ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ
Ο πραγματικά ωφέλιμος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να γίνει καταστροφικός αν λάβει χώρα τη λάθος ώρα και έχει τη λάθος διάρκεια. Τι συμβουλεύει ο ειδικός;
Κανείς δεν διαφωνεί ότι ένας σύντομος μεσημεριανός ή απογευματινός ύπνος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμος, ειδικά για την υγεία του εγκεφάλου, ενώ μπορεί να σε ξεκουράσει και να τονώσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου – ειδικά αν δεν κοιμήθηκες καλά το προηγούμενο βράδυ.
Συμβαίνει, ωστόσο, κάποιες φορές να ξυπνά κανείς από έναν απογευματινό ύπνο και να νιώθει τρομερά καταβεβλημένος ή να χαλά, εξαιτίας αυτού, τον βραδινό του ύπνο.
Γνωρίζουμε ότι οι καθημερινές ανάγκες για ύπνο διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο υπάρχει τρόπος να κερδίζει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από αυτόν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο ο πνευμονολόγος-ειδικός ύπνου, Dr. Raj Dasgupta. Έτσι, «το να κοιμάται κανείς τη λάθος ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για πάρα πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό», λέει ο ίδιος.
Ποια είναι η χειρότερη ώρα για ύπνο μέσα στη μέρα;
Καταρχάς, όπως λέει ο Dasgupta, έχει νόημα κανείς να διερωτηθεί γιατί χρειάζεται να κοιμηθεί μέσα στη μέρα. Όσοι καταφέρνουν να απολαμβάνουν έναν ποιοτικό 7ωρο βραδινό ύπνο, πιθανότατα δεν το έχουν ανάγκη. Πόσοι, όμως, είναι πραγματικά αυτοί;
Πράγματι, λοιπόν, για όσους δεν κοιμούνται επαρκώς το βράδυ, ο μεσημεριανός ύπνος είναι σωτήριος: ενισχύει την εγρήγορση, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεση και τις επιδόσεις, ξεκουράζει το σώμα και είναι απαραίτητος, φυσικά, όταν είμαστε άρρωστοι.
Για να έχει, όμως, πραγματικά οφέλη ο ύπνος αυτός δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας (η οποία μπορεί να διαφέρει για τον καθέναν), ωστόσο κατά κανόνα είναι αργά το μεσημέρι και το απόγευμα. Χοντρικά, δηλαδή, μετά τις 3 το μεσημέρι ή μέσα στις 8 ώρες που μεσολαβούν πριν τον βραδινό ύπνο.
Ο ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΣ ΥΠΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 3 Μ.Μ. Ή ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 8 ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΒΡΑΔΙΝΟ ΥΠΝΟ.
«Χρειάζεται να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε αργά το μεσημέρι, γιατί αυτό θα μας εμποδίσει από το να πέσουμε νυσταγμένοι για ύπνο το βράδυ. Είναι κάτι που μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, καθιστώντας δύσκολο το να αποκοιμηθούμε τη νύχτα», εξηγεί ο ίδιος.
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι αυτός που ρυθμίζει τον 24ωρο κύκλο ύπνου-αφύπνισης, ή αλλιώς το εσωτερικό μας ρολόι, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με την ηλιακή μέρα.
«Ο μεσημεριανός ύπνος θα πρέπει να ακολουθεί τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος μειώνεται δύο φορές κατά τη διάρκεια του 24ώρου: η μία είναι το βράδυ πριν τον ύπνο και η άλλη νωρίς το μεσημέρι, κάνοντάς μας να νιώθουμε περισσότερη κούραση από τις 12 μ.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.», συμπληρώνει ο Dasgupta.
Συνεπώς, «η καλύτερη ώρα για μεσημεριανό ύπνο είναι κατά τη διάρκεια της πρώιμης απογευματινής ύφεσης του κιρκάδιου ρυθμού, δηλαδή μεταξύ 12 μ.μ. και 2 μ.μ. Φυσικά, τα άτομα που εργάζονται σε περίεργες βάρδιες ή έχουν ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να χρειαστεί να παρεκκλίνουν από αυτούς τους χρόνους ανάλογα με τις ανάγκες τους».
Επιπλέον, καταλήγει ο ίδιος, «η ιδανική διάρκεια του ενδιάμεσου αυτού ύπνου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15-20 λεπτά». Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν ένα μισάωρο, ωστόσο ο Dasgupta υποστηρίζει πως το 20λεπτο είναι αρκετό: «Είναι προτιμότερο να παραμένει κανείς στα ελαφρά στάδια του ύπνου, γιατί όταν κοιμάσαι μέσα στη μέρα για πολλή ώρα μπορεί να καταλήξεις να ξυπνάς νιώθοντας χειρότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά το μισάωρο το σώμα μπαίνει στα βαθύτερα στάδια ύπνου που μπορεί να προκαλέσουν αδράνεια ύπνου: ένα αίσθημα ανησυχίας, αποπροσανατολισμού και μειωμένης γνωστικής λειτουργίας μετά το ξύπνημα».
Ο δε μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα.
Τα tips του ειδικού για τον ιδανικό μεσημεριανό ύπνο:
- Φρόντισε να λαμβάνει χώρα πριν τις 3 μ.μ.
- Βάλε ένα ξυπνητήρι, ώστε να μην κοιμηθείς παραπάνω από 20 λεπτά.
- Κοιμήσου σε ένα ήσυχο, δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο.
- Ξάπλωσε σε βολική θέση.