ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Πόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός σου για να ολοκληρώσει την πεπτική διαδικασία; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πιο σημαντική από όσο φαντάζεσαι.
Θεωρητικά, οι περισσότεροι προσέχουμε σε έναν βαθμό τη διατροφή μας, επιλέγοντας όσο γίνεται πιο υγιεινές και θρεπτικές τροφές. Έχουμε, όμως, ασχοληθεί ποτέ με το πόσο ομαλή είναι η πεπτική διαδικασία στον οργανισμό μας; Ξέρουμε πόσος χρόνος μεσολαβεί από τη στιγμή που βάζουμε το φαγητό στο στόμα μας μέχρι τη στιγμή που το αποβάλουμε; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πιο σημαντική από όσο φαντάζεσαι, καθώς η ταχύτητα με την οποία η τροφή διασχίζει το πεπτικό σου σύστημα φαίνεται να επηρεάζει την υγεία και την ευεξία σου με πολλούς τρόπους.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μόλις καταναλώσεις την αγαπημένη σου μακαρονάδα, η τροφή ξεκινά ένα ταξίδι μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Στη διαδρομή αυτή, εξειδικευμένα όργανα την επεξεργάζονται, καθένα με διαφορετικό τρόπο. Η μετακίνησή της μέσω αυτού του συστήματος σηματοδοτεί την κινητικότητα του εντέρου, που επηρεάζεται και από τα τρισεκατομμύρια βακτήρια του εντερικού μικροβιώματος. Τα βακτήρια αυτά, όπως είναι πλέον αποδεδειγμένο, αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την κατάσταση του ανοσοποιητικού.
Η τροφή που καταναλώνεις, εξηγεί ο Nick Ilott, από το Κέντρο Ερευνών για το Μικροβίωμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν θρέφει μόνο εσένα, αλλά και τους μικροσκοπικούς αυτούς συμμάχους, που στη συνέχεια παράγουν μεταβολίτες (μόρια ή ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού), οι οποίοι ενισχύουν την ανοσολογική λειτουργία και διεγείρουν τα εντερικά νεύρα, ώστε να συνεχιστεί η κινητικότητα του εντέρου.
Έχεις ακούσει για τον χρόνο διέλευσης του παχέος εντέρου;
Ο χρόνου διέλευσης του παχέος εντέρου είναι ο χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να κάνει όλο το ταξίδι από την αρχή ως το τέλος του γαστρεντερικού σωλήνα και διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (π.χ. γονίδια, διατροφή, εντερικό μικροβίωμα). Εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν από 12 έως 73 ώρες, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στις 23-24 ώρες.
Αν ο χρόνος είναι μεγάλος, τα βακτήρια στο παχύ έντερο αρχίζουν να παράγουν διαφορετικούς μεταβολίτες. Πώς εξηγείται αυτό; Τα βακτήρια αγαπούν τις φυτικές ίνες, αλλά όταν η τροφή καθυστερεί να φτάσει στο παχύ έντερο, στρέφονται στην πρωτεΐνη, μετάβαση που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξικών αερίων, προκαλώντας φούσκωμα και φλεγμονή. Επίσης, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να προκαλέσει παγίδευση τροφής στο λεπτό έντερο, οδηγώντας έτσι σε άλλα συμπτώματα, όπως πόνο και ναυτία.
Όμως, και η υπερβολικά γρήγορη κινητικότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα κόπρανα είναι υδαρή, επειδή δεν έχει απορροφηθεί αρκετό νερό και θρεπτικά συστατικά από το έντερο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η γρήγορη κινητικότητα μπορεί να οφείλεται σε άγχος, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Το καλαμπόκι αποκαλύπτει τη διάρκεια της πεπτικής σου διαδικασίας
Ο Ilott προτείνει ένα απλό τεστ για να ελέγξεις την κινητικότητα του εντέρου στο σπίτι, το οποίο ονομάζει «τεστ του καλαμποκιού». Πώς γίνεται;
- Αποφεύγεις το καλαμπόκι για 7-10 ημέρες.
- Αφού περάσουν οι μέρες αυτές, τρως ένα καλαμπόκι στον ατμό ή μια χούφτα σπυριά καλαμποκιού και σημειώνεις την ημερομηνία και την ώρα.
- Επειδή το εξωτερικό τους κέλυφος δεν χωνεύεται, θα περάσει από το έντερο και θα εμφανιστεί στα κόπρανα. Όταν αυτό συμβεί, σημειώνεις ώρα και ημερομηνία. Αν δεις το καλαμπόκι μέσα σε 12 (ή λιγότερες) ώρες, το έντερό σου κινείται γρήγορα. Αν περάσουν πάνω από 48 ώρες, η κινητικότητα είναι αργή. Αν βρίσκεσαι κοντά στα όρια, τότε λάβε τα μέτρα σου και κάνε αλλαγές στην καθημερινότητά σου.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, το τεστ αυτό δεν είναι ακριβείας, όπως οι εξειδικευμένες εξετάσεις, αλλά θα σου δώσει μια ιδέα για το τι συμβαίνει.
Τι μπορείς να κάνεις
Αν η κινητικότητα του εντέρου είναι υπερβολικά γρήγορη, καλό είναι να επισκεφθείς γιατρό για να διερευνηθεί η αιτία. Αν είναι λίγο αργή αλλά δεν αντιμετωπίζεις σοβαρά συμπτώματα (όπως φούσκωμα, πόνο, ναυτία), τότε αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πιες περισσότερο νερό και ξεκίνα να γυμνάζεσαι τακτικά. «Η ισορροπημένη διατροφή είναι το "κλειδί" για την υγεία του εντέρου και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού», τονίζει ο ειδικός.