεμεί και σε βοηθάει να κάνεις καλύτερο ύπνο, ενώ το χαμομήλι ενδείκνυται για κομπρέσες. Απόφυγε τον γλυκάνισο, την κανέλα, τη σημύδα και τον μαϊντανό.