7 TIPS ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Πανελλαδικές ή εξεταστική; Ό,τι από τα δύο κι αν σε απασχολεί, υπάρχουν τρόποι να κάνεις ευκολότερο το διάβασμα, βελτιώνοντας τη συγκέντρωσή σου.
Θυμάμαι καλά την περίοδο αυτή: το άγχος που μοιραζόμασταν όλη η οικογένεια, αλλά και την αγανάκτησή μου όταν χρειάστηκε να μάθω παπαγαλία την ιστορία δέσμης (στο σημείο αυτό να δώσω συγχαρητήρια στη διάνοια που σκέφτηκε αυτόν τον τρόπο εξέτασης). Θυμάμαι, επίσης, τα σήκω-κάτσε στην καρέκλα και τα πέρα-δώθε στο ψυγείο, γιατί απλούστατα δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ.
Όμως, η συγκέντρωση είναι ένας παράγοντας με τεράστιο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή επίδοση. Το να τη διατηρήσεις μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο δύσκολο να τη βελτιώσεις και οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.
1. Περιόρισε τους περισπασμούς
Ένας από τους τρόπους να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου είναι να αποφύγεις τους περισπασμούς σε οποιαδήποτε μορφή. Πες, για παράδειγμα, «όχι» σε πράγματα που δεν περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμά σου. Αν ξοδεύεις πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες, εγκατέστησε στο κινητό σου μία από τις εφαρμογές που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτά μέχρι να τελειώσεις το διάβασμα.
2. Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης
Λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη και η μάθηση, συνδέονται με τα επίπεδα γλυκόζης και με το πόσο αποτελεσματικά τη χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος. Όπως εξηγεί η Αναστασία Δουλγέρη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος μιλώντας για τη «διατροφή των εξετάσεων», τα απλά σάκχαρα προκαλούν απότομη αύξηση και μείωση των επιπέδων της γλυκόζης. Έτσι, μπορεί να επιφέρουν ένα άμεσο αίσθημα τόνωσης, αλλά στη συνέχεια προκαλούν κατάπτωση και εκνευρισμό. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, λοιπόν, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις παραπάνω λειτουργίες.
3. Μην κάθεσαι όλη μέρα
Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τα επίπεδα ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης του εγκεφάλου, νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν την εστίαση και την προσοχή. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που αθλούνται έχουν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικές δραστηριότητες από εκείνα με κακή φυσική κατάσταση. Ευτυχώς, αρκούν 10 λεπτά για να αποκομίσεις τα οφέλη της άσκησης.
4. Η συγκέντρωση θέλει… πράσινο
Μια… δόση φύσης μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα συγκέντρωσης και παραγωγικότητας. Έρευνα στο Journal of Environmental Psychology έδειξε ότι ομάδα μαθητών που εκτελούσαν μια μονότονη εργασία έκαναν λιγότερα λάθη και παρουσίασαν βελτίωση στα επίπεδα συγκέντρωσης, όταν έκαναν ένα διάλειμμα 40 δευτερολέπτων, κοιτώντας μια πράσινη ταράτσα. Ακόμα κι αν δεν έχεις κήπο, μπορείς να βάλεις μερικά φυτά στο γραφείο σου ή να απολαύσεις το μεσημεριανό σου σε ένα κοντινό πάρκο.
5. Κοιμήσου καλά
Η σωστή ανάπαυση, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, είναι μια άλλη αποδεδειγμένη μέθοδος βελτίωσης της μνήμης και της συγκέντρωσης, ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη στο OW ο Νίκος Σκαρμέας, Καθηγητής Νευρολογίας, «αν κάποιος πρέπει να διαβάσει δέκα ώρες για να καλύψει ένα μέρος της εξεταστικής ύλης, είναι προτιμότερο να διαβάζει μία ώρα για δέκα μέρες, παρά δέκα ώρες σε μία μέρα, και ο λόγος είναι η παρεμβολή του ύπνου». Φρόντισε, λοιπόν, να κοιμάσαι 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Πέρα, όμως, από τη διάρκεια του ύπνου, καλό είναι να κοιμάσαι περίπου την ίδια ώρα καθημερινά.
6. Καθάρισε το γραφείο σου
Το περιβάλλον στο οποίο διαβάζεις παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά σου να συγκεντρωθείς. Ένα γρήγορο decluttering στο δωμάτιο ή το γραφείο σου, θα καθαρίσει και το μυαλό σου. Η οπτική ακαταστασία επηρεάζει σε έναν βαθμό και την… καθαρότητα της σκέψης και δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς στην εργασία σου.
7. Κάνε διάλειμμα
Τα μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα και ο συνδυασμός τους με δραστηριότητες που σου αρέσουν θα σε κάνουν όχι μόνο να επιστρέψεις στο διάβασμα με περισσότερη όρεξη, αλλά θα ξεκουράσουν το σώμα σου από το καθισιό, θα σε αναζωογονήσουν και θα βελτιώσουν τη συγκέντρωσή σου.