ΦΤΙΑΞΕ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ
Μια απλή συνταγή για να φτιάξεις σπιτικό ψωμί του τοστ με αγνά υλικά, χωρίς καθόλου συντηρητικά και ζάχαρη.
Το ψωμί του τοστ είναι από τα προϊόντα που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, ειδικά στις οικογένειες με παιδιά. Φυσικά, για να συντηρείται καλύτερα ένα ψωμί κομμένο για τόσες μέρες, συνήθως έχει κάποια συντηρητικά και τις περισσότερες φορές ζάχαρη.
Το ζύμωμα ψωμιού είναι μια από τις συνήθειες που άνθισαν στην πανδημία. Εκείνο που μάθαμε είναι ότι μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι – και η δική μας συνταγή για σπιτικό ψωμί στη γάστρα είναι από τις πιο απλές. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε και ψωμί του τοστ στο σπίτι, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Τα υλικά είναι απλά: Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (η ποιότητα του αλευριού μετράει στο τελικό αποτέλεσμα, βέβαια), ξηρή μαγιά, νερό και μέλι. Αυτό είναι όλο, συν αρκετός χρόνος για την αναμονή.
Αυτή τη συνταγή μπορείτε να την κάνετε στο μίξερ, χωρίς καθόλου ζύμωμα στο χέρι. Η δόση των υλικών βγάζει δύο ή τρία ψωμιά, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας που έχετε. Χρησιμοποιούμε μακρόστενες τετραγωνισμένες φόρμες για να πάρει το ψωμί το κατάλληλο σχήμα. Χρησιμοποιώ ηλιέλαιο για πιο διακριτική γεύση, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και με ελαιόλαδο.
Ελέγχουμε πάντα την ποσότητα/αναλογία νερού και αλευριού, γιατί οι ζύμες επηρεάζονται από την ποιότητα των πρώτων υλών και τις συνθήκες που επικρατούν σε έναν χώρο. Ανάλογα, άλλες τραβάνε περισσότερο νερό και άλλες λιγότερο, οπότε το ρυθμίζουμε αν χρειαστεί.
Αφού ψήσω τα ψωμιά του τοστ και κρυώσουν καλά, κόβω το ένα σε φέτες και το αποθηκεύω σε μεμβράνη ή σακούλα. Το άλλο ή τα άλλα τα τυλίγω σε μεμβράνη και αλουμινόχαρτο ή σακούλα, και τα βάζω στην κατάψυξη, είτε ολόκληρα είτε κομμένα σε φέτες, ώστε να βγάζω σιγά σιγά όσο χρειαζόμαστε.
Συνταγή για ψωμί του τοστ
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος παρασκευής: 20 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 2 – 2 ½ ώρες
- Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά
Υλικά για 2 ή 3 φόρμες (ανάλογα με το μέγεθος)
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 ½ κ.σ. μέλι
- 750 ml νερό χλιαρό
- 15 ml ηλιέλαιο, συν λίγο επιπλέον για λάδωμα
- 1 κ.σ. αλάτι ψιλό
- 1–1,2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά με 50 ml από το χλιαρό νερό και το μέλι, και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά τη μισή ποσότητα από το αλεύρι κοσκινισμένο εναλλάξ με τη μισή ποσότητα νερού, ενώ χτυπάμε με το φτερό.
Πρέπει να έχουμε έναν πηχτό και λείο χυλό.
Στο υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύουμε 1 κ.σ. αλάτι ψιλό. Τώρα αρχίζουμε να προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και το υπόλοιπο νερό, ενώ χτυπάμε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει ζύμη.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 7-10 λεπτά μέχρι να μην κολλάει στα τοιχώματα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, ελαστική και λεία. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε προσεκτικά λίγο επιπλέον αλεύρι, αλλά θέλουμε μαλακή ζύμη, οπότε προσοχή!
Λαδώνουμε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ, αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο. Σχηματίζουμε μπάλα και τοποθετούμε μέσα στο λαδωμένο μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ½ ώρα. Θα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη ανάλογα με τα ψωμιά που θα κάνουμε και τη βάζουμε σε καλά λαδωμένες φόρμες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι μια ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε μέσα τα ψωμιά και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Για να ελέγξουμε αν έχουν ψηθεί πρέπει να τα βγάλουμε από τις φόρμες. Βγαίνουν πολύ εύκολα. Τα χτυπάμε από κάτω και πρέπει να ακουστεί σαν να είναι κούφιο.
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, είτε με ένα καλό μαχαίρι ψωμιού είτε με ηλεκτρικό μαχαίρι, ειδικά αν τις θέλουμε πολύ λεπτές. Συντηρείται και στο ψυγείο, κλεισμένο αεροστεγώς, για περίπου μία εβδομάδα. Μπορούμε επίσης να μην το κόψουμε όλο και να το κόβουμε πριν καταναλωθεί, για να μην στεγνώνει.