ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΕΠΟΧΙΚΗ ΣΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ;
Δεν είναι στη φαντασία σου. Μπορεί όντως η εποχική αλλεργία που σε ταλαιπωρεί να έχει επιδεινωθεί. Θες να μάθεις πού ενδεχομένως οφείλεται αυτό;
Μπορεί πολλοί εκεί έξω να χαίρεστε που επιτέλους έφτιαξε ο καιρός, αλλά όσοι υποφέρουμε από εποχικές αλλεργίες δεν είμαστε και τόσο χαρούμενοι. Όλη αυτή η γύρη και η σκόνη έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σταματήσουμε το φτέρνισμα, ενώ ο πονοκέφαλος, τα δακρυσμένα μάτια και η βουλωμένη μύτη είναι μόνιμοι σύντροφοί μας.
Σύμφωνα με την European Academy of Allergy and Clinical Immunology, «η αλλεργία είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση στην Ευρώπη. Ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα θεωρούνταν σπάνια, τις τελευταίες δεκαετίες γίναμε μάρτυρες μιας δραματικής αύξησης της επιβάρυνσης της νόσου. Σήμερα, περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από χρόνιες αλλεργικές παθήσεις». Αλλά και το Asthma and Allergy Foundation of America (AAFA) προβλέπει ότι το 2025 θα είναι μια ακόμη σκληρή χρονιά για τις εποχικές αλλεργίες.
Γιατί επιδεινώνονται οι εποχικές αλλεργίες;
Εδώ μπαίνει στη συζήτηση η κλιματική αλλαγή, καθώς το φτέρνισμα και το μπούκωμα είναι μερικές από τις… σειρήνες της. Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε ορισμένες περιοχές η γύρη είναι πλέον μια απειλή με την οποία συνυπάρχουμε σχεδόν όλο τον χρόνο. Μάλιστα, ο βασικός αυτός παράγοντας της εποχικής αλλεργίας όχι μόνο εμφανίζεται νωρίτερα και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, αλλά μας κάνει παρέα μεγαλύτερο διάστημα όσο περνούν τα χρόνια. «Την άνοιξη, η γύρη των δέντρων αρχίζει να εμφανίζεται 20 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με 30 χρόνια πριν», αναφέρει ο Kenneth Mendez, Διευθύνων Σύμβουλος της AAFA.
Υπάρχουν δύο βασικοί μηχανισμοί που οδηγούν την τάση αυτή και προκαλούνται από την εξάρτηση του ανθρώπου από τα ορυκτά καύσιμα:
- Από τη μία, οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν ως αποτέλεσμα τα φυτά να παράγουν περισσότερη γύρη, αφού μεγαλώνουν πιο γρήγορα και παράγουν περισσότερα άνθη.
- Από την άλλη, τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα θερμαίνουν τον πλανήτη, που σημαίνει ότι έχουμε πιο ζεστούς και σύντομους χειμώνες και ότι η άνοιξη έρχεται νωρίτερα. Άρα, έχουμε και μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης των φυτών.
Η γύρη δεν είναι το μόνο πρόβλημα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση από όζον, αιωρούμενα σωματίδια, ενώσεις θείου και αζώτου μπορεί να προκαλέσει τα δικά της αναπνευστικά προβλήματα, που όταν συνυπάρχουν με τις εποχικές αλλεργίες, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Τα καυσαέρια, για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσουν την αλλεργιογόνο δράση της γύρης των κοντινών φυτών, ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει ο καπνός από πυρκαγιές. Το αστικό περιβάλλον είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας. Τα κέντρα των πόλεων, π.χ., τείνουν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τις περιαστικές περιοχές, παρουσιάζοντας έτσι υψηλότερες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων και επιδεινώνοντας τις αλλεργίες.
Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η γύρη δεν είναι το μόνο αλλεργιογόνο που επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Η άνοδος των θερμοκρασιών και οι βροχοπτώσεις αυξάνουν τον αριθμό και τη διάρκεια ζωής των σπορίων μούχλας.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Αν κάποιος έχει ιστορικό εποχικών αλλεργιών, είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί αλλεργιολόγο, που θα τον κατευθύνει και θα του συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Το ίδιο οφείλει να κάνει και όποιος δεν γνωρίζει αν έχει αλλεργία, αλλά έχει τα γνωστά συμπτώματα. Πέρα από αυτό, όσοι υποφέρουμε αυτήν την εποχή μπορούμε να κάνουμε και τα εξής:
- Να παρακολουθούμε τις προβλέψεις για τα επίπεδα της γύρης, που καταγράφονται σε διάφορες ιστοσελίδες πρόγνωσης καιρού, όπως το Meteo.
- Να αποφεύγουμε τις εξωτερικές δραστηριότητες τις πρωινές ώρες.
- Να κλείνουμε πόρτες και παράθυρα.
- Να αφήνουμε παλτό και παπούτσια έξω από το σπίτι.
- Να καθαρίζουμε τα κατοικίδια μετά τη βόλτα.
- Να χρησιμοποιούμε φίλτρα HEPA (σε καθαριστές αέρα και ηλεκτρικές σκούπες).