ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Η υγεία του εγκεφάλου μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχει, όμως, μια κατηγορία τροφών που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να εμποδίσει τη γήρανση της νοητική μας ικανότητας.
Πρόσφατα άρχισα να βάζω συστηματικά στη διατροφή μου το σπανάκι, αλλά σίγουρα θα το είχα κάνει νωρίτερα, εάν γνώριζα τα οφέλη του. Το σπανάκι ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών που μας βοηθούν να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και νέο.
Πάμε να δούμε τι εννοώ. Προφανώς και μια τροφή δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τον εγκέφαλό μας «σε φόρμα». Χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή για να παραμείνουμε υγιείς σωματικά και πνευματικά. Ωστόσο, υπάρχει μια κατηγορία λαχανικών που μπορεί να εμποδίσει τη γήρανση της νοητική μας ικανότητας. Ποια είναι αυτή; Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δηλαδή το κέιλ,το σπανάκι, το μπρόκολο και οι λαχανίδες.
«Οι έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη πράσινων φυλλωδών λαχανικών σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής», αναφέρει στο EatThisNotThat η ειδική σε θέματα διατροφής Toby Amidor.
Είναι λαχανικά που μπορούν να ενταχθούν και σε διάφορες συνταγές, όπως σε μια σαλάτα με φακές και κέιλ, σε μια σαλάτα με μπρόκολο, σε μια σούπα με σπανάκι ή σε ένα smoothie για αποτοξίνωση.
Πώς βοηθούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τον εγκέφαλο;
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως είναι η βιταμίνη Κ, το φυλλικό οξύ, το β-καροτένιο και η λουτεΐνη.
Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο Neurology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά μία έως δύο μερίδες σπανάκι, λαχανίδα (κέιλ) και λάχανο είχαν την ίδια νοητική ικανότητα και δύναμη μνήμης με άτομα 11 χρόνια νεότερα. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά στα πράσινα λαχανικά ήταν υπεύθυνα για την επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.
Ειδικότερα, πολλές έρευνες έχουν γίνει αναφορικά με το ρόλο της βιταμίνης Κ στη λειτουργία του εγκεφάλου, και κυρίως στη νόηση. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ προστατεύει τους νευρώνες από βλάβες και θάνατο από τοξίνες στον εγκέφαλο. Επιπλέον, έπειτα από πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία από τις γνωστικές φθορές που σχετίζονται με τη γήρανση, τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Ακόμη, το β-καροτένιο, στο οποίο οφείλεται το πορτοκαλί χρώμα των καρότων, υπάρχει και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό ενώ βοηθά στον περιορισμό των βλαβών από το οξειδωτικό στρες, το οποίο πιστεύεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα της γνωστικής παρακμής. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το β-καροτένιο μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες μνήμης.
Όσον αφορά τη λουτεΐνη, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτήν είναι ευεργετική τόσο για την όραση όσο και για τη γνωστική υγεία μας. Μάλιστα, οι ερευνητές εξετάζουν τη λουτεΐνη ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον λόγω του αντιοξειδωτικού της ρόλου στην πρόληψη του κυτταρικού θανάτου.