Unsplash

ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ;

Υπάρχει η άποψη ότι τα κομμένα ωμά κρεμμύδια δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να καταναλωθούν αργότερα, επειδή το κρεμμύδι «προσελκύει» μικρόβια. Κατά πόσο αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός;

Σας έχει τύχει αφού μαγειρέψετε ένα φαγητό να σας περισσέψει κρεμμύδι και να το φυλάξετε στο ψυγείο για την επόμενη φορά; Πιθανόν. Εκτός αν έχετε ακούσει ότι δεν κάνει να αποθηκεύουμε κομμένα κρεμμύδια στο ψυγείο,γιατί απορροφούν βακτήρια, οπότε το πετάτε. Ήρθε η ώρα να μάθετε τι ισχύει πραγματικά.

Πολλές φορές έχω ακούσει ότι το να αφήσουμε όσο κρεμμύδι περίσσεψε στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα και την επόμενη μέρα είναι επικίνδυνο. Το επιχείρημα είναι ότι τα κρεμμύδια προσελκύουν μικρόβια και δημιουργούν τοξικά βακτήρια. Έτσι, δεν θα πρέπει να τα αφήνουμε κομμένα στο ψυγείο για να τα φάμε την επόμενη ή μερικές μέρες αργότερα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ενοχλήσεις στο στομάχι. Κατά πόσο αληθεύει κάτι τέτοιο;

Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο του δηλητηριώδους ωμού κρεμμυδιού

Ο  Joe Schwarcz, διευθυντής τους Γραφείου για την Επιστήμη και την Κοινωνία στο πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, υποστηρίζει ότι όχι μόνο τα κρεμμύδια δεν είναι επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, αλλά το αντίθετο. «Τα κρεμμύδια διαθέτουν μια ποικιλία θειούχων ενώσεων που έχουν αντιβακτηριακή δράση – φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να προστατεύσουν από τη γρίπη, η οποία είναι μια ιογενής νόσος». Επιπλέον, η κοπή ενός κρεμμυδιού προκαλεί την απελευθέρωση ενζύμων που ξεκινούν μια χημική αντίδραση για την παραγωγή θειικού οξέος. Το θειικό οξύ είναι αυτό που μας ερεθίζει τα μάτια και μας κάνει να κλαίμε. «Αλλά το θειικό οξύ αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη των βακτηρίων», συμπληρώνει.

κρεμμύδια
iStock

Επίσης, ο Schwarcz αναφέρει ότι η επιφάνεια ενός κομμένου κρεμμυδιού στεγνώνει γρήγορα, μειώνοντας την υγρασία που απαιτείται για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Ακόμη, υποστηρίζει ότι για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια πρέπει αρχικά να υπάρχει μια πηγή βακτηρίων. Και τα βακτήρια που αλλοιώνουν τα τρόφιμα δεν μεταφέρονται με τον αέρα αλλά χρειάζεται επαφή.

Η άποψη αυτήν επιβεβαιώνεται και από άλλους επιστήμονες. H National Onion Association αναφέρει ότι τα κομμένα κρεμμύδια δεν είναι δηλητηριώδη όταν τα διαχειριζόμαστε σωστά. Οι οδηγίες λένε ότι τα κρεμμύδια, αφού κοπούν, μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο για έως και 7 ημέρες. Αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε τα κρεμμύδια και όχι να τα καταναλώσετε ωμά, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε ακόμα και στην κατάψυξη.

Επομένως, αυτό που θα πρέπει να προσέχετε κατά την αποθήκευση είναι να μην τα ακουμπήσετε, για παράδειγμα, σε έναν μολυσμένο δίσκο κοπής ή να μην έχετε βρώμικα χέρια. Γιατί πράγματι τα μολυσμένα κρεμμύδια μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Όπως αναφέρει η Δρ. Gitanjali Kundu, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας στο Brookdale Community College στο Νιου Τζέρσεϊ, τα μολυσμένα κρεμμύδια μπορεί πράγματι να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία, ειδικά για τον ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό, δηλαδή ανθρώπους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.