Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ;

Υπάρχει ένα σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει αν ενδιαφερόμαστε ερωτικά για το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Όχι, δεν είναι τα μάτια.

Καθρεφτίζουμε τις εκφράσεις αυτών που έχουμε απέναντι μας, ειδικά όταν νιώθουμε συνδεδεμένοι μαζί τους. Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους 43 μυς του προσώπου μας παίρνουν τις πρωτοβουλίες τους και «αποτυπώνουν» αυτά που σκεφτόμαστε, ανεξάρτητα από το τι λέμε.

Η Annie Särnblad είναι παγκοσμίως γνωστή ως ειδικός στην αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου και δη των μικροεκφράσεων. Έχει πιστοποιηθεί στο Facial Action Coding System "FACS"  και μπορεί να κωδικοποιήσει αριθμητικά τους 10.000 συνδυασμούς μυών στην ανθρώπινη έκφραση.

Σε επίσκεψή της στο The School of Greatness, vlogcast του Lewis Howes, επιχειρηματία, ομιλητή, πρώην επαγγελματία αθλητή και best selling συγγραφέα στη λίστα των New York Times, η Särnblad αποκάλυψε πολλά. Μεταξύ αυτών και το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει αν ενδιαφερόμαστε ερωτικά για έναν άνθρωπο.

Όχι, δεν είναι τα μάτια.

Πριν γίνει η αποκάλυψη, θα αναφέρουμε κάποια από τα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που είπε η κ. Särnblad. Για παράδειγμα, πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπου που θέλει να μας εκμεταλλευτεί, από αυτόν που θέλει το καλύτερο για εμάς.

«Οι εκφράσεις του προσώπου σου λένε τα πάντα. Αν γνωρίσεις κάποιον, του πεις "χάρηκα για τη γνωριμία" και η έκφρασή σου είναι σαν να γρυλίζεις (συνοφρυώνεσαι και σφίγγεις τους μυς κοντά στο στόμα), δεν είσαι χαρούμενος που με γνώρισες.

»Ή όταν λες "άκουσα πως πήρες προαγωγή" και κάνεις το bunny rabbit twitch (σύσπαση στην άκρη του ζυγωματικού, δίπλα στη μύτη και κάτω από το μάτι) δεν είσαι ιδιαίτερα χαρούμενος με την προαγωγή αυτή. Όταν τώρα, πεις "είμαι τόσο υπερήφανη για εσένα" και ανασηκώνονται τα ζυγωματικά σου και στο πρόσωπό σου φαίνεται ένα ειλικρινές χαμόγελο, τότε εννοείς τις λέξεις που λες».

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις εκφράσεις μας; «Με το να αλλάξουμε τις ιδέες που έχουμε στο κεφάλι μας», απαντά η ειδικός. Δηλαδή, για να συμβαδίζουν οι εκφράσεις με τα λόγια μας, δεν χρειάζεται να μανιπιουλάρουμε τους μυς μας, αλλά να σκεφτούμε διαφορετικά. Πιο θετικά. Αλλιώς, θα μας ξεμπροστιάσουν οι εκφράσεις μας. Στα του ερωτικού κομματιού, έχουμε τη διαίσθηση που καταλαβαίνει πριν από εμάς την πραγματικότητα, ωστόσο πολλές φορές επιλέγουμε να την αγνοήσουμε. Και μπλέκουμε.

Ο Howes ρώτησε την Särnblad ποια έκφραση μπορεί να μας βοηθήσει να εμπεδώσουμε την πραγματικότητα; «Όταν σκεφτόμαστε κάτι που μας ανησυχεί, μας προκαλεί ανασφάλεια και δυσφορία, πιέζουμε προς τα κάτω τους μυς του λαιμού, κρατώντας κλειστό το στόμα».

Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει πως μας ενδιαφέρει ένας άνθρωπος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε από το πρώτο ραντεβού ότι κάποιος είναι νάρκισσος, κοινωνιοπαθής ή άτομο με το οποίο μπορούμε να έχουμε μια υγιή σχέση;

«Καταρχάς, έχουμε ένα προαίσθημα. Το πρόβλημα είναι ότι το απορρίπτουμε οι περισσότεροι, ιδιαίτερα όσοι έχουμε βιώσει ένα τραύμα στην παιδική μας ηλικία. Όταν μαθαίνεις πως τα συναισθήματά σου δεν είναι πραγματικά, θες να ελέγξεις τα πάντα κι έτσι αγνοείς το εκπληκτικό σύστημα ασφαλείας που υπάρχει στο σώμα μας, το οποίο μας προστατεύει. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να ενημερώσω σχετικά τον κόσμο ώστε όλοι, και δη οι νέοι, να μπορούν να παίρνουν υγιείς αποφάσεις για τις σχέσεις τους.

»Οι περισσότεροι εξ ημών θέλουμε έλξη και συναισθηματικό δέσιμο στις σχέσεις μας. Θέλουμε να ελκύουμε τον άλλον άνθρωπο, επιδιώκουμε να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί μας. Να νοιάζεται για τα συναισθήματά μας, σε βαθύτερο επίπεδο.

»Οι περισσότεροι λοιπόν, έχουμε ένα προαίσθημα. Αυτό που διδάσκω είναι το πώς θα τσεκάρουμε από τις εκφράσεις του άλλου ανθρώπου τι ισχύει (τι θέλει από εμάς), πριν το συναισθηματικό δέσιμο». Η Särnblad διδάσκει ουσιαστικά το πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τα επικίνδυνα σημάδια αμέσως, ώστε να μη δεθούμε συναισθηματικά με το πρόσωπο αυτό.

«Αν για παράδειγμα ρωτήσουν τα παιδιά μου κάποιον "Θες να έρθεις σπίτι;" κι εκείνος κάνει την έκφραση με τη μύτη (σαν να τρώμε κάτι που δεν μας αρέσει), σημαίνει ότι δεν θέλει να έρθει. Αν κάποιος πει με την ίδια έκφραση κάτι θετικό, δεν το πιστεύει. Το σώμα του δεν πιστεύει αυτό που λέει το στόμα του».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΙΓΟΥΝΙ.

«Το πιγούνι δείχνει τα πάντα. Αν σου πω κάτι που είναι συναισθηματικά ή οικονομικά οδυνηρό για εμένα, βγάζεις προς τα έξω το σαγόνι και βάζεις δύναμη στους μυς του λαιμού. Αν σου μιλήσω για ένα παιδί με αναπηρία ή έναν συγγενή μου που έχει πρόβλημα υγείας, ασυναίσθητα θα σουφρώσεις τα χείλη σου. Αυτό δείχνει ενσυναίσθηση, δείχνει πως νιώθουμε τον πόνο του άλλου και ανησυχούμε, νοιαζόμαστε. Σημαίνει πως νιώθουμε ό,τι νιώθει αυτός που μιλάει. Στην αρχή μιας ρομαντικής σχέσης, όταν αρχίζουμε να δείχνουμε τις αδυναμίες μας, ο άλλος άνθρωπος θα πρέπει να "καθρεφτίζει" τις κινήσεις του πιγουνιού».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.