iStock

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΒΓΩΝ

Για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία το βάψιμο των πασχαλινών αβγών που θα στολίσουν το τραπέζι σου, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές.

Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μπλε, δεν έχει σημασία. Το βάψιμο των αβγών είναι από τα έθιμα που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Κάθε φορά, συγκεντρώνει την προσοχή όσων βρίσκονται εκείνη την ώρα στο σπίτι, μιας και είναι εύκολο η ετήσια αυτή παράδοση να μετατραπεί σε μια μικρή γιορτή με τσιμπολόγημα και κουβεντολόι.

Είτε χρησιμοποιείς φυτικές βαφές είτε βαφές του εμπορίου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό είναι να έχεις κατά νου, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά σου και να μην πάει τζάμπα ούτε ο κόπος, ούτε τα χρήματά σου.

Συμβουλή #1: Μην χρησιμοποιείς τα πιο φρέσκα αβγά

Αν μάζεψες ή αγόρασες φρέσκα αβγά, άσε τα στην άκρη. Για τις πασχαλινές σου δημιουργίες θα χρειαστείς τα αβγά που λήγουν πιο σύντομα. Αν θες, βέβαια, να ξεφλουδίζονται εύκολα, γιατί όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο πιο δύσκολα θα τα καθαρίσεις. Αν αυτό δεν σε απασχολεί, τότε... be my guest. Φυσικά, υπάρχει εξήγηση πίσω από τη συγκεκριμένη συμβουλή. Ποια; Όσο περνούν οι μέρες, το αβγό χάνει νερό και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα η μεμβράνη να ξεκολλάει πιο εύκολα.

Συμβουλή #2: Ξεκίνα με το καθάρισμα

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία του βαψίματος, καλό είναι να ελέγξεις τα αβγά ένα ένα, ώστε να μην έχουν εξογκώματα και ρωγμές. Επίσης, φρόντισε να τα καθαρίσεις προσεκτικά με ένα πανί, για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά. Έτσι, τίποτα δεν θα χαλάσει το έργο σου!

βάψιμο αβγών
iStock

Συμβουλή #3: Δώσε σημασία στη διαδικασία

Για το βράσιμο των αβγών, ρίξε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο κρύο νερό. Άπλωσε στον πάτο ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι (για να μειώσεις τις πιθανότητες να ραγίσουν τα αβγά) και βάλε τα αβγά σε μία στρώση (όχι πολύ στριμωγμένα). Βάλε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σκέπασέ την με το καπάκι. Βράσε τα αβγά για 10′.

βάψιμο αβγών
iStock

Συμβουλή #4: Τι να κάνεις για να μην ραγίσουν

Για να μην σπάσουν τα αβγά την ώρα που πας να τα βάλεις στην κατσαρόλα, υπάρχουν τρία πράγματα που χρειάζεται να κάνεις.

  • Καταρχάς, φρόντισε να τα βγάλεις από το ψυγείο κάμποση ώρα πριν τα βράσεις, για να προλάβουν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Επίσης, μην περιμένεις να βράσει το νερό για να τα βάλεις μέσα. Βάλε τα όσο είναι δροσερό, ώστε να μην… υποστούν σοκ από την έντονη και απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και ραγίσουν.
  • Τέλος, για να σιγουρευτείς ότι δεν θα γίνει… πατάτα, πρόσθεσε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι για κάθε αβγό που βράζεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.