iStock

ΕΡΕΥΝΑ: ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ «POWER NAP»

Αν έχετε αναρωτηθεί τι θα μπορούσε να ενισχύσει την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών σας, νέα στοιχεία δείχνουν πως ένας σύντομος ύπνος μέσα στην ημέρα είναι ό,τι πρέπει.

Τα οφέλη ενός υπνάκου μέσα στην ημέρα –που λέγεται και «σιέστα» ή «power nap»– είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι για τους ενήλικες ένας τέτοιος σύντομος ύπνος συμβάλλει στην εγρήγορση, τη μείωση του στρες, την αποτελεσματικότητα στις εργασίες αλλά και τη γνωστική και συναισθηματική υγεία. Τι ισχύει όμως για τα παιδιά;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Society for Research in Child Development, ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 32 παιδιά μεταξύ 3 και 5 χρονών, που κοιμόνταν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε παιδί παρακολούθησε 7 συνεδρίες σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, οι οποίες ξεκίνησαν με την αξιολόγηση της ικανότητάς του να συνδυάζει ήχους με γράμματα.

Τα παιδιά πήραν μέρος σε μια άσκηση αντιστοίχισης γραμμάτων-ήχων χωρίς να έχουν κοιμηθεί προηγουμένως. Μετά από μια εβδομάδα επανέλαβαν την άσκηση, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά είχαν ξεκουραστεί προηγουμένως. Έπειτα, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ικανότητα των παιδιών να ταιριάζουν γράμματα και ήχους χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεστ.

ύπνος
iStock

Ένας σύντομος ύπνος συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν την τάση να αποδίδουν καλύτερα στη δοκιμασία με τα τυπωμένα γράμματα αφού είχαν κοιμηθεί προηγουμένως. Τα οφέλη του ύπνου στην ικανότητα των παιδιών να αντιστοιχίζουν ήχους και γράμματα παρέμειναν τα ίδια και την επόμενη ημέρα.

«Ένας υπνάκος μετά τη διαδικασία μάθησης μπορεί να διευκολύνει την ικανότητα αξιοποίησης των νεοαποκτηθέντων πληροφοριών σε μια νέα εργασία», αναφέρει στην ανακοίνωση τύπου η συγγραφέας της μελέτης, Dr. Hua-Chen Wang, από το Macquarie University. «Bρήκαμε μια θετική επίδρασή του στο πώς τα παιδιά μαθαίνουν την αντιστοίχιση γραμμάτων-ήχων, και συγκεκριμένα στη χρήση αυτής της γνώσης για την ανάγνωση άγνωστων λέξεων».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ικανότητα ενός παιδιού να αντιστοιχίζει τα γράμματα με τους ήχους κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας είναι δείκτης μέτρησης των πρώιμων δεξιοτήτων γραμματισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν καλές επιδόσεις τείνουν να γίνονται πιο εγγράμματα και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ανάγνωσης όταν μεγαλώνουν. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ύπνος επηρεάζει τη μνήμη και τις αναγνωστικές δεξιότητες των παιδιών ήταν μέχρι τώρα ασαφής.

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι, επειδή η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο προσχολικούς σταθμούς στο Σίδνεϊ (για να νιώθουν πιο άνετα τα παιδιά) και όχι σε εργαστήριο, δεν μπόρεσαν να εμβαθύνουν σχετικά με το ποιες είναι οι βιολογικές διεργασίες που συμβάλλουν σε αυτά τα οφέλη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.