iStock

5+1 ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν σε μια πτήση και να σε παραξενέψουν, να σε προβληματίσουν ή να μην τα προσέξεις καν. Ρίχνουμε φως σε πέντε από αυτά και σε κάτι ακόμα που δεν θα σε χαροποιήσει πολύ.

Όσο συχνά κι αν ταξιδεύεις με αεροπλάνα, μπορεί να μην γνωρίζεις όλα όσα συμβαίνουν σε μια πτήση. Αν πετάς σπάνια, μπορεί να μην είχες την ευκαιρία να τα παρατηρήσεις και να αναρωτηθείς. Αν πάλι πετάς τακτικά, μπορεί να το έχεις συνηθίσει τόσο, ώστε να μην προσέχεις τα επιμέρους.

Με τη βοήθεια του Beyond Facts, ρίχνω φως σε πέντε τέτοιες συνθήκες, συν ένα bonus – γιατί έχω τις καλές μου! Πάμε λοιπόν, να δούμε τι δεν ξέρεις – ή ξέρεις, αλλά δεν λες.

1. Τουαλέτα εν πτήσει

Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, μπαίνετε στον μικροσκοπικό χώρο, κλειδώνετε και απέξω εμφανίζεται το σήμα του  Stop – συνήθως συνοδεύεται με ένα κόκκινο φως/σήμα. Ήξερες πως υπάρχει τρόπος να ανοίξει κάποιος την πόρτα;

πτήση
iStock

Για λόγους ασφαλείας και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αυτή η δυνατότητα παρέχεται με έναν σύρτη που συνήθως «κρύβεται» πίσω από την ένδειξη «lavatory».

2. Τα στρογγυλά παράθυρα

Τα παράθυρα των αεροπλάνων δεν είναι στρογγυλά από καπρίτσιο κάποιου σχεδιαστή. Το σχήμα εξυπηρετεί έναν σκοπό. Έως τη δεκαετία του ’50, ήταν τετράγωνα. Σειρά ατυχημάτων έδειξε πως οι γωνίες έκαναν τα παράθυρα το αδύνατο σημείο του αεροσκάφους.

παράθυρο αεροπλάνου
iStock

Το μέταλλο γύρω από το παράθυρο δεχόταν πίεση 3 με 4 φορές μεγαλύτερη από όποιο άλλο σημείο του. Για να διαγραφεί ο κίνδυνος αυτής της ζημιάς, τα παράθυρα έγιναν στρογγυλά με λεία άκρα, οπότε είναι λιγότερο επιρρεπή σε ρωγμές και ζημιές.

3. Άστραψε και βρόντηξε

Ενώ κάνεις το ταξίδι σου, βλέπεις έξω από το παράθυρο του αεροσκάφους αστραπές. Αγχώνεσαι, αλλά την ίδια ώρα το πλήρωμα δεν φαίνεται να ανησυχεί. Αυτό συμβαίνει γιατί το φαινόμενο είναι πιο τακτικό από όσο νομίζουμε και υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να μην προκύπτει πρόβλημα. Την τελευταία φορά που αστραπή προκάλεσε την πτώση αεροπλάνου, ο πλανήτης ζούσε στη δεκαετία του 1960.

πτήση αστραπές
iStock

Έκτοτε, κατασκευαστικές αλλαγές διασφαλίζουν πως ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που είναι η αστραπή (απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας, σε πολύ μικρό χρόνο) δεν θα φτάσει ποτέ στους επιβάτες της όποιας πτήσης, απορροφώντας την πίεση και προλαμβάνοντας τις όποιες ζημιές, ώστε να μη νιώθουν το παραμικρό όσοι ταξιδεύουν. Προστατεύονται και οι ηλεκτρονικές συσκευές μας και το εσωτερικό από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

4. Μυστικοί κώδικες

Εκεί που κάθεσαι στο κάθισμα σου, ακούς διάφορους ήχους, όχι αλά Ζαν Ντ’ Αρκ, αλλά ανάλογους με εκείνους που σε ενημερώνουν πως θα ήταν χρήσιμο να προσδεθείς ή ότι μπορείς να σηκωθείς από τη θέση σου. Την ίδια ώρα, δεν ανάβει κάποια από τις σχετικές ενδείξεις. Τι συμβαίνει;

αεροπλάνο
iStock

Είναι σινιάλα μυστικού κώδικα που έχει το πλήρωμα, για να επικοινωνεί από τη μια άκρη της καμπίνας στην άλλη. Μπορεί να ενημερώνουν για τα εναπομείναντα σνακ, να προειδοποιούν για αναταράξεις, ενώ σπάνια μπορεί να προέρχονται από το πιλοτήριο και να ειδοποιούν για κάποια έκτακτη ανάγκη ή για την αλλαγή διαδρομής.

5. Οι μάσκες οξυγόνου

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχεις παρακολουθήσει –έστω και μία φορά– την ενημέρωση που κάνει το πλήρωμα πριν την αναχώρηση, για όσα θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις αν προκύψει έκτακτη ανάγκη. Μια από τις πληροφορίες που παρέχονται αφορά τη μάσκα οξυγόνου που θα πέσει μπροστά στο πρόσωπο μας, αν υπάρξει πρόβλημα με την πίεση στην καμπίνα. Αυτό που δεν λένε οι είναι ότι έχουμε 30 δευτερόλεπτα στη διάθεσή μας, για να φορέσουμε τη μάσκα, πριν λιποθυμήσουμε.

πτήση
iStock

Οι μάσκες εμφανίζονται, όταν τα επίπεδα της πίεσης πέφτουν σε μη ασφαλή επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετός αέρας στην καμπίνα για να αναπνεύσουν όλοι. Με τη μάσκα μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε, ενώ ο πιλότος πηγαίνει το αεροσκάφος σε χαμηλότερο υψόμετρο – και έτσι αποκαθίσταται η τάξη και η πτήση συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Το οξυγόνο που έχουν οι μάσκες επαρκεί για 12 με 15 λεπτά. Είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι πιλότοι για να φτάσουν σε υψόμετρο με ασφαλή πίεση στην καμπίνα.

Bonus: Το νου σου στα μικρόβια

Το πιο βρώμικο σημείο του αεροσκάφους είναι η ζώνη που δένουμε στη μέση μας (στο σημείο που την «κλειδώνουμε») και το τραπεζάκι που είναι πάνω στο μπροστινό κάθισμα και το ανοίγουμε για να απολαύσουμε ένα γεύμα ή να ακουμπήσουμε το laptop ή το tablet ή το κινητό. Άρα, είναι καλό να τα καθαρίζουμε. Ειδικά με την πανδημία, κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει αν περάσεις τις επιφάνειες με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι πριν από την απογείωση.

πτήση
iStock

Επίσης, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έχουν μπλε καθίσματα, όχι γιατί δεν υπήρχαν άλλα χρώματα διαθέσιμα, αλλά επειδή έρευνες έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο συνδέεται με την άνεση και την καθαριότητα (εξ ου και το επιλέγουν επίσης πολλά νοσοκομεία).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.