ΦΤΙΑΞΕ ΕΥΚΟΛΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΟ 5 ΥΛΙΚΑ
Φτιάξε εύκολα σπιτικά κριτσίνια τυριού από φαρίνα βρόμης – τραγανά, αρωματικά και τέλεια για σνακ ή συνοδευτικό.
Τα κριτσίνια τυριού από φαρίνα βρόμης είναι ένα τραγανό, πεντανόστιμο σνακ, ιδανικό για στιγμές λιγούρας μέσα στη μέρα που χρειάζεσαι μια σπιτική λιχουδιά. Με θρεπτική βάση από αλεύρι βρόμης, προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα κλασικά κριτσίνια. Το τυρί δίνει πλούσια γεύση και, βέβαια, είναι τέλεια για να αναβαθμίσεις το «βραδινό γιαούρτι» σου, να τα απολαύσεις με χούμους, να τα σερβίρεις με πλατό τυριών ή να τα πάρεις σε «ταπεράκι» στο γραφείο, την εκδρομή, οπουδήποτε.
Τα κριτσίνια από φαρίνα βρόμης είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν σνακ χωρίς συντηρητικά και χωρίς περιττά λιπαρά. Η προετοιμασία τους είναι γρήγορη και πανεύκολη, καθώς απαιτούν ελάχιστα υλικά και λίγα λεπτά ψησίματος.
Μπορείς να φτιάχνεις τα κριτσίνια σε μεγάλες δόσεις και να τα συντηρείς στην κατάψυξη για έως 3 μήνες. Μπορείς επίσης να προσθέσεις διάφορα μυρωδικά ή μπαχαρικά, όπως ρίγανη, πάπρικα ή θυμάρι, για επιπλέον άρωμα και γεύση.
Tips για τέλεια κριτσίνια
- Για να γίνουν τα κριτσίνια πολύ τραγανά, πρέπει να είναι διπλοφουρνιστά, δηλαδή τα ψήνουμε, τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα ψήνουμε ξανά για ακόμα 2 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε τη χαρακτηριστική υφή που έχουν τα κριτσίνια στους φούρνους.
- Διατήρησε τα κριτσίνια τυλιγμένα με αντικολλητικό χαρτί σε ένα αεροστεγές δοχείο σε ντουλάπι έως και 5 μέρες, ώστε να μείνουν τραγανά.
Συνταγή για κριτσίνια τυριού από φαρίνα βρόμης
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά
- 200 γρ. φαρίνα βρόμης
- 100 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή παρμεζάνα)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 80 ml νερό
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φαρίνα βρόμης, το τριμμένο τυρί, το αλάτι και τα μυρωδικά (αν χρησιμοποιούμε).
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Πλάθουμε τη ζύμη σε λεπτά κριτσίνια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 16 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ψήνουμε για ακόμα 2 λεπτά, για να γίνουν εντελώς τραγανά.