ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ;
Ο αυνανισμός είναι κάτι που αφορά άντρες και γυναίκες, με προεκτάσεις που πηγαίνουν πέρα από το ζήτημα της αυτοϊκανοποίησης. Τι προσφέρει, λοιπόν, και πώς έφτασε να έχει Παγκόσμια Ημέρα;
O Mάιος είναι ο μήνας του αυνανισμού και η 7η ή η 28η ημέρα του (υπάρχει διάσταση απόψεων) η Παγκόσμια Ημέρα Αυνανισμού. Από πού προκύπτει αυτό; Πρώτα θα ήθελα να σου πω ότι λέξη «αυνανισμός» προέρχεται από βιβλικό πρόσωπο με το όνομα Αυνάν. Βάσει εβραϊκού εθίμου, είχε παντρευτεί τη γυναίκα του αδελφού του, όταν εκείνος πέθανε. Δεν ήθελε να κάνει παιδί μαζί της, γιατί –βάσει εβραϊκού νόμου– θα ανήκε στον αδελφό του. Γι’ αυτό και είχε διακεκομμένη συνουσία με τη σύζυγό του. Πράξη που τιμωρήθηκε από τον Ιεχωβά με θάνατο, αφού επρόκειτο για σπατάλη σπέρματος – που μέχρι σήμερα είναι αμαρτία για του Εβραίους.
Θα σου πω και τι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία: κατατάσσει τον αυνανισμό στις αμαρτίες (φευ) ως την «κατά μόνας αμαρτία». Δηλαδή, αυτές που γίνονται πίσω από την πλάτη των άλλων μεν, αλλά πάντα κάτω από το βλέμμα του Θεού.
Για όσους ζουν στο 2024 και έχουν κριτική σκέψη, ο αυνανισμός είναι το άγγιγμα των ιδίων στον εαυτό τους, με σκοπό τη σεξουαλική απόλαυση.
Πώς ο αυνανισμός απέκτησε Παγκόσμια Ημέρα
Τον Δεκέμβριο του 1994, ο τότε Πλανητάρχης Bill Clinton είχε απολύσει την «Εθνική Γιατρό» των ΗΠΑ. Το «Εθνικός Γιατρός» δεν είναι παρατσούκλι, αλλά η θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία παρέχει στους πολίτες της χώρας τις καλύτερες επιστημονικές πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες, για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου ασθενειών και τραυματισμών.
Η Dr. Joycelyn Elders, λοιπόν, είχε προτείνει να μπει στην ύλη των μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ο αυνανισμός «ως μέσο καταπολέμησης της εξάπλωσης του AIDS», που ήταν η μάστιγα της εποχής. Αν τώρα είναι το ταμπού το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, σκέψου τι γινόταν τότε.
Ειρήσθω εν παρόδω, η Dr. Elders ήταν μεγαλωμένη σε φτωχή αγροτική περιοχή, σε 10μελη οικογένεια. Δούλευε από τα 5 της στα βαμβάκια, ενώ το σχολείο της ήταν 21 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που έγινε επικεφαλής στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και η πρώτη Αφροαμερικανή. ‘Ηταν, επίσης, η πρώτη κάτοικος του Arkansas που πήρε πιστοποίηση παιδιατρικής ενδοκρινολόγου –σε περίοδο που υπήρχαν ακόμα ενεργοί κανόνες φυλετικού διαχωρισμού–, υπηρέτησε και στον στρατό, ενώ πήρε μάστερ στη βιοχημεία, πριν γίνει καθηγήτρια παιδιατρικής. Μεταξύ των ερευνών που είχε κάνει ήταν και για τη σεξουαλική συμπεριφορά.
Λίγους μήνες μετά την απόλυση της Dr. Elders, ένα sex shop στο San Francisco πρότεινε την καθιέρωση του Μαΐου ως «μήνα ευαισθητοποίησης για τον αυνανισμό». Πρότεινε και να υπάρχει εθνική ημέρα αυνανισμού. Έγινε η 28η του Μάη. Έκτοτε, διάφοροι επιστήμονες προσπαθούν να διασφαλίσουν πως όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο φυσιολογικός είναι ο αυνανισμός. Την ίδια ώρα, αναφέρουν τα οφέλη και τους κινδύνους.
Με αυτό, θέλω να πω σε εσένα που γελάς ότι αν δεν γνωρίσουμε το σώμα μας, δεν θα μάθουμε ποτέ τη μορφολογία του, τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει. Επίσης, όσο πιο άνετοι γινόμαστε με το σώμα μας, τόσο πιο άνετα ζητάμε από τους παρτενέρ να πάρουν τα μέτρα προφύλαξης της υγείας – αμφοτέρων. Έχει αποδειχθεί και ότι η εξερεύνηση του σώματος μας –ως προς το πώς να του προσφέρουμε απόλαυση– βοηθά στη βελτίωση της εικόνας που έχουμε για αυτό.
Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο είναι ότι ανήμερα της «Ημέρας του Αυνανισμού» δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση να αυτοϊκανοποιηθείς (δεν είναι σαν τον μπακαλιάρο, του Ευαγγελισμού). Έχεις, ωστόσο, την ευκαιρία να μάθεις πως ο αυνανισμός δεν αφορά μόνο την απόλαυση, δεν σε κάνει αμφιβόλου ηθικής και δεν είναι ταμπού. Μπορείς και να διαβάσεις για όσα προσφέρει στον οργανισμό.
Αυνανισμός: Μύθοι και αλήθειες
Τα παλιά τα χρόνια, ας πούμε στις αρχές του 1900, πολλοί γιατροί πίστευαν πως ο αυνανισμός είναι ασθένεια. Η θεραπεία ήταν ένα δαχτυλίδι με «δόντια» που τοποθετούνταν στο μόριο των ανδρών. Για γυναίκες δεν υπήρχαν υποψίες.
