ΓΙΑΤΙ (ΚΑΙ ΠΩΣ) ΝΑ ΦΑΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Τρεις σημαντικοί λόγοι και μερικές γευστικές και δημιουργικές προτάσεις για να βάλεις το κουνουπίδι στη διατροφή σου.
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποδώσει τον τίτλο «powerhouse» σε έναν αριθμό φρούτων και λαχανικών, ανάμεσά τους και το ταπεινό για πολλούς κουνουπίδι.
Μπορεί να μην σας αρέσει η μυρωδιά του, που απλώνεται σε όλο το σπίτι και δεν λέει να φύγει, αλλά η μεγάλη διατροφική του αξία το καθιστά σημαντική προσθήκη στο διαιτολόγιό σας.
Αν χρειάζεστε λίγο σπρώξιμο προκειμένου να το βάλετε στο πιάτο σας, σας έχουμε τρεις σοβαρούς λόγους να το κάνετε και μερικές δημιουργικές ιδέες για να το πετύχετε.
1. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες
Ένα φλιτζάνι κουνουπίδι περιέχει περίπου 3 γρ. φυτικών ινών. Ποσότητα καθόλου ευκαταφρόνητη. Οι φυτικές ίνες προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της φλεγμονής και στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, ανάμεσά τους οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες μάς χορταίνουν περισσότερο και περιορίζουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
2. Αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών
Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοσινολικά οξέα και ισοθειοκυανικά, ουσίες που φαίνεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Περιέχει, επίσης, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κινδύνου ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Ένα ακόμα αντιοξειδωτικό που περιέχει είναι η σουλφοραφάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όσον αφορά την καταστολή της ανάπτυξης του καρκίνου, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
3. Το κουνουπίδι περιέχει χολίνη
Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί σε πολλές χημικές αντιδράσεις, όπως π.χ. στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών και στη σύνθεση του DNA. Επίσης, είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και την έκκριση νευροδιαβιβαστών. Το κουνουπίδι είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού. Σε περίπτωση που δεν προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα, είναι πιθανό να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο ηπατικής και καρδιακής νόσου, πέρα από νευρολογικές διαταραχές, όπως η άνοια.
Το κουνουπίδι στη διατροφή μας
Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό που εύκολα μπαίνει στο διαιτολόγιό μας. Αρχικά, μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, με κάποιο ντιπ, κάτι που απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία. Μπορείτε, επίσης, να το μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους, όπως στον ατμό, στον φούρνο, στο τηγάνι, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί σε σούπες, σαλάτες, stir-fries, μαγειρευτά. Τέλος, είναι τόσο ευέλικτο υλικό, που μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα, οπως το ρύζι και το κους κους. Δειτε πώς η food editor του OW, Καρολίνα Δωρίτη, μετατρέπει το κουνουπίδι σε ένα λαχταριστό πιάτο με κους κους.