iStock

ΧΑΡΟΥΠΙ: ΤΟ «ΔΙΑΜΑΝΤΙ» ΤΩΝ SUPERFOODS

Μπορεί για πολλές δεκαετίες να το είχαμε αφήσει στην άκρη, αλλά το χαρούπι βρίσκει ξανά τον δρόμο προς το τραπέζι μας, με πολλά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία.

Ήταν η «σοκολάτα» της μητέρας μου, γιατί δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν κανονική σοκολάτα. Ήταν επίσης η ζωοτροφή που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου. Ώσπου πέρασαν τα χρόνια, τα καταστήματα τροφίμων γέμισαν με προϊόντα από χαρούπι, οι influencers άρχισαν να εγκωμιάζουν τη διατροφική του αξία και η τιμή του έφτασε στα ύψη.

Το χαρούπι ή ξυλοκέρατο είναι ο καρπός της χαρουπιάς. Η επιστημονική ονομασία του δέντρου, Ceratonia siliqua L., προέρχεται από την  αρχαιοελληνική λέξη «κεράτιον», λόγω του σχήματος που έχει ο καρπός της. Οι σπόροι του αποτέλεσαν την πιο μικρή μονάδα μέτρησης του χρυσού και των πολύτιμων λίθων, γιατί έχουν σχεδόν πάντοτε το ίδιο βάρος. Έτσι γεννήθηκε το «καράτι», μονάδα μέτρησης των διαμαντιών μέχρι και σήμερα, και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το χαρούπι είναι ένα «διαμάντι» των superfoods.

Η μεγάλη θρεπτική αξία του

Η σκόνη χαρουπιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (σύνθετους και απλούς), πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Μάλιστα, παλαιότερη έρευνα εντόπισε στις ίνες χαρουπιού 24 πολυφαινολικές ενώσεις, κυρίως γαλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Επιπλέον, περιέχει μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και μικρές ποσότητες σιδήρου και φωσφόρου.

Από την άλλη, η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ δεν περιέχει γλουτένη (επομένως είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη) και καφεΐνη.

Χαρούπι, υπερτροφή πολλών καρατίων
iStock

Τα οφέλη του χαρουπιού στην υγεία

Όσοι αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα, θα μπορούσαν να το προσθέσουν στη διατροφή τους. Χάρη στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός ή η σκόνη χαρουπιών μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της διάρροιας σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Παράλληλα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του χαρουπιού δρουν ευεργετικά στο λιπιδαιμικό προφίλ. Μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες των φυτικών ινών του χαρουπιού μείωσαν τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης και της LDL “κακής” χοληστερόλης σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία. Επομένως, αξίζει κάποιος να εντάσσει τα προϊόντα χαρουπιού σε ένα συνολικά κατάλληλο διατροφικό σχήμα, όταν προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων.

Όσον αφορά τον γλυκαιμικό του δείκτη, έρευνα Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition αναφέρει ότι σνακ με βάση το χαρούπι μπορούν να χαρακτηριστούν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και να βοηθήσουν στη διαχείριση του σωματικού βάρους και στον γλυκαιμικό έλεγχο. Ωστόσο, για να είμαστε σίγουροι ότι τα προϊόντα από χαρούπι είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, επιλέγουμε εκείνα που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη στο μείγμα.

Τα προϊόντα από χαρούπι μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν ως έξυπνα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί προκαλούν υψηλότερο κορεσμό. Ειδικά όταν συνδυαστούν με κάποιο γαλακτοκομικό (τυρί, γιαούρτι), αποτελούν μια ιδανική λύση που μας κρατάει χορτάτους για αρκετή ώρα.

Χαρούπι, υπερτροφή πολλών καρατίων
iStock

Η πολλαπλές του χρήσεις

Πέρα από τα προϊόντα χαρουπιού (π.χ. ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια), η σκόνη χαρουπιού μπορεί να αντικαταστήσει τη σκόνη κακάο στις διάφορες παρασκευές μας. Μάλιστα, επειδή έχει φυσικά γλυκιά γεύση, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Μπορούμε, λοιπόν, να προσθέσουμε σκόνη χαρουπιού σε smoothies, ζύμες, γιαούρτι, παγωτό, μπισκότα, μπάρες δημητριακών. Μπορούμε, ακόμα, να ετοιμάσουμε ένα ζεστό ρόφημα χαρουπιού αντί για ζεστή σοκολάτα.

Ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.