Καρολίνα Δωρίτη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΔΡΟΣΕΡΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Οι ζουμερές κόκκινες φράουλες της άνοιξης δίνουν την υπέροχη γεύση τους σε μια τάρτα με φράουλες με δροσερή αρωματική κρέμα.

Άνοιξη σημαίνει φράουλες αρωματικές και κατακόκκινες! Ονειρεμένο φρούτο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με άπειρους τρόπους. Η τάρτα με φράουλες είναι ένα γλυκό που αρέσει σε όλους. Για να γίνει όλη χειροποίητη, έχει μια διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.

Διαλέγουμε φράουλες καλής ποιότητας, μικρές, αρωματικές και κόκκινες κατά προτίμηση. Τις πλένουμε πολύ καλά και τις στεγνώνουμε επίσης καλά πριν τις τοποθετήσουμε πάνω στην κρέμα.

Σε αυτό το γλυκό χρησιμοποιώ γενικά μικρή ποσότητα ζάχαρης. Αν είναι ξινούτσικες οι φράουλες, μπορούμε στο τέλος να πασπαλίσουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη, αλλά εγώ συνήθως το αποφεύγω και πασπαλίζω μόνο με λίγα αμύγδαλα.

Την κρέμα την αρωματίζω με φυσική βανίλια, που η γεύση της είναι πραγματικά ασύγκριτη σε σχέση με τα υπόλοιπα σκευάσματα. Επίσης, προσθέτω στην κρέμα ξύσμα λεμονιού, που δένει τέλεια στη γεύση με τις φράουλες και τη βανίλια. Διαλέγουμε πάντα καλά λεμόνια ακέρωτα και βιολογικά κατά προτίμηση.

Το γάλα φροντίζω να είναι καλής ποιότητας και πλήρες. Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια γλυκά, που βασίζονται στην κρέμα. Για τον ίδιο λόγο βάζω και το βουτυράκι στο τέλος. Για να κρατήσω πιο ελαφριά την κρέμα, της προσθέτω γιαούρτι στραγγιστό. Έτσι, το σπάω κάπως λιπαρό στοιχείο της, κρατώντας τα ωραία αρώματα και τη βελούδινη υφή που θέλω να έχω.

Απολαύστε τη χωρίς τύψεις!

Συνταγή για τάρτα με φράουλες

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά για την παρασκευή, 30 λεπτά για το ψήσιμο και περίπου 2 ώρες αναμονής συνολικά
  • Vegetarian

τάρτα με φράουλες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 500 γρ. φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 90 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γ. βανίλια
  • 1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα

Για την κρέμα

  • 270 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 λοβός βανίλιας
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κρόκος
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το γαρνίρισμα

  • Φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο ή άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Χωρίζουμε το αβγό σε κρόκο και ασπράδι. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να τριφτεί και να θυμίζει άμμο.

Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το φτερό για 1-2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει. Την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά.

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα περίπου 28 εκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

τάρτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στον πάγκο, βάζουμε από πάνω τη ζύμη μας σε μπάλα (χωρίς τη μεμβράνη) και από πάνω ένα δεύτερο φύλλο λαδόκολλας. Πατάμε τη ζύμη πάνω από τη λαδόκολλα και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 1 εκ.

ζύμη για τάρτα
Καρολίνα Δωρίτη

Αφαιρούμε το ένα φύλλο λαδόκολλας και, σηκώνοντας τη ζύμη με το κάτω φύλλο, τη μεταφέρουμε στην ταρτιέρα και προσεκτικά την κάνουμε τούμπα. Κόβουμε τριγύρω ότι περισσεύει. Εναλλακτικά, μπορούμε να την ανοίξουμε τη ζύμη πάνω στην ταρτιέρα πιέζοντας με τα δάχτυλα, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.

τάρτα
Καρολίνα Δωρίτη

Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης σε διάφορα σημεία.

τάρτα
Καρολίνα Δωρίτη

Επιστρέφουμε πάνω από την ζύμη το φύλλο της λαδόκολλας και βάζουμε από πάνω φασόλια ή ρύζι για βάρος. Αυτό το κάνουμε για να μη φουσκώσει η ζύμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

τάρτα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, αλείφουμε με το ασπράδι και ψήνουμε ξανά στον φούρνο, στη χαμηλή σχάρα για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα. Χαράζουμε το λοβό της βανίλιας με μαχαίρι και με κουταλάκι μαζεύουμε τα εσωτερικά σποράκια. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα μαζί με τα σποράκια και ολόκληρο το λοβό.

Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις έρθει σε βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και να αρωματιστεί επιπλέον με τη βανίλια. Σουρώνουμε ή απλά αφαιρούμε το λοβο.

Χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα ή σε μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά, να ασπρίσει και να αφρατεψει.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να είναι λείο. Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών στο ζεστό γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συγχρόνως με σύρμα. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο.

Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού. Καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να ακουμπάει πάνω στην κρέμα. Αυτό το κάνουμε για να διατηρηθεί ωραία η υφή της και να μη σχηματιστεί πέτσα. Βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.

Απλώνουμε στην τάρτα την κρέμα και διακοσμούμε με τις κομμένες φράουλες.

τάρτα με φράουλες
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου ή άχνη ζάχαρη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.