Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΟ MULTITASKING ΕΙΝΑΙ (ΙΣΩΣ) Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΙΑΣ ΜΑΜΑΣ

Αν είσαι μαμά και νιώθεις ότι καίγεσαι από τα πολλά και διάφορα που καλείσαι να κάνεις σχεδόν ταυτόχρονα, κάνε μια παύση και διάβασε τι έχουν να σου πουν μια parent coach και μία ψυχολόγος που έχουν ζήσει το ίδιο πρόβλημα με σένα.

Νομίζω ότι από τότε που έγινα μαμά, η αδυναμία να συγκεντρωθώ σε μία και μόνο δουλειά αυξάνεται προοδευτικά και απελπιστικά, σε σημείο που μπορεί να με τρελάνει. Το να έχω το μυαλό αλλά και τα χέρια και τα πόδια μου σε πολλαπλές δραστηριότητες είναι εξαντλητικό όσο δεν πάει. Μιλάμε για multitasking, για παράδειγμα, με το ένα χέρι τηγανίζω, με το άλλο κρατάω το βιβλίο της Ιστορίας της κόρης μου, ή με τα δύο χέρια γράφω κείμενο και με τα ακουστικά στα αυτιά δίνω οδηγίες για το ποιος και πότε θα παραλάβει το παιδί από την προπόνηση.

Τα βράδια νιώθω συχνά, πέρα από την εξάντληση, και την απογοήτευση ότι τελικά δεν κατάφερα να κάνω καμία δουλειά σωστά. Ή, τουλάχιστον, όχι όσο σωστά θα ήθελα εγώ. Στην εξίσωση «μαμά και εργαζόμενη», λοιπόν, ας προσθέσουμε και το «ελαφρώς τελειομανής».

Πώς τα καταφέρνει μια multitasker μαμά;

Σε μία από τις απέλπιδες προσπάθειές μου να εξισορροπήσω την κατάσταση, οριοθετώντας χρόνο μόνο για μένα ή έστω μόνο για τη δουλειά μου, θυμήθηκα την Εύη Σταθάτου, τη μαμά blogger του site myTwins. Έχοντας τρία παιδιά, αποφάσισε να αφήσει πίσω της μια καριέρα στο marketing και επέλεξε να συνδυάσει εργασία και μητρότητα, δουλεύοντας από το σπίτι. Μάλιστα, πρόσφατα η Εύη πιστοποιήθηκε ως parent coach και είναι σε θέση να συμβουλεύει άλλους γονείς για διάφορα ζητήματα γονεϊκότητας. Αν εκείνη δεν μπορεί να μου πει πώς χειρίζεται το multitasking, τότε ποια;

Υπάρχουν στιγμές που νιώθει ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει καμία δουλειά; Πώς τις αντιμετωπίζει; «Φυσικά, υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές που με κατακλύζει το άγχος της δουλειάς και, λόγω των πολλαπλών ρόλων και των πολλών υποχρεώσεων, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να ολοκληρώσω καμιά δουλειά στην ώρα της και με ηρεμία. Παλιότερα με επηρέαζε πολύ αυτό το άγχος. Πλέον, μετά από αρκετά χρόνια που έχω δουλέψει με τον εαυτό μου και από την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τις σπουδές μου στο parent coaching, θυμίζω στον εαυτό μου ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ και πως το πρότυπο που θέλω να περάσω στα παιδιά μου είναι αυτό της ισορροπημένης μαμάς, που χαίρεται και απολαμβάνει τη ζωή της», απαντάει.

Η καθημεριότητα μιας parent coach που εργάζεται από το σπίτι

ΟΚ, αλλά πρακτικά πώς γίνεται αυτό; Η Εύη ξυπνάει στις 6:45 για να πιει δυο γουλιές καφέ, να ντυθεί και να ξυπνήσει τα παιδιά για το σχολείο. Από τις 8 μέχρι τις 3 που επιστρέφουν δουλεύει non stop, κάνοντας συνεδρίες με γονείς, αρθρογραφώντας για το myTwins, δημιουργώντας περιεχόμενο για τα κανάλια της στα social media ή κάνοντας εξωτερικά ραντεβού.

«Τα απογεύματά μου είναι συνήθως αφιερωμένα στα παιδιά για το διάβασμά τους, τις προπονήσεις και το παιχνίδι τους. Όταν είμαι στις προπονήσεις τους, προσπαθώ να κερδίσω αυτόν τον χρόνο είτε δουλεύοντας είτε πηγαίνοντας για τρέξιμο ή περπάτημα. Οι υποχρεώσεις των παιδιών τελειώνουν πλέον γύρω στις 10:30, οπότε, μετά και από το βραδινό μαγείρεμα, είμαι αρκετά κουρασμένη για να κάνω οτιδήποτε! Παλιότερα επιδίωκα να δουλεύω και το βράδυ, αφού κοιμηθούν τα παιδιά. Τώρα, όμως, αφενός μεγάλωσαν και κοιμούνται πιο αργά, αφετέρου προτιμώ να διαβάζω ένα βιβλίο, να βλέπω μια σειρά και να περνάω χρόνο με τον άντρα μου. Το θεωρώ πιο υγιές και ισορροπημένο», μου λέει.

Αν και η δουλειά από το σπίτι είναι κάποιες φορές παγίδα, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει μετανιώσει για την απόφασή της. «Γιατί αυτό που κέρδισα μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ήταν κυρίως ουσιαστικός χρόνος για να γνωρίσω και να ζήσω με τα παιδιά μου», αναφέρει.

Συμβουλές για πελαγωμένες μαμάδες

Τι συμβουλές θα έδινε ως parent coach στις μαμάδες που δουλεύουν από το σπίτι και σε αυτές που δουλεύουν εκτός σπιτιού, προσπαθώντας να διαχειριστούν το εξαντλητικό multitasking; Πώς μπορούν να διαχωρίσουν δουλειά και παιδιά; «Η συμβουλή που θα έδινα στις μαμάδες που δουλεύουν από το σπίτι είναι να αφιερώσουν κάποιες συγκεκριμένες ώρες για τη δουλειά τους, προσπαθώντας να μην έχουν το μυαλό τους και στις δουλειές του σπιτιού. Γιατί πολύ εύκολα εγκλωβιζόμαστε σε αυτό το ρόλο και δεν μπορούμε έτσι να δώσουμε το 100% στη δουλειά, κάνοντας τελικά μισά πράγματα. Στις μαμάδες που δουλεύουν εκτός σπιτιού, θα έλεγα να μην αισθάνονται τύψεις επειδή λείπουν περισσότερο από ό,τι θα ήθελαν. Όλες οι μαμάδες κάνουμε πραγματικά το καλύτερο που μπορούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε. Και φυσικά να μην διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη».

multitasking
Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

Ζητάμε όμως βοήθεια και υποστήριξη για κάτι τέτοιο εμείς οι μαμάδες; Μάλλον όχι. Ποια θα πει ότι δεν αντέχει να μαγειρεύει καθημερινά ή ότι την εξαντλεί το πηγαινέλα στις δραστηριότητες των παιδιών, όταν βλέπει ότι μια άλλη μαμά, με περισσότερα ίσως παιδιά, τα «καταφέρνει»; Νομίζω ότι ο μαμαδίστικος ανταγωνισμός και η προσωπική ανάγκη για καταξίωση με βάση τα πρότυπα που έχουμε μεγαλώσει δεν μας το επιτρέπουν.

Το multitasking οδηγεί σε burnout: Πώς θα το προλάβεις

«H σύγχρονη μαμά καλείται να φέρει εις πέρας όλους τους ρόλους που έχει στο μυαλό της –μητέρα, σύντροφος, καλή φίλη/κόρη, εργαζόμενη/καριερίστα– και ταυτόχρονα να τα δώσει όλα στο κομμάτι της φροντίδας των παιδιών», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Χριστιάνα Γερμανού, που ασχολείται με τη συμβουλευτική ψυχολογία, την οικογένεια και την προσωπική ενδυνάμωση.

«Η αλήθεια είναι ότι η φροντίδα των παιδιών πέφτει περισσότερο στη μητέρα στην ελληνική κοινωνία. Οπότε, μια εργαζόμενη μαμά όλο το απόγευμα ασχολείται με τις δραστηριότητες των παιδιών. Το αποτέλεσμα είναι να γινόμαστε μαμάδες που τρέχουν από το ένα μέρος στο άλλο, διεκπεραιώνοντας υποχρεώσεις. Γινόμαστε μαμάδες με όλο και λιγότερη υπομονή, όλο και περισσότερο εκνευρισμό. Είμαστε πιο ευέξαπτες, επειδή είμαστε πολύ κουρασμένες, πράγμα το οποίο καθίσταται χρόνιο μόνο και μόνο επειδή δεν βάζουμε όρια. Και όσο δεν το παραδεχόμαστε μεταξύ μας, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα» .

Μπορεί το multitasking να οδηγήσει σε burnout τη σύγχρονη μαμά; Ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν; «Ναι, σαφώς το multitasking μπορεί να οδηγήσει σε burnout τη σύγχρονη μαμά. Η σωματική και συναισθηματική εξάντληση και το χρόνιο άγχος μεταφράζονται σε νεύρα, φωνές και ασταμάτητη κούραση. Πρόκειται όμως για την ψυχική κούραση που εξαντλεί. Οι μαμάδες με burnout είναι συνήθως θυμωμένες και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα των παιδιών με ψυχραιμία. Αν και αυτός ο θυμός στην πραγματικότητα απευθύνεται στον ίδιο τους τον εαυτό, επειδή δεν οριοθετήθηκαν, μπορεί να στραφεί εναντίον του συζύγου ή των παιδιών. Αυτό το burnout μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί, τόσο το καλύτερο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.