Pexels Fauxels

ΠΩΣ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

Αν προσπαθείς να ξαναμπείς στην αγορά εργασίας, αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσεις τον τρόπο προσέγγισης των εργοδοτών, αλλά και τη δική σου επιμόρφωση. Μια Ελληνίδα εργασιακή σύμβουλος σού λέει όσα χρειάζεσαι.

Παλιότερα, αν για κάποιον λόγο έμενες εκτός εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν σχεδόν ανέφικτο να τα καταφέρεις να ξαναμπείς. Ευτυχώς, σήμερα, παρόλο που το εγχείρημα εξακολουθεί να είναι δύσκολο, υπάρχουν αρκετά υποστηρικτικά εργαλεία –από πλατφόρμες εύρεσης εργασίας μέχρι επιμορφωτικά διαδικτυακά σεμινάρια–, αλλά και εξειδικευμένοι επαγγελματίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να επανενταχθείς στην αγορά εργασίας.

Μία από αυτούς είναι η Ιωάννα Παναγάκη, εργασιακή σύμβουλος, εξειδικευμένη στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων, με προσανατολισμό στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Η κ. Παναγάκη εργάζεται στο WHEN, έναν οργανισμό για την επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία, ο οποίος προσφέρει δωρεάν μια νέα υπηρεσία εργασιακής συμβουλευτικής.

Η υπηρεσία απευθύνεται (είτε online, είτε διά ζώσης στο WHEN Hub) σε γυναίκες που ψάχνουν δουλειά, αλλά αργούν να δουν αποτελέσματα, που θέλουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, αλλά δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν ή που νιώθουν ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους δεν «κολλάνε» σε τίποτα από αυτά που ζητάνε οι εργοδότες.

Αγορά εργασίας
Pexels Edmond Dantes

Με αυτή την αφορμή, της ζητήσαμε να μας δώσει πρακτικές συμβουλές για όποια και όποιον βρίσκεται σε φάση αναζήτησης εργασίας, πιθανότατα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αποχής από τον επαγγελματικό στίβο.

– Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν έχει μείνει καιρό εκτός εργασίας και θέλει να ξεκινήσει την αναζήτηση νέας δουλειάς;

Πολύ σημαντικό είναι να ξεκινήσει με τη διαδικασία της ενημέρωσης και δικτύωσης. Δηλαδή, να αναζητήσει ημερίδες, ημέρες καριέρας, σεμινάρια και οποιαδήποτε δράση θα τον/τη βοηθήσει να ενημερωθεί για τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Έπειτα, να προχωρήσει με την αναζήτηση ευκαιριών μέσα από πλατφόρμες και ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, ώστε να εντοπίσει θέσεις και ρόλους που ίσως τον/την ενδιαφέρουν. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τις προσφερόμενες επαγγελματικές ευκαιρίες, είναι σημαντικό να προχωρήσει στην ανανέωση του βιογραφικού, με στόχο να ξεκινήσει τη διαδικασία των αιτήσεων.

– Πώς μπορεί ένας εργαζόμενος να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τις γρήγορες εξελίξεις στους τομείς της τεχνολογίας και που είναι αισθητές σε κάθε τομέα, αν μείνει λίγο «εκτός»;

Αρχικά, είναι σημαντικό να αφιερώσει λίγο χρόνο διερευνώντας ποιες ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για τον κλάδο του/της και σε τι επίπεδο εκπαίδευσης είναι πλέον προαπαιτούμενες. Στη συνέχεια, είναι χρήσιμο να αναζητήσει σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο διαδικτυακά, όσο και διά ζώσης που συχνά προσφέρονται είτε δωρεάν, είτε επιδοτούνται σε ανέργους. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει βίντεο ή να διαβάσει σχετικά άρθρα προς ενημέρωση των νέων εξελίξεων. Τέλος, μπορεί να προσφέρει εθελοντική εργασία με σκοπό να επιμορφωθεί σε νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα να συνεισφέρει στο έργο ενός οργανισμού ή άλλου φορέα.

Αγορά εργασίας
Pexels Shvetsa

– Αν κάποιος εργαζόμενος, και ειδκά μία γυναίκα κατά τη γνώμη μου, θέλει να ξαναμπεί στον εργασιακό στίβο γύρω στα 45, πιθανότατα να αντιμετωπιστεί με προκατάληψη από τους πιθανούς εργοδότες. Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσαν να τον/τη βοηθήσουν να αποφύγει «κακοτοπιές»;

Κατά την διαδικασία της επανένταξης στην ηλικία των 45+ είναι απολύτως λογικό να αισθάνεται κανείς απροετοίμαστος σε ερωτήσεις πιθανών εργοδοτών. Ειδικότερα, όσον αφορά τις γυναίκες, πολλοί εργοδότες τείνουν να υποθέτουν, εσφαλμένα, ότι θα έχουν μειωμένη αποδοτικότητα ή ευελιξία. Υπάρχει η διάχυτη αντίληψη ότι οι γυναίκες που έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας για ένα διάστημα δεν είναι πλήρως ενημερωμένες ή ανταγωνιστικές, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην επανένταξή τους.

Σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται μια καλή προετοιμασία προτού βρεθούμε σε αυτή την άβολη στιγμή. Μπορούμε ενδεχομένως να εστιάσουμε στην αξιοποίηση αυτού του, εκ πρώτης όψεως, «χαμένου χρόνου». Κάποια μπορεί να εστίασε σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, άλλη να επαναξιολόγησε την πορεία της αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία και άλλη να αφοσιώθηκε στην υποστήριξη οικογενειακών υποχρεώσεων. Σε κάθε πιθανή απάντηση, φροντίζουμε να τονίζουμε τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν, διατηρώντας επαγγελματική στάση.

– Είναι χάσιμο χρόνου η ομαδική αποστολή βιογραφικών σε εταιρείες που μας ενδιαφέρουν, εφόσον δεν έχουν προκηρύξει κάποια θέση εργασίας;

Σε καμία περίπτωση! Αρχικά, αποτελεί έναν άμεσο τρόπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μία εταιρεία και σε περίπτωση που βρεθεί η κατάλληλη θέση, είναι πιθανό να ειδοποιηθούν τα άτομα που έχουν ήδη στείλει το βιογραφικό τους, πριν ακόμα δημοσιευτεί η σχετική αγγελία. Ακόμα κι αν δεν βρεθεί άμεσα κάποια θέση, το βιογραφικό θα παραμείνει στη βάση δεδομένων της εταιρείας. Ωστόσο, μην ξεχνάμε να προσαρμόζουμε τόσο το βιογραφικό, όσο και την συνοδευτική επιστολή βάσει της εταιρείας στην οποία το στέλνουμε.

– Ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε στο βιογραφικό μας; Πρέπει να κάνουμε follow up;

Πρώτα απ’ όλα το περιεχόμενο του βιογραφικού μας είναι σημαντικό να είναι στοχευμένο σε σχέση με την εκάστοτε αγγελία που μας ενδιαφέρει. Βάσει αυτού, επιλέγουμε να τονίσουμε συγκεκριμένα σημεία παραλείποντας άλλα, με στόχο να αναδείξουμε την οποιαδήποτε συσχέτιση εκπαίδευσης ή εμπειρίας διαθέτουμε αναφορικά με τον ρόλο. Επομένως, η αποστολή ενός βιογραφικού μπορεί να αποτελέσει μία χρονοβόρα διαδικασία, καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με τον ρόλο.

Αγορά εργασίας
Pexels Cottonbro Studio

Προτιμούμε, ωστόσο, να αιτούμαστε στοχευμένα σε θέσεις, παρά να αποστέλλουμε μαζικά αιτήσεις. Φυσικά, δεν παραλείπουμε τη χρονολογική παρουσίαση των γεγονότων ανά ενότητα και την αποφυγή προσθήκης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η οδός της κατοικίας μας, η ημερομηνία γέννησής μας και τα προσωπικά μας social media.

Αναφορικά με τη διαδικασία του follow up, αποτελεί συχνά καλή πρακτική για να δείξει κανείς ενδιαφέρον, επαγγελματισμό και πρωτοβουλία, αρκεί να γίνει διακριτικά και με τον σωστό τρόπο. Προτείνεται να παρεμβάλλεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την αποστολή του βιογραφικού ή την ολοκλήρωση μιας συνέντευξης, είτε μέσω τηλεφώνου για μικρότερες εταιρείες είτε μέσω mail διασφαλίζοντας μία επισημότητα.

– Ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες πύλες αναζήτησης εργασίας;

Κάποιες έγκυρες ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα είναι το Kariera.gr, το Jobfind.gr, το Skywalker.gr, το Social Policy, το Indeed Greece και το Workable. Επίσης, πολλές αξιόπιστες αγγελίες αναρτώνται στην πλατφόρμα του Linkedln. Αναφορικά με θέσεις του Δημοσίου τομέα, συστήνεται η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Τέλος, για θέσεις στο εξωτερικό μπορεί κανείς να αναζητήσει ευκαιρίες στον ιστότοπο του EURES.

– Υπάρχουν καλές ευκαιρίες στην εξ αποστάσεως εργασία; Ποια είναι τα red flags που θα πρέπει να προσέξει κανείς;

Παρόλο που το ποσοστό των εργαζόμενων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως στην Ελλάδα μετά την πανδημία πιθανώς έχει μειωθεί, παραμένει υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, η εξ αποστάσεως εργασία ενδέχεται να ενέχει ορισμένους κινδύνους ή προκλήσεις. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την αξιοπιστία της εταιρείας αναζητώντας την ύπαρξη επίσημου site, σελίδας στο LinkedIn και γενικότερα σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Επίσης, θα πρέπει να η εταιρεία να πληροί όλες τις νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης, όπως οι σχετικές συμβάσεις και πολιτικές, όπου αναφέρονται ο τρόπος πληρωμής, το ωράριο, οι υποχρεώσεις κ.τ.λ. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτές τακτικές όπως η πληρωμή του εξοπλισμού ή τυχόν εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον εργαζόμενο, είτε για την ολοκλήρωση της πρόσληψης, είτε προκαταβολικά με αποπληρωμή στο μηνιαίο μισθό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.