ΕΝΑ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ COVID-19 ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ
Μια χημική ουσία που υπάρχει στο μπρόκολο φαίνεται να αποτελεί όπλο κατά του κορονοϊού αλλά και του κοινού κρυολογήματος.
Έως τις 4 Απριλίου 2022, περισσότερα από 489 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ, με περισσότερους από 6 εκατ. θανάτους. Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν λίγο πάνω από 3 εκατ. όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 27.684 όσον αφορά τους θανάτους.
Είναι εύλογο να προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε οτιδήποτε μπορεί να μας ισχυροποιήσει ενάντια στον κορονοϊό, που, όπως φαίνεται, θα μας κρατά παρεά για αρκετό καιρό ακόμα. Για άλλη μια φορά, η διατροφή έρχεται να δώσει ένα χέρι βοηθείας. Αυτή τη φορά μέσα από το όχι και τόσο αγαπητό –σε κάποιους από εμάς– μπρόκολο. Το οποίο οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει νερόβραστο, αν και η food editor του OW θυμίζει ότι υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι να το απολαύσεις, π.χ. σε μια πρωτότυπη σαλάτα ή ένα ασιατικό πιάτο.
Όπως αναφέρουν ερευνητές από το Παιδιατρικό Κέντρο του Johns Hopkins, εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο αλλά και σε άλλα σταυρανθή (π.χ. λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανίδα), μπορεί να προσθέσει ένα νέο όπλο στη φαρέτρα μας ενάντια στους ιούς που προκαλούν όχι μόνο COVID-19, αλλά και το κοινό κρυολόγημα.
Η μελέτη για το μπρόκολο
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology, υποστηρίζει ότι το φυτοχημικό σουλφοραφάνη, μπορεί να αναστείλει σε κύτταρα και ποντίκια τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2, του κορονοϊού που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, καθώς και ενός ακόμα ανθρώπινου κορονοϊού.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν άλλους ιούς και βακτήρια, εστιάζοντας στην εύρεση μιας πιθανής θεραπείας, εξηγεί η μικροβιολόγος Lori Jones-Brando, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και βασική συγγραφέας της μελέτης. «Αποφάσισα να δοκιμάσω τη σουλφοραφάνη, γιατί έχει φανεί η μέτρια δράσης της απέναντι σε άλλους μικροβιακούς παράγοντες», συμπληρώνει.
Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές εξέθεσαν κύτταρα σε σουλφοραφάνη για μία με δύο ώρες και στη συνέχεια τα μόλυναν με τον ιό SARS-CoV-2 και τον κορονοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χαμηλές μικρομοριακές συγκεντρώσεις της ουσίας μείωσαν κατά 50% τον πολλαπλασιασμό έξι στελεχών του SARS-CoV-2, ανάμεσα στα οποία ήταν και οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, καθώς και του ιού του κοινού κρυολογήματος.
Έπειτα, διεξήγαγαν μελέτες σε μοντέλα ποντικιών με λοίμωξη SARS-CoV-2 και βρήκαν ότι η χορήγηση 30ml ουσίας/κιλό βάρους πριν από τη νόσηση περιόρισε σημαντικά την απώλεια βάρους που συνήθως ακολουθεί τη λοίμωξη. Επιπλέον, η χορήγηση πριν από τη λοίμωξη οδήγησε σε μείωση του ιικού φορτίου κατά 17% στους πνεύμονες και κατά 9% στην ανώτερη αναπνευστική οδό, καθώς και του μεγέθους της πνευμονικής βλάβης κατά 29% σε σύγκριση με «άρρωστα» ποντίκια που δεν τους χορηγήθηκε σουλφοραφάνη.
Παρά τα εμβόλια και τα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας και μπορεί να έχουν παρενέργειες, αποτελεσματικοί αντιικοί παράγοντες εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι για την πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19, τονίζει η Jones-Brando. «Η σουλφοραφάνη θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη, λιγότερο δαπανηρή, ασφαλής και άμεσα διαθέσιμη στο εμπόριο θεραπεία».