3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ
Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που όσο κι αν φαίνονται άνευ σημασίας, μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία του εγκεφάλου – και όχι μόνο. Ένας νευρολόγος τις φωτίζει, εξηγώντας γιατί ο ίδιος τις έχει σταματήσει εντελώς.
Ο κινεζικής καταγωγής Dr Baibing Chen είναι νευρολόγος και ερευνητής στην περίφημη Mayo Clinic των ΗΠΑ. Από την επαγγελματική του εμπειρία, έχοντας μελετήσει σε βάθος τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αναφορικά με την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.
Καθώς η υγεία του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική ανθρώπινη υγεία, σωματική και ψυχική, οποιαδήποτε συμβουλή και πληροφορία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την πρόληψη. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε ποιες 3 συνήθειες δεν υιοθετεί ποτέ ο ίδιος ως νευρολόγος και γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.
1. Δεν χρησιμοποιεί συσκευή μασάζ στον αυχένα
Οι καρωτίδες αρτηρίες και οι σπονδυλικές αρτηρίες, τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, βρίσκονται στον αυχένα και είναι σχετικά επιφανειακές (ειδικά οι πρώτες). Είναι όμως και ευάλωτες σε βλάβες, έτσι οι δονήσεις που προκαλεί μια συσκευή μασάζ μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους.
Συγκεκριμένα, οι δονήσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο για διαχωρισμό των αυχενικών αρτηριών, μία κατάσταση που στην επιστημονική ορολογία αναφέρεται ως σχίσιμο στον έσω χιτώνα της αρτηρίας. Καθώς το αίμα συγκεντρώνεται στο σημείο του διαχωρισμού, οδηγεί στον σχηματισμό θρόμβου και συνεπώς σε μειωμένη παροχή προς τον εγκέφαλο. Αν ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος, μπορεί να περιορίσει σημαντικά την παροχή αίματος και να προκαλέσει εγκεφαλικό.
Επιπλέον, στις καρωτίδες αρτηρίες μπορεί να έχουν συσσωρευτεί αθηρωματικές πλάκες, χωρίς να το γνωρίζει ένας ασθενής. Οι ισχυρές δονήσεις ή η άσκηση πίεσης ενδέχεται να αποσπάσουν αυτές τις πλάκες, οδηγώντας στον σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
2. Δεν ακούει δυνατά μουσική από ακουστικά
Η δυνατή μουσική δεν είναι μόνο κακή για τα αυτιά, είναι στην πραγματικότητα κακή και για τον εγκέφαλo. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια ήπια απώλεια ακοής διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας, ενώ η σοβαρή απώλεια ακοής τον πενταπλασιάζει.
Όταν ο εγκέφαλος ζορίζεται για να επεξεργαστεί τον ήχο, ανακατανέμει τις δυνάμεις του, μειώνοντας αυτές που αφορούν τη μνήμη και τη σκέψη ώστε να ενισχύσει την ακοή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Ήχοι πάνω από 85 ντεσιμπέλ, παρόμοιοι με αυτούς που προκαλούνται από την κίνηση σε μια πόλη, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά με την πάροδο του χρόνου.
Η έκθεση σε περισσότερα από 100 ντεσιμπέλ (για παράδειγμα, σε μια συναυλία ή δίπλα σε πολλά ηχεία μέγιστης έντασης) μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής σε μόλις 15 λεπτά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε μια ήπια απώλεια ακοής συστήνονται ακουστικά βαρηκοΐας, επειδή συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου της άνοιας.
3. Δεν συγκρατεί το φτέρνισμά του
Το φτέρνισμα δημιουργεί εσωτερική πίεση υψηλότερη κι από την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου. Όταν κανείς το συγκρατεί, το σώμα διοχετεύει αυτή την πίεση σε ευαίσθητες περιοχές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη σε ρήξη τυμπάνου.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η πίεση μπορεί ακόμη και να σπάσει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε υπαραχνοειδή αιμορραγία ή ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, ειδικά σε άτομα με ανευρύσματα ή προβληματικές αρτηρίες.
«Η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι να αφήσετε το φτέρνισμα να εκτονωθεί φυσικά, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας», συμβουλεύει ο Dr Baibing.