Unsplash Pavel

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΔΑΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ

Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για την ψυχή και το σώμα. Οι ειδικοί την ονομάζουν «δασοθεραπεία» και στο εξωτερικό έχει ήδη αρχίσει να συνταγογραφείται από τους γιατρούς. Πώς μπορούμε να την εφαρμόσουμε με απλούς τρόπους;

Το ότι η επαφή με τη φύση μάς κάνει να νιώθουμε όμορφα είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και αιώνες. Οι ήχοι του δάσους, η μυρωδιά των δέντρων, το φως του ήλιου ανάμεσα στις φυλλωσιές, ο καθαρός αέρας, όλα αυτά μαζί μοιάζει να μας μεταδίδουν μια άμεση αίσθηση ευεξίας.

Απαλύνουν το άγχος και τις ανησυχίες μας, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να καθαρίσουμε τις σκέψεις μας. Ίσως επειδή η επαφή με τη φύση είναι στη... φύση μας, λίγες ώρες στο βουνό, το δάσος ή έστω το πάρκο, βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεσή μας, μας δίνουν πίσω τη χαμένη ενέργειά μας και μας αναζωογονούν.

Η φύση είναι φάρμακο

Εκτός όμως από τη διάθεση, είναι και η σωματική υγεία που οφελείται σημαντικά από την επαφή με τη φύση. Έχει βρεθεί ότι οι βόλτες στο δάσος οφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και τον μεταβολισμό και ενεργοποιούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού εναντίον της καρκινογένεσης.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι πλέον χρησιμοποιείται ευρέως ο όρος «forest bathing» για να περιγράψει την ευεργετική επαφή με τη φύση ως μια δραστηριότητα που «λούζει» και αναγεννά το σώμα και την ψυχή. Αυτή η επαφή με τη φύση, που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «δασοθεραπεία», έχει φτάσει πλέον να συνταγογραφείται και επισήμως από ορισμένους γιατρούς στη δύση.

Δασοθεραπεία
Unsplash Anastasiya Romanova

Οι γιατροί συνταγογραφούν το δάσος

Στον Καναδά μάλιστα δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά τώρα και στο Βέλγιο η τάση αυτή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με τον Hans Keune, συντονιστή του τμήματος Φροντίδας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, η φύση έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της φαρμακευτικής αγωγής: «Ένα χάπι μπορεί συνήθως να κάνει ένα πράγμα, μερικές φορές και δύο, στο πλαίσιο μιας στοχευμένης θεραπείας. Η φύση όμως μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη ταυτόχρονα».

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής με καρκίνο θα ξεπεράσει το πρόβλημα αγκαλιάζοντας κορμούς δέντρων. Η κλασική, φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ακολουθείται. Η «δασοθεραπεία» όμως συνταγογραφείται συμπληρωματικά και μάλιστα σε συγκεκριμένη δοσολογία.

Η Lotte Mortier De Borger, γενική γιατρός στην πανεπιστημιακή κλινική του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, της οποίας η διατριβή έχει να κάνει με την ευεργετική σχέση μεταξύ φύσης και υγείας, συνταγογραφεί τη δασοθεραπεία σε ασθενείς με έντονο άγχος και άλλα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με αυτό. Εκείνοι παίρνουν με χαρά αυτές τις συνταγές και υπόσχονται ότι θα ακολουθήσουν την αγωγή, εφόσον ξέρουν καλά πόσο καλό τους κάνει η φύση.

Δασοθεραπεία
Unsplash Jeremy Bishop

Πώς θα κάνετε δασοθεραπεία

Για τα ελληνικά δεδομένα, βέβαια, αυτό ακούγεται από «τραβηγμένο» έως «μη επιστημονικό». Κανείς γιατρός μέχρι τώρα –και έχω δει αρκετούς– δεν μου έχει μιλήσει για τη φύση, εκτός ίσως από μία ψυχολόγο (που δεν είναι γιατρός) η οποία τη σύστησε για το παιδικό άσθμα της κόρης μου. Κι όμως, «για τα μικρά παιδιά η φύση μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική στην πρόληψη του άσθματος», αναφέρει o Keune.

Με συνταγή ή χωρίς, η βόλτα στη φύση κάνει καλό. Αν θέλετε να εντάξετε κι εσείς λίγη δασοθεραπεία στο πρόγραμμά σας, υπάρχουν ορισμένες απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε. Ο Ιάπωνας Qing Li, γιατρός ανοσολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής Nippon στο Τόκυο, είναι ο πιο διάσημος γιατρός δασοθεραπείας διεθνώς. Έχει καταπιαστεί εκτεταμένα με τη μελέτη της σχέσης υγείας και φύσης και έχει γράψει το βιβλίο Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness. Είναι λοιπόν ο καταλληλότερος να δώσει μερικές διαχρονικές συμβουλές.

Δασοθεραπεία
Unsplash Nick Chalkiadakis

  • Δεν είναι απαραίτητο να πάτε σε κάποιο δάσος. Οποιοδήποτε σημείο στη φύση με πράσινο είναι κατάλληλο. Ακόμη και ο κήπος σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει το τηλέφωνο στο σπίτι. Περπατήστε άσκοπα και αργά. Ακολουθήστε τη μύτη σας. Απολαύστε τους ήχους, τις μυρωδιές και τα χρώματα της φύσης και αφήστε το δάσος να «εισχωρήσει» μέσα σας.
  • Αυτο θα γίνει μέσα από τις 5 αισθήσεις. Ακούστε τα πουλιά να τραγουδούν. Κοιτάξτε τα διαφορετικά φύλλα των δέντρων και πώς το φως του ήλιου περνάει μέσα από τα κλαδιά. Μυρίστε τη φρεσκάδα του αέρα καθώς παίρνετε βαθιές αναπνοές. Αγγίξτε ή αγκαλιάστε τον κορμό ενός δέντρου. Βουτήξτε τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας σε ένα ρυάκι. Ξαπλώστε στο έδαφος. Έτσι θα συνδεθείτε με τη φύση.
  • Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να συνδεθείτε με τη φύση: γιόγκα, πικ νικ, Tai Chi, διαλογισμός, ασκήσεις αναπνοής, σκανδιναβικό περπάτημα και παρατήρηση φυτών.

Το δάσος της δικής σας καρδιάς

Στην Ιαπωνία, στο δάσος Iinan Furusato-no-Mori, το πρόγραμμα δασοθεραπείας περιλαμβάνει ξεναγήσεις. Υπάρχουν εκεί διαθέσιμοι γιατροί για να προσφέρουν μια γενική αξιολόγηση της υγείας βάσει ενός ερωτηματολογίου. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής επεξεργάζεται το καλύτερο σχέδιο περπατήματος για τον καθένα. Δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι εκεί.

Επιλέξτε το μέρος που σας ταιριάζει. Αν αγαπάτε τη μυρωδιά του υγρού εδάφους, θα είστε πιο χαλαροί κοντά στα πλατάνια του χωριού σας. Ίσως κάπου εκεί, κοντά στο χωριό που περάσατε τα περισσότερα καλοκαίρια σας ως παιδί, να υπάρχει ένα σημείο που θα ανασύρει ευτυχισμένες στιγμές από το παρελθόν. Εκεί, η σύνδεσή σας με τη φύση θα είναι πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική. Ακολουθήστε την καρδιά σας!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.