ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Αν φέτος το Πάσχα δεν σουβλίσεις και δεν ψήσεις, προτείνουμε να φτιάξεις κατσικάκι στην κατσαρόλα με αγκινάρες και υπέροχο αβγολέμονο. Στο λέμε από τώρα, για να έχεις χρόνο να το παραγγείλεις.
Ελληνικό Πάσχα χωρίς αρνί ή κατσικάκι δεν γίνεται! Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε πιάτα που πρωταγωνιστούν αυτά τα κρέατα και τα λατρεύω σε όλες τους τις εκδοχές. Πέρα από τα σουβλιστά, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές της κατσαρόλας στις οποίες το αρνί ή το κατσίκι δένουν μαγικά με πρασινάδες και λαχανικά της άνοιξης, με μπόλικα μυρωδικά και συχνά αβγολέμονο, που απογειώνει τις γεύσεις με μοναδικό τρόπο. Τέτοια πιάτα είναι κατά τη γνώμη μου αφιέρωμα στην άνοιξη!
Οι αγκινάρες είναι επίσης στην εποχή τους. Προτιμώ τις άγριες και ειδικά τις αγκινάρες Τήνου, τις οποίες αναζητάω πάντα στις λαϊκές. Όσο πιο αγκαθωτές, τόσο πιο καλές! Έχουν βέβαια μια διαδικασία στο καθάρισμα, αλλά αξίζει τον κόπο. Σηκώνουμε μανίκια φοράμε γάντια και καθαρίζουμε χωρίς φόβο.
Λίγα είναι τα λαχανικά –ή μάλλον να πω λουλούδια, αφού για λουλούδι πρόκειται– που έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες όσες η αγκινάρα. Άσε που είναι μοναδικά νόστιμη! Από μικρή τις έχω στο top 10 με τα αγαπημένα μου φαγητά.
Αν λοιπόν φέτος το Πάσχα δεν σουβλίσετε και δεν ανάψετε κάρβουνα ή φούρνο, προτείνω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, που εγώ λατρεύω. Ας γιορτάσουμε την άνοιξη με αυτόν το υπέροχο μυρωδάτο πιάτο!
Συνταγή για κατσικάκι με αγκινάρες
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 40 λεπτά
- Gluten-free
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 1.200 γρ. κατσικάκι μπούτι, κομμένο σε μερίδες με το κόκαλο
- 10 αγκινάρες φρέσκιες
- 3 λεμόνια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μεσαία, κομμένα σε καρέ
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκια, χοντροκομμένα (και το πράσινο μέρος)
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 ml τσικουδιά
- 500 ml ζεστό νερό
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Για το αβγολέμονο
- 2 αβγά
- 60 ml χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες ως εξής: Ξεκινάμε κόβοντας τα κοτσάνια.
Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα και κόβουμε το πάνω μέρος.
Καθαρίζουμε προσεκτικά με μαχαίρι την έξω πλευρά μέχρι κάτω στο κοτσάνι που κρατήσαμε.
Βάζουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες σε μπολ με νερό και στυμμένα λεμόνια, για να μην μαυρίσουν.
Πλένουμε το κατσικάκι καλά και το στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από τις δύο πλευρές, να πάρει χρώμα. Το μεταφέρουμε σε πιάτο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Στην ίδια κατσαρόλα με τα υγρά που έχουν μείνει προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι φρέσκο, ανακατεύουμε και επιστέφουμε το κατσικάκι μέσα.
Σβήνουμε με τσικουδιά και προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση. Προσθέτουμε το νερό, καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 30-35 λεπτά.
Προσθέτουμε μέσα τις αγκινάρες «φυτεύοντάς» τες ανάμεσα στο κρέας. Προσθέτουμε το μάραθο και τον άνηθο. Ξανακλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για ακόμα 30-35 λεπτά, μέχρι να τσιμπάμε το κατσίκι με πιρούνι και να είναι πολύ μαλακό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο.
Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ.
Σε τρίτο μπολ χτυπάμε τους κρόκους και προσθέτουμε σιγά-σιγά το λεμόνι. Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε τη μαρέγκα μέσα στους κρόκους. Σιγά-σιγά προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό μέσα στο αυγολέμονο, χτυπώντας παράλληλα με σύρμα. Θα βάλουμε περίπου 3-4 κουτάλες της σούπας.
Μετά περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο, κλείνουμε το καπάκι και κρατώντας γερά με τα χέρια μας την κατσαρόλα με το καπάκι κλειστό κουνάμε να ανακατευτεί το αβγολέμονο. Σερβίρουμε.