ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΔΙΝΕΙ 5 ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Για να μην υποφέρουμε από δυσπεψία την Κυριακή του Πάσχα, διατροφολόγος δίνει 5 συμβουλές που έχει νόημα να ακολουθήσουμε από το πρωί.
Χρόνια τώρα, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας προειδοποιεί ότι κάθε Κυριακή του Πάσχα, μετά τα γιορτινά τραπέζια, καταγράφεται σημαντική αύξηση εμφραγμάτων. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας λιπαρών, που περιέχονται τόσο στη μαγειρίτσα που οι περισσότεροι τρώμε αργά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, και μάλιστα έπειτα από νηστεία, όσο και στο λιπαρό κρέατος στις σούβλες ανήμερα του Πάσχα.
Το φαινόμενο, βέβαια, δεν αποτελεί αποκλειστικό ελληνικό προνόμιο. Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά, για παράδειγμα, κάθε χρόνο «χτυπά καμπανάκια» ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οπότε καταγράφονται πολλά δυσάρεστα περιστατικά εξαιτίας της υπερφαγίας – το δικό τους Πάσχα δεν περιλαμβάνει το δικό μας διατροφικό ξεσάλωμα. Προφανώς και θα απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι παρέα με τους αγαπημένους μας. Δεν χρειάζεται, όμως, κυριολεκτικά να σκάσουμε. Ούτε χρειάζεται να μπούμε και σε κατάσταση ασιτίας αμέσως μετά.
Τι να προσέξουμε στη διατροφή μας την Κυριακή του Πάσχα;
Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου εξηγεί στο OW πώς ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα έχει νόημα η διατροφή μας να έχει κάποιο πρόγραμμα.
1. Ξεκινάμε τη μέρα μας τρώγοντας ένα ελαφρύ πρωινό
«Έχει σημασία να μην χάσουμε τον έλεγχο σε αυτά που θα φάμε. Έτσι, χρειάζεται από το πρωί να διατηρήσουμε το διατροφικό πρόγραμμα της ημέρας και όχι να προ-αποφασίσουμε ότι επειδή θα "πέσουμε με τα μούτρα" στο κρέας το μεσημέρι, θα παραλείψουμε το πρωινό», λέει η κ. Παπαδοπούλου. Έτσι, «προτιμάμε να φάμε ένα ελαφρύ πρωινό, καθώς και ένα δεκατιανό, το οποίο μπορεί να είναι ένα φρούτο. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε ελέγξει και περιορίσει λίγο την όρεξή μας πριν το μεσημεριανό τραπέζι».
2. Στο πασχαλινό τραπέζι ελέγχουμε τι θα βάλουμε στο πιάτο μας
Το δεύτερο που χρειάζεται να ελέγξουμε σύμφωνα με τη διατροφολόγο είναι τι θα βάλουμε στο πιάτο μας. «Αντί να τσιμπολογάμε από διάφορα φαγητά και ορεκτικά, είναι προτιμότερο να βάλουμε αυτά που θέλουμε να φάμε στο πιάτο μας, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα της ποσότητας, αλλά και της ποικιλίας», λέει.
Συμπληρώνει ότι ελέγχοντας την ποσότητα του φαγητού που θα φάμε το μεσημέρι δεν δημιουργείται δυσφορία και έτσι μπορούμε αν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ και το βράδυ. «Αν κάνουμε υπερφαγία το μεσημέρι, αυτό θα οδηγήσει σε δυσπεψία. Λόγω της δυσπεψίας, δεν θα θέλουμε να φάμε τίποτα για πολλές ώρες μετά κι έτσι θα μείνουμε νηστικοί, οπότε θα οδηγηθούμε σε υπογλυκαιμία. Η υπογλυκαιμία, όπως είναι γνωστό, μας οδηγεί συνήθως σε εντελώς λάθος διατροφικές επιλογές». Η ίδια τονίζει για ακόμα μια φορά τη σημασία του πρωινού γεύματος, χάρη στο οποίο ρυθμίζεται η διατροφή μας όλη την ημέρα.
3. Αναφορικά με το βραδινό: Ακούμε το σώμα μας
Αν παρ’ όλα αυτά το παρακάναμε με το μεσημεριανό, φάγαμε πολύ κρέας, μετά πολλά γλυκά, ήπιαμε αλκοόλ και καφέ στις 5 το απόγευμα, με το βραδινό τι κάνουμε; Πρέπει οπωσδήποτε να φάμε κάτι; «Καταρχάς, ακούμε το σώμα μας», απαντά η διατροφολόγος. «Αν νιώσουμε ότι δεν θέλουμε να φάμε, δεν θα φάμε με το ζόρι, γιατί αυτό επιδεινώσει τη δυσπεψία. Αν, όμως, θελήσουμε να φάμε κάτι, αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να μην είναι τόσο λιπαρό όσο το μεσημεριανό μας γεύμα».
Η ίδια προτείνει να φάμε δύο πασχαλινά αβγά, με ένα κριτσίνι, λίγο τυρί και ίσως σαλάτα που μπορεί να έμεινε από το μεσημεριανό. «Βάζουμε δηλαδή πρωτεΐνη, που φέρνει κορεσμό αλλά είναι και χαμηλή σε θερμίδες, με σκοπό να μην ξυπνήσουμε με υπογλυκαιμία το επόμενο πρωί και τσακίσουμε το τσουρέκι».
4. Tips για την Κυριακή του Πάσχα αν έχουμε υψηλή χοληστερόλη
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν αυξημένη «κακή» χοληστερόλη, η οποία σαφώς επιβαρύνεται με τις διατροφικές μας επιλογές τις ημέρες του Πάσχα. Εφόσον δεν έχουμε άλλη οδηγία από γιατρό, η σύσταση της ειδικού δεν είναι να μην φάμε στο γιορτινό τραπέζι, αλλά να προσέξουμε τα εξής:
- Να δημιουργήσουμε στο πιάτο μας μία 3άδα ή 4άδα, η οποία να περιλαμβάνει ορεκτικά, σαλάτα, αρνάκι και γλυκό. «Να μη φάμε, δηλαδή, μόνο λιπαρά ορεκτικά και κρέας», σημειώνει.
- Να καταναλώσουμε αλκοόλ με χαμηλό βαθμό αλκοόλης, π.χ. κρασί ή μπύρα, «για λιγότερη αποθήκευση λίπους στο συκώτι μας».
- Πέρα από το φαγητό και το αλκοόλ, τη χοληστερόλη ανεβάζουν και τα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι «ιδανικά, το πασχαλινό τσουρέκι και τα κουλούρια καλό θα ήταν να τα καταναλώνουμε πιο πρωινές ώρες, είτε για πρωινό είτε για δεκατιανό, συνοδεία χυμού ή γάλακτος, ώστε να μην πέσουν όλα μαζί στο τραπέζι και δημιουργηθούν συνδυασμοί που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη χοληστερόλη».
- Τέλος, εφόσον όλα τα κρεατικά και τα γλυκά θα είναι λιπαρά, καλό είναι τα τυριά που θα σερβίρουμε ή θα επιλέξουμε, είτε πρόκειται για φέτα είτε για κίτρινα τυριά, να είναι ημι-άπαχα, δηλαδή 12-17% λιπαρά, ώστε να μην επιβαρυνθεί το πιάτο μας και με αυτά.
5. Βοηθάμε την πέψη μας με φυσικό τρόπο
Αν η υπερφαγία του μεσημεριού δεν μας επιτρέπει να φάμε κάτι το βράδυ, η κ. Παπαδοπούλου προτείνει να τσιμπήσουμε έστω ένα βρασμένο αβγό και ένα κριτσίνι, για να μη μας λείψουν τα θρεπτικά συστατικά, και να πιούμε ένα χωνευτικό αφέψημα. «Κάτι που θα έχει όξινη βάση, π.χ. λεμόνι. Προτείνω, λοιπόν, ένα αφέψημα με λουίζα, λεμονόχορτο, λίγο τζίντζερ και λεμόνι».
Η λουίζα ενισχύει τον μεταβολισμό και έχει χωνευτικές ιδιότητες, ενώ το λεμονόχορτο βοηθά να ξεπεραστεί η δυσπεψία και να μειωθούν τα αέρια του εντέρου. Το τζίντζερ ενισχύει τη λειτουργία του στομάχου και το λεμόνι βοηθά να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης, ενώ καταπραΰνει τη δυσπεψία και το φούσκωμα.