Φωτογραφία: Καρολίνα Δωρίτη

ΨΑΧΝΕΙΣ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ; ΦΤΙΑΞΕ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ

Φτιάχνουμε μια πανεύκολη πατσαβουρόπιτα με φέτα, που γίνεται με απλά υλικά και είναι σκέτο όνειρο! Ιδανική και ως ορεκτικό για το πασχαλινό τραπέζι.

Αν και χρησιμοποιούμε φύλλο, δεν τη φτιάχνουμε με στρώσεις, όπως τις παραδοσιακές πίτες. Αντί γι’ αυτό, τσαλακώνουμε τα φύλλα (τα... πατσαβουριάζουμε, όπως αποδεικνύει και το όνομά της) και τα απλώνουμε σαν βεντάλιες στη βάση του ταψιού. Η πατσαβουρόπιτα είναι το πιο εύκολο και νόστιμο ορεκτικό για ένα τραπέζι, αλλά τρώγεται φυσικά και ως σνακ ή κυρίως πιάτο.

Πάνω από τα τσαλακωμένα φύλλα ρίχνουμε ένα μείγμα με φέτα, γιαούρτι και αβγά, που καθώς ψήνεται, φουσκώνει και δένει υπέροχα με τη βάση.

Χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κρούστας και μια, καλής ποιότητας, φέτα – όσο πικάντικη ή απαλή προτιμάμε. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε διάφορα τυριά τριμμένα, είτε σκληρά είτε μαλακά, όπως ανθότυρο, μυζήθρα, γραβιέρα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά.

Tips για λαχταριστή πατσαβουρόπιτα

  • Αν θες πιο light εκδοχή, βάλε δύο αβγά και χρησιμοποίησε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  • Η πατσαβουρόπιτα σερβίρεται τέλεια ζεστή ή και σε θερμοκρασία δωματίου.

Συνταγή για την πατσαβουρόπιτα με φέτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

πατσαβουρόπιτα
Φωτογραφία: Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
  • 400 γρ. φέτα, τριμμένη με πιρούνι ή με το χέρι
  • 150 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 4 αβγά
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 ml γάλα
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (ένα φακελάκι)
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σπάμε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το 1/3 της ποσότητας του λιωμένου βούτυρο (να είναι χλιαρό), το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε μέσα τη φέτα και το κασέρι και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο ένα πυρέξ ή ταψί (περίπου 30x20 cm).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Παίρνουμε τα φύλλα ένα-ένα, τα ραντίζουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο που έχει μείνει και τα τσαλακώνουμε σαν βεντάλια. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στη μια άκρη του πυρεξ. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να μην αφήνουν κενά μεταξύ τους. Ραντίζουμε από πάνω τους το βούτυρο που απομένει.

πατσαβουρόπιτα
Φωτογραφία: Καρολίνα Δωρίτη

Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα με τη φέτα πάνω από τα φύλλα, και απλώνουμε ομοιόμορφα.

πατσαβουρόπιτα
Φωτογραφία: Καρολίνα Δωρίτη

Κουνάμε λίγο το ταψί δεξιά-αριστερά για να μπει όσο γίνεται το μείγμα ανάμεσα στα τσαλακωμένα φύλλα.

Ψήνουμε σε μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.