Σε κάποιες κοινωνίες τα αγόρια ακούν (ακόμα) όταν είναι μικρά πως αν αυνανίζονται συχνά, θα τυφλωθούν, θα «χαλάσει» ο μηχανισμός και η ποιότητα του σπέρματος, ενώ θα «αδυνατίσουν» τα κόκαλά τους.
Όλα αυτά προέκυψαν από όσους θεωρούσαν ασθένεια την αυτοϊκανοποίηση, αφού δεν εξυπηρετούσε την αναπαραγωγή, που για χρόνια ήταν ο μόνος δικαιολογημένος λόγος (ο σωστός, ο ηθικός κ.λπ.) για να κάνει κάποιος σεξ.
Οι επιστήμονες έχουν διαψεύσει τα «ανάθεμα». Έχουν ενημερώσει πως η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από πολλά (π.χ. τον τρόπο ζωής, το πολύ αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, τα στεροειδή, το πολύ καθισιό, το πολύ άγχος), όχι όμως από την εκσπερμάτιση.
Ας δούμε τι λέει η επιστήμη: «Η σύλληψη προκύπτει όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα ωάριο. Αυτό γίνεται στην σάλπιγγα. Για να πραγματοποιηθεί η σύλληψη, το σπερματοζωάριο πρέπει να ταξιδέψει στη σάλπιγγα και να γονιμοποιήσει το ωάριο διεισδύοντας στο εξωτερικό τοίχωμα. Αυτό σημαίνει ότι η ωορρηξία πρέπει να πραγματοποιηθεί εκ των προτέρων, για να διασφαλιστεί ότι το ωάριο είναι έτοιμο για γονιμοποίηση. Ο αυνανισμός δεν μπορεί να επηρεάσει το ωάριο ή το σπερματοζωάριο και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμοποίηση ή τη σύλληψη».
Η συχνή εκσπερμάτιση δεν μειώνει το σπέρμα, «επειδή το αρσενικό σώμα κάνει συνεχώς νέα κύτταρα σπέρματος – και έτσι δεν εξαντλούνται ποτέ. Ακόμη και με πολλές εκσπερματίσεις την ημέρα, το σπέρμα συνήθως περιέχει πάντα κύτταρα σπερματοζωαρίων». Έχε πρόχειρο πως το σπέρμα χρειάζεται 74 ημέρες για να φτάσει στην βέλτιστη ωρίμανση.
Στις ίδιες κοινωνίες (του σκοταδισμού) προφανώς και τα κορίτσια δεν ακούν κάτι σχετικό, αφού δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη το ενδεχόμενο του δικού τους αυνανισμού. Έρευνα του 2019 ενημέρωσε ότι το 27% των γυναικών αυνανίζεται 2 με τρεις φορές την εβδομάδα και το 25% μία φορά.
Ο αυνανισμός δεν προκαλεί στυτική δυσλειτουργία ή θέμα με τον οργασμό στη γυναίκα. Αυτό που συμβαίνει σε όσους αυνανίζονται συχνά είναι να συνηθίζουν στο συγκεκριμένο άγγιγμα (sex toy ή δικό τους) και έτσι να δυσκολευτούν να έλθουν σε οργασμό με τον παρτενέρ τους.
Μάθε περισσότερα
- Εθνικός οργανισμός των ΗΠΑ μελέτησε το φαινόμενο και βρήκε πως το 80% των ανδρών αυνανίζονται έως τα 17, με το ποσοστό των γυναικών στην ίδια ηλικία να είναι στο 58%.
- Στην ενηλικίωση, το ποσοστό των ανδρών φτάνει στο 92% και των γυναικών στο 62%.
- To 85% των ανδρών αυνανίζεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
- Το 53% των γυναικών χρησιμοποιεί sex toy.
- O αυνανισμός είναι αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγεί μια γυναίκα από τις κράμπες της περιόδου και να απελευθερώσει την ένταση των μυών.
- Ο αυνανισμός μπορεί να απελευθερώσει αδρεναλίνη, ωκυτοκίνη, ενδορφίνες και σεροτονίνη, και να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το άγχος και να τονώσετε τη συνολική σας διάθεση.
- Μέσω της διαδικασίας, βελτιώνεται η κυκλοφορία, γίνεται φυσική αποτοξίνωση, αυξάνεται η ανοχή στον πόνο και αποκτούμε πιο νεανική εμφάνιση – αφού απαλλασσόμαστε από το στρες.
- Τα ευρήματα μελέτης που έκανε το University of Sydney έδειξαν πως ο αυνανισμός οδηγεί σε μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και αϋπνίας.
- Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016, συνέδεσε άνδρες ηλικίας από 40 έως 49 χρόνων που ήταν συχνοί «χρήστες» με καλύτερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη.
- Το Harvard πρόσθεσε ότι η εκσπερμάτιση των αντρών άνω των 50 χρόνων μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
- Ο συχνός αυνανισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλής σεξουαλικής ορμής, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
- Αν δεν γίνεται με τρόπο (αλλά γίνεται πολύ έντονα) μπορεί να προκαλέσει τραύμα στο μόριο του άνδρα.
- Δεν έχει σημασία αν είμαστε σε σχέση ή όχι. Στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των ανδρών και το 40% των γυναικών αυτοϊκανοποιούνται ενώ είναι παντρεμένοι ή έχουν σύντροφο. «Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας σε κάθε άνθρωπο. Σε κάποιους αφορά και τον αυνανισμό», λένε γιατροί.