ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΣΗΣΕΙΣ ΜΕ COVID-19 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΣΙΑ;
Η ανοσία από την Covid-19 φαντάζει με πολυπόθητο όνειρο, αφού πλέον όλοι, εμβολιασμένοι και μη, κολλάνε επιτυχώς. Μάλιστα κολλάνε περισσότερες από 1 φορές. Γιατί συμβαίνει αυτό και πότε ο ιός θα γίνει ενδημικός;
Τον Οκτώβριο του 2020, λίγες εβδομάδες πριν από τις πειραματικές δοκιμές των εταιρειών BioNTech-Pfizer, Moderna και Oxford/AstraZeneca, ο Γερμανός ιολόγος Christian Drosten είχε προειδοποιήσει ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα ήταν περιορισμένης αποτελεσματικότητας όσον αφορά την εξάπλωση της νόσου.
Είχε πει δηλαδή πως τα εμβόλια ναι μεν θα προστατεύσουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αλλά όχι από τη μετάδοση, όπως πρέσβευαν τότε φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις. Κρίνοντας από την εξέλιξη των πραγμάτων, η ιστορία τον δικαιώνει. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί νοσούν όλοι ανεξαιρέτως, εμβολιασμένοι και μη;
Εμβόλιο: γιατί δεν προστατεύει από τη μετάδοση;
«Έχουμε να κάνουμε με μια μόλυνση της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει τα εσωτερικά τοιχώματα της μύτης, τον λαιμό και τους πνεύμονες. Η βλεννογόνος μεμβράνη έχει το δικό της ειδικό, τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα. Με τα τρέχοντα εμβόλια, τα οποία γίνονται υποδόρια στους μυς, η δραστική ουσία δεν φτάνει τόσο καλά σε αυτό το τοπικό ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί σε ένα από τα διάσημα podcasts του ο Drosten, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας στην ιατρική σχολή Charité του Βερολίνου. O Dr. Drosten είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για τον κορονοϊό παγκοσμίως. Ήταν μάλιστα ανάμεσα στους υπεύθυνους για τον εντοπισμό του αρχικού ιού που προκαλεί οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και για την επινόηση του πρώτου διαγνωστικού τεστ για τον SARS-CoV-2 τον Ιανουάριο του 2020.
Γρίπη και κορονοϊός: ομοιότητες και διαφορές
Για να εξηγήσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο ιός και που αντιδρά το ανοσοποιητικό, φέρνει το παράδειγμα της γρίπης. Ο ιός της γρίπης μπορεί να μολύνει τον καθένα x φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η λοίμωξη εμφανίζεται στη βλεννογόνο μεμβράνη, στον λαιμό. Όλοι στον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά, έχουν τόσες πολλές λοιμώξεις της βλενογόννου μεμβράνης στο ενεργητικό τους, που αποκτούν ανοσία σε ορισμένους ιούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενήλικες δεν είναι τόσο μολυσματικοί.
Η ανοσία της βλεννογόνου εμποδίζει την εξάπλωση της γρίπης το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εκτός ίσως από τους χειμερινούς μήνες. Ακόμη και τότε, όμως, η μεταδοτικότητα παραμένει χαμηλή, απλώς εκείνη την περίοδο βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους.
Τι γίνεται με την Covid-19; Τα τρέχοντα εμβόλια παράγουν κάποια ανοσία της βλεννογόνου, η οποία όμως εξασθενεί γρήγορα. (Κρατήστε στα υπόψη πως εμβόλια ρινικού ψεκασμού που στοχεύουν στη βλεννογόνο μεμβράνη βρίσκονται καθ' οδόν, αλλά έχουν ακόμη δρόμο). Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική ανοσία της βλεννογόνου μεμβράνης για να αποφευχθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας το φθινόπωρο. Συνεπώς, προετοιμαστείτε για ένα ακόμη κύμα την ερχόμενη σεζόν.
Στις πόσες νοσήσεις αποκτάς ανοσία;
Ένα πράγμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, σύμφωνα με τον Γερμανό ιολόγο, είναι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των νεότερων, χωρίς όμως να μπορέσει να κάνει μεγάλη διαφορά στην εκπνοή του 2022. Πόσες φορές, άραγε, θα χρειαστεί να μολυνθούν οι άνθρωποι, για να υπάρξει αποτελεσματική ανοσία κατά της μετάδοσης;
«Θεωρώ ότι μιλάμε για έναν αριθμό που υπολογίζεται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή», σχολιάζει ο Drosten.
Αν και όλο αυτό θυμίζει τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών πως η φυσική ανοσία είναι ανώτερη, ο Drosten δεν ισχυρίζεται αυτό. Είναι βέβαιο πως ο εμβολιασμός είναι λιγότερο επικίνδυνος από τη νόσηση με Covid-19 για πρώτη φορά. Τα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία και ενισχύουν την κυτταρική ανοσία.
Για να γίνει όμως ο ιός ενδημικός, όπως η γρίπη ή διάφοροι άλλοι κορονοϊοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, μπορεί να χρειαστεί να αρρωστήσουμε ξανά και ξανά μερικές φορές. Διότι, δεν είναι λύση να εμβολιαζόμαστε κάθε λίγους μήνες. Πρέπει ο ιός να συνεχίσει να «χτίζει» την ανοσία μας.
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ Ο ΙΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ "ΧΤΙΖΕΙ" ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΜΑΣ»
Πόσο πρέπει να προσέχουμε τελικά;
Οι δύο ακραίες στάσεις, το να ακολουθήσουμε μια πολιτική εγκλεισμού τύπου Κίνας με στόχο τα μηδενικά κρούσματα ή το να βγαίνουμε έξω χωρίς προφυλάξεις για να κολλήσουμε, δεν έχουν νόημα. Αυτό που χρειάζεται είναι μια κλιμακούμενη νόσηση του πληθυσμού, πάντοτε με προσοχή στις ευπαθείς ομάδες και με την επίγνωση ότι η Long Covid παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας.
Ο Bertie Bregman, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας, με ασθενείς Covid-19, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πλέον τον κορονοϊό ως μία τυπική λοίμωξη, φορώντας όμως απαραιτήτως μάσκες όταν νοσούμε και παραμένοντας στο σπίτι. Το να είμαστε προσεκτικοί στη μετάδοση θα αποτρέψει την υπερμετάδοση, σε μία φάση που ο ιός δεν έχει γίνει ακόμη ενδημικός. Και θα δώσει σε όλους μας τον χρόνο να συνυπάρξουμε πιο αρμονικά μαζί του, αναπτύσσοντας την πολυπόθητη ανοσία μέσα από μια σειρά νοσήσεων.
Προς το παρόν το κόστος της νόσησης παραμένει υψηλότερο από τα οφέλη της. Οπότε ας μην βιαζόμαστε, ας τηρούμε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και ας φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε, με ψυχραιμία και σύνεση